Nouri kijkt naar Iniesta: "Hij geniet ook van het spelletje"

17 mei 2017, 07:52

Dinsdag werd het Jupiler League-seizoen traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Stier. De prijs voor de Speler van het Jaar kwam terecht in de handen van een groot talent met een permanente glimlach: Abdelhak Nouri. FCUpdate.nl sprak na de onderscheiding met de fijnbesnaarde technicus van (Jong) Ajax. "Een mooie beloning voor een uitstekend seizoen."

Zo jong, frivool en onbevangen, maar tegelijkertijd ook zo volwassen. Het typeert Nouri, die in zijn zevende levensjaar al in de geprezen academie van Ajax neerstreek. De pas net 20-jarige middenvelder maakte al veel indruk in de jeugd, waarin hij ook aanvoerder was van diverse nationale jeugdelftallen, en heeft inmiddels al vijftien keer zijn opwachting gemaakt in Ajax 1. 'Appie', zoals hij liefkozend genoemd wordt, staat aan de vooravond van een mooie carrière. Een loopbaan waarin één element de rode draad zal zijn: de liefde voor de bal.

Het gevoel van het Ajax-shirt

Nouri staat te boek als een enorm talent, maar kwam dit seizoen vooral uit in de Jupiler League. Zijn statistieken bij Jong Ajax: 26 duels, tien goals, elf assists. "Prima cijfers", weet de jongeling. "Het seizoen was wat ingewikkeld, omdat ik een beetje tussen het eerste en de beloften in zat, maar het was heel leerzaam", aldus Nouri, die inmiddels al vijftien keer (602 minuten in totaal) mocht opdraven in de hoofdmacht en bij zijn debuut in het bekerduel met Willem II (5-0) meteen een vrije trap scoorde. "Ik ben tevreden met wat ik in die duels heb laten zien. De taken die Peter Bosz mij opdroeg, heb ik goed ingevuld. Dat heeft de trainer ook gezegd, hij heeft mij een compliment gegeven."

De Jupiler League is volgens Nouri het ideale podium voor talenten om te leren vechten. "De duels zijn soms wat harder, ook omdat je op minder goede velden speelt. Op kunstgras kan je soms niet heel lekker voetballen en dan wordt het soms wat rommeliger. Omdat het wat harder is moet je strijden. Je ziet het: als je strijdt, krijg je meer ruimte. Overigens zijn er ook genoeg wedstrijden waarin je gewoon lekker kan voetballen."

Geboren voor het voetbal

Het 'lekker voetballen' kan je wel aan Nouri overlaten. Plezier staat altijd voorop. Je ziet het terug in hakjes en andere hoogstandjes, maar ook in het feit dat hij altijd medespelers ziet staan en dus geen solist is. "Ik geniet echt in het veld. Ik hou gewoon van voetbal, zeker als het goed loopt. Als het niet loopt, dan ga ik ook helemaal kapot van binnen. Dat hoort daar ook bij", stelt Nouri, die zijn liefde voor de bal onvoorwaardelijk noemt. "Ik ben geboren voor het voetbal. Vroeger speelde ik altijd al met mijn broers samen. Alleen maar voetbal, voetbal, voetbal. Alles draait om dat ene spelletje. Maar ik vind het ook heel belangrijk om het buiten het veld vrolijk en positief in het leven te staan. Zo ben ik gewoon."

{image[313338][right-half][]}De combinatie van spelvreugde en talent kan Nouri ver brengen. Zo'n prominente rol als Justin Kluivert en Donny van de Beek speelt hij nog niet, maar het kan hem niet snel genoeg gaan. "Ik heb al kansen gekregen, maar het was mooi geweest als dat er nog meer waren. Maar het is zoals het is", vertelt Nouri. "Je hebt zoveel doelen… kom op: je wilt basisspeler zijn, je wilt het kampioenschap pakken, je wilt de Champions League in gaan en daar ook zover mogelijk in komen", aldus de Ajacied, die in september nog zei dat hij amper kon slapen omdat zijn debuut uitbleef.

Uiteindelijk hoopt Nouri dat zijn ster ver zal rijzen. "Andrés Iniesta is mijn voorbeeld", zegt hij. "Ik kijk veel naar hem en ik zou graag op het niveau komen waar hij ook op zit. Hij verheft voetbal tot kunst en is ook iemand die echt van het spelletje geniet. Ik heb veel over hem gehoord en hij staat er hetzelfde in als ik. Dat vind ik mooi", besluit de winnaar van de Gouden Stier.

Door: Koen Jans

[photo,106497,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen