De wonderlijke wegen van De Kleine Generaal

9 mei 2017, 14:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Dick Advocaat is dinsdagochtend door de KNVB-directie officieel benoemd tot bondscoach van het Nederlands elftal. Het is een omstreden en bekritiseerde aanstelling, aangezien de 69-jarige Hagenaar de nationale ploeg en -bond in augustus nog de plotseling de rug toekeerde voor een lucratieve verbintenis bij Fenerbahçe. Dat vertrek én deze terugkeer passen wel in het verhaal van Advocaat. FCUpdate.nl licht alle wendingen in het dikke boekwerk van de coach uit.

Als speler al steeds minder honkvast

Advocaat stond te boek als een driftige middenvelder, die meer verdedigend dan aanvallend was ingesteld. De geboren Hagenaar kende zijn doorbraak bij zijn oude liefde ADO Den Haag, waar hij van 1966 tot 1973 (met een uitleenbeurt bij Golden Gate in San Francisco) in het eerste elftal speelde. Na 143 duels in de Haagse hoofdmacht te hebben gespeeld, was Advocaat zeven jaar actief in Limburg, waar hij eerst voor Roda JC (121 duels) en daarna voor VVV (74 duels) uitkwam.

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Het cv werd steeds meer een boekwerk

Tijdens zijn actieve spelersloopbaan opteerde Advocaat er al voor om zich te storten op het trainersvak. Bij de amateurs van DSVP (Pijnacker) rijpte hij van 1981 tot 1984 als coach. Rinus Michels zag dat Advocaat talent en potentie als trainer had en haalde hem daarom direct bij het Nederlands elftal, waar hij assistent-bondscoach werd. Het was het startschot van een bewogen trainerscarrière, waarin de man uit Den Haag in 23 jaar tijd maar liefst 24 (!) verschillende functies bij clubs of landen bekleedde. Slechts twee keer stond Advocaat bij meer dan vijftig opeenvolgende wedstrijden aan het roer bij een werkgever.

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Successen bij PSV, Rangers en Zenit

PSV pikte Advocaat na het WK 1994 op en pakte met de leiding van de inmiddels gerenommeerde trainer een landstitel, een beker en twee supercups. Na 141 wedstrijden bij de Eindhovense club (met het hoge gemiddelde van 2,12 punt per duel) ging de coach aan de slag bij Rangers, waar hij zeer succesvol was met het pakken van de 'treble'. Na 2,5 jaar stopte Advocaat als coach in Glasgow, waar hij nog wel even technisch directeur bleef. Dit combineerde hij met zijn tweede periode als bondscoach van Oranje, waar Louis van Gaal toen naast het WK 2002 had gegrepen. Advocaat maakte, terwijl hij zijn rol bij Rangers alweer had neergelegd, geen best nummer op het EK 2004 in Portugal. Hoewel Oranje in de halve finale werd uitgeschakeld door het thuisland, had Advocaat zichzelf onmogelijk gemaakt met de historische wissel Paul Bosvelt voor uitblinker Arjen Robben tegen Tsjechië (2-3 verlies). Het gevolg: einde van functie vier bij het Nederlands elftal.

Advocaat

Advocaat

Magie ontbreekt weleens bij 'Magic Dick'

Een ongelukkig huwelijk met België volgde: Advocaat kocht na een half jaar al zijn contract af. Na tussendoor even Europees voetbal te hebben behaald met AZ, volgde Advocaat Hiddink op als bondscoach van Rusland. Daarmee kon hij geen furore maken op het EK 2012, waardoor hij terugkeerde naar PSV. Een doorslaand succes werd dat ditmaal niet. Daardoor maakte hij ook bij AZ een comeback. De prestaties in Alkmaar waren aardig, maar omdat de clubleiding niet kon voldoen aan Advocaats wensen, kwam er binnen een jaar weer een einde aan de samenwerking.

Man van de clausules

Na de exit bij Sunderland ging Advocaat Giovanni van Bronckhorst als 'senior adviseur' bijstaan bij Feyenoord. Het sorteerde effect, aangezien het dolende Feyenoord vervolgens geen wedstrijd meer verloor. De KNVB hoopte ook op een dergelijke invloed van de gelauwerde oefenmeester, maar kon na dienst aanstelling als assistent van Danny Blind slechts drie maanden en drie interlands 'genieten' van Advocaat, die tussentijds ook adviseur was bij ADO. Een mooi contract bleek Fenerbahçe te aantrekkelijk voor de 'man van de clausules'.

Na de Turkse bekercampagne van Fenerbahçe meldt Advocaat zich met Gullit bij Oranje, voor wie het na de deceptie in Bulgarije nog een hels karwei wordt om het WK 2018 in Rusland te bereiken. Eén voordeel: ditmaal heeft Advocaat geen clausule in zijn contract staan, waardoor stabiliteit in ieder geval gewaarborgd is. Zal het zesde dienstverband van Advocaat bij de KNVB een succes worden? Wat in ieder geval duidelijk is: Advocaat vierde in het verleden net zo vaak successen als dat hij vroegtijdig bij clubs vertrok. Het kan alle kanten op.

Door: Koen Jans

[photo,106336,left,]

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen