Aanvoerders in opstand tegen kunstgras in Eredivisie

18 mei 2017, 10:20   Bijgewerkt: 18 mei 2017, 10:50

Er moet zo snel mogelijk een verbod op kunstgras worden ingevoerd in de Eredivisie. Althans, dat is wat twaalf aanvoerders van verschillende eredivisieclubs samen in een officieel statement naar buiten hebben gebracht. Ze hebben de handen ineengeslagen om via de spelersvakbond VVCS in opstand te komen tegen kunstgrasvelden in de Eredivisie. Ze doen een oproep aan de KNVB om de nepvelden te verbannen, zodat de spelkwaliteit en ontwikkeling van het voetbal omhoog gaat.

De discussie over kunstgras is al een tijdje gaande, maar nu is er dus een grote stap gezet door een aantal clubs. De aanvoerders zijn, in het statement van de VVCS, héél duidelijk: ze willen kunstgas zo snel mogelijk uit de Eredivisie hebben. De speltechnische en tactische gevolgen van spelen op de synthetische velden zijn volgens de spelers enorm. Bovendien ondervinden ze dat het spelen op kunstgras fysiek gezien schadelijker is dan op natuurgras.

Het initiatief voor het statement kwam van Stijn Schaars, de aanvoerder van sc Heerenveen. VVCS-directeur Danny Hesp deed vervolgens een inventarisatie en kreeg eenzelfde mening van elf andere aanvoerders. Schaars in het manifest: "Het gedrag van de bal is compleet anders en daardoor ontstaat er een heel ander spel. Daarnaast wijt ik mijn huidige (inmiddels niet meer, red.) blessure aan kunstgras." Schaars krijgt bijval van Dirk Kuyt, Davy Klaassen, Luuk de Jong, Ron Vlaar, Willem Janssen, Sander Duits, Sergio Padt, Gregor Breinburg, Guram Kashia, Jordens Peters en Stefan Thesker.

"Alle technische vaardigheden zoals passen, trappen, aannemen zijn anders op kunstgrasvelden. Daarnaast vind ik kunstgras competitievervalsing, omdat clubs er dagelijks op trainen en de uitspelende ploeg eens in de zoveel tijd met kunstgras wordt geconfronteerd", zegt Janssen, de captain van Utrecht. "Het type voetbal verandert door kunstgras. Het is moeilijker in duel te komen, dus de tackle gaat uiteindelijk uitsterven. Op kunstgras wordt er 'in de bal gespeeld' wat tegen de internationale trend in gaat waarin 'diepgang' zonder bal heel belangrijk is geworden", vult Willem II-aanvoerder Peters aan.

"Ik begrijp deze spelers", stelt VVCS-directeur Hesp. "Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier. We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de Eredivisie kunstgrasvrij te maken. Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal."

Voor een aantal clubs zijn financiële en praktische overwegingen reden om op kunstgras te spelen. "De VVCS is zich bewust van de financiële implicaties die dit verbod met zich mee brengt. Een mogelijke oplossing is het opzetten van een fonds dat het voor clubs mogelijk maakt om over te stappen naar een natuurlijk grasveld", zo klinkt het op de website van de spelersvakbond.

De aanvoerders hebben samen een manifest gemaakt:

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen