"Gevoel dat heel Nederland trots is, niet alleen Ajax-fans"

18 mei 2017, 15:44   Bijgewerkt: 22 mei 2017, 12:01

Onder grote belangstelling nam Peter Bosz vandaag (donderdag), zes dagen voor de Europa League-finale tegen Manchester United in Stockholm, plaats voor een persconferentie. De keuzeheer van Ajax blikte vooruit op de belangrijkste en grootste wedstrijd van het jaar. De eerste finaleplek van de Amsterdammers sinds 1996 leeft enorm in Nederland en zorgt voor veel positieve spanning in de selectie van Bosz.

"Het is belangrijk dat we weer in een finale staan", zegt Bosz richting de veelbesproken eindstrijd tegen Manchester United. "De laatste jaren dachten veel mensen dat het voor Nederlandse clubs onmogelijk was om een finale te halen. Het verschil in budget zou te groot zijn, maar wij hebben het voor elkaar gekregen. Ik heb het gevoel dat heel Nederland trots is, niet alleen de Ajax-fans", aldus Bosz, die denkt dat ook Johan Cruijff trots zou zijn geweest. "Het is waar dat ik geïnspireerd ben door Cruijff en zijn kijk op voetbal. Ik ben al in de jaren zeventig beïnvloed, toen Rinus Michels zijn coach was. Dat Cruijff wordt herinnerd als de oprichter van de Hollandse school vind ik heel belangrijk."

Los van alle sentimenten zijn de belangen van de finale enorm: winst levert niet alleen een hoofdprijs en miljoenen euro's, maar ook plaatsing voor de Champions League-poulefase op. "Ik voel geen druk, want ik zie alleen maar mogelijkheden", zegt Bosz hierover. "Iedereen droomt van Europese finales, dus dit is een enorme kans voor ons", zo citeert het clubmedium de oefenmeester.

Ajax speelde dit Europese seizoen al tegen PAOK Saloniki, FC Rostov, Celta de Vigo, Standard Luik, Panathinaikos, Legia Warschau, FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon. Vooral uit de duels met de laatste tegenstanders kan Ajax veel vertrouwen halen. "Dit seizoen hebben we laten zien dat we op een mooie manier kunnen winnen. Dit kan ook in de finale", zegt Bosz vol vertrouwen.

Nick Viergever is door zijn rode prent in Lyon geschorst voor de finale, maar bij Man United zijn er ook meerdere spelers niet present in Solna. Zo is Zlatan Ibrahimovic geblesseerd, kampt Eric Bailly met een schorsing en staat achter de naam van Marouane Fellaini een vraagteken. Voordat de Engelse grootmacht de strijd aanbindt met Ajax, speelt het zondag nog thuis tegen Crystal Palace.

[photo,106528,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen