Interview: Valke (ex-Lyon én Feyenoorder) hoopt op Ajax

11 mei 2017, 09:35

Ajax gaat voor de eerste Nederlandse finaleplaats in Europa in vijftien jaar. Met een uiterst comfortabele 4-1 zege op zak is de halvefinalist afgereisd naar Olympique Lyon. Naast Memphis Depay speelde daar ooit één andere Nederlander: Michel Valke, in de jaren tachtig. We praten met de 57-jarige oud-international, die als middenvelder zeer succesvol was bij PSV en momenteel al jaren als videoanalist in de Feyenoord-academie werkt, over zijn tijd in Lyon en het duel van Ajax.

Met Lyon-Ajax in aantocht komt er voor u vast een portie herinneringen naar boven. Tussen 1987 en 1989 voetbalde u bij de Franse club. Weet u nog hoe het voelde, uw eerste buitenlandse avontuur?

"Lyon was, toen ik er kwam, net gedegradeerd uit de hoogste divisie. Het was het eerste jaar van Jean-Michel Aulas, de voorzitter die er nu nog steeds zit. Je merkte meteen dat deze man, met zijn goedlopende computersoftwarebedrijf, er veel geld in wilde stoppen. Hij heeft mijn komst naar Lyon mogelijk gemaakt en heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Lyon op de kaart kwam."

Was Lyon voetballend gezien een succes voor uw carrière?

"Het was een moeilijke tijd, omdat we in de tweede divisie speelden en de druk om te promoveren heel erg groot was. Volgens mij werd bij de eerste nederlaag, tegen Sochaux, meteen al de eerste trainer ontslagen. Hij was degene die mij graag wilde hebben, dus dat was wel zuur. Ik maakte in mijn anderhalf jaar bij Lyon vier trainers mee. De laatste was Domenech (Raymond, red.), die later nog bondscoach van Frankrijk werd. Daar had ik niet zo'n goede verstandhouding mee. Dat kwam ook omdat er toen maar twee buitenlanders in een Frans team mochten zitten en hij met twee buitenlanders in de aanval (Valke was een linksbenige middenvelder, red.) wilde spelen. Er kwam een Argentijn (Claudio Garcia, red.) en Eugène Kabongo uit Zaïre was er ook al, dus was er niet echt plek meer voor mij. Het laatste half jaar was daarom heel vervelend. Ik werd uit de kleedkamer verbannen en moest met het tweede mee. Daarin mocht ik als buitenlander eigenlijk niet eens spelen. Er werden allerlei strafmaatregelen genomen om mij zo snel mogelijk weg te krijgen. Het was niet de leukste periode in mijn carrière."

Welke mooie dingen uit deze periode zijn u het meest bijgebleven?

"Lyon was echt een voetbalgekke stad. Ondanks dat we in de Ligue 2 speelden zaten er toch steeds meer dan 30.000 man op de tribunes. Het was ook een mooie stad om te wonen. De restaurantjes, de kunstmarkt, het was echt Frankrijk. Het is een mooi land, al zijn de mensen vaak wat chauvinistisch en is de taal ook wel een dingetje. Je zou het vanwege de ligging niet echt zeggen - het is ook niet super toeristisch – maar er was zat te doen in Lyon. Er lopen twee rivieren door de stad heen en culinair was het de nummer één van Frankrijk. Privé gezien was het gewoon heel mooi. Financieel natuurlijk ook. In die tijd werd er heel goed betaald."

Volgt u het huidige Lyon nog goed?

"Absoluut. Dat is ook wel weer meer geworden door de wedstrijden tegen AZ en Ajax. Je blijft het toch volgen. Als ik naar alle uitslagen kijk, denk ik toch altijd even 'goh, wat heeft Lyon gedaan?'. Het is niet zo dat ik zoiets heb van 'wow, dat is de leukste club waar ik ooit gezeten heb', maar het heeft wel een plekje in mijn hart."

Verwacht u dat Lyon nog kans maakt op de finale, na de 4-1 nederlaag in Amsterdam?

"Lyon heeft een heel goed team. Ik denk persoonlijk dat Ajax er nog niet is, zeker als je de wedstrijd tegen Schalke 04 bekijkt. Toen kwamen ze in korte tijd opeens met 2-0 achter. Dat kan ook zomaar in Frankrijk gebeuren, omdat Lyon aanvallend een goed elftal heeft. Aan de andere kant: als Ajax snel weet te scoren, is het meteen over en uit. Op papier moet Ajax gewoon een ronde verder komen. Met zo'n uitslag mag het eigenlijk niet meer fout gaan. Maar goed, dat gebeurde ook bijna tegen Schalke..."

U bent al jaren als videoanalist werkzaam bij Feyenoord en zegt dat u een échte Feyenoorder bent geworden; bent u nu voor Ajax of Lyon?

"Over deze vraag heb ik van te voren al nagedacht, haha! Ik ben voor Ajax en voor het Nederlands voetbal. Als het Nederlands elftal speelt, met Ajax en Feyenoorders samen, dan hoop je ook dat de Ajacieden scoren. Dat gevoel heb ik nu ook. Het is Nederland tegen Frankrijk. En met oog op de punten voor de coëfficiëntenlijst hoop ik ook dat Ajax de finale haalt."

Memphis kan bij Lyon niet meedoen, maar is na u de tweede Nederlander die voor deze club speelt. Vindt u het mooi dat hij in uw voetsporen staat?

"Het heeft lang geduurd voordat er weer een Nederlander bij Lyon kwam spelen. Ik vind het toch wel apart, ook al is het natuurlijk wel dertig jaar geleden. Het is momenteel niet meer te vergelijken met de tijd van toen. Het is wel leuk dat er uiteindelijk weer eens een Nederlander is komen te spelen. Ik hoop wel dat hij daar een betere periode kent dan dat ik daar heb gehad."

Acht u Ajax in staat om de Europa League te winnen?

"Als ze Lyon uitschakelen, zijn ze er nog maar één stap van verwijderd. Waarom zou het niet kunnen? Van Manchester United hebben wij (Feyenoord dus, red.) dit seizoen ook nog gewonnen. Ik ben het hele seizoen al niet echt onder de indruk van die ploeg. Het is zeker niet onmogelijk. Ik ben bovendien wel te spreken over het huidige Ajax. Ze doen het de laatste wedstrijden heel goed, ook tegen ons in de ArenA (2-1, red.)."

Kan Ajax ook nog kampioen worden, of wordt dat 'gewoon' Feyenoord?

"Ik denk niet dat Ajax nog kampioen wordt. Feyenoord gaat op echt gras niet nog zo'n misstap begaan als tegen Excelsior (3-0 verlies, red.). Ik gebruik het kunstgras op Woudestein niet als excuus, maar dat speelde wel mee. Ook al deed Excelsior het natuurlijk geweldig. Zondag kan in ieder geval niet aan het gras liggen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. De supporters zullen erachter staan, dat scheelt ook enorm. "

Merk je op de club dat het speciale weken zijn?

"Het is een gekkenhuis. Emotioneel gingen we afgelopen weekend natuurlijk door een heel diep dal, maar die storm kan zomaar weer positief omslaan. Als je dan kampioen wordt en je kijkt er dan allemaal op terug, dan zal dat weer heel speciaal zijn."

Door: Koen Jans

[photo,106339,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen