Alle feiten en cijfers over de finale: Ajax - Manchester United

24 mei 2017, 16:38   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax - Manchester United is zonder twijfel het meest besproken Europese affiche van een Nederlandse ploeg in de voorbije jaren. Een finale als deze - met twee klinkende namen - brengt als vanzelf ook veel leuke feitjes en cijfers met zich mee. FCUpdate.nl zet de opmerkelijkste op een rijtje.

De trainers

Het verschil tussen de carrières van de trainer Peter Bosz en de trainer José Mourinho had eigenlijk niet groter kunnen zijn. Waar Bosz eigenlijk pas aan zijn eerste echte klus bij een topclub bezig is, coachte de Portugees louter grote teams. Namelijk FC Porto, Chelsea (twee keer), Internazionale en Real Madrid.

Ook qua prijzen lopen de twee ook heel ver uiteen. Bosz won in 2005 met Heracles Almelo de Eerste Divisie en dat is nog altijd zijn enige trofee. Mourinho heeft zijn schoorsteenmantel een stuk beter gevuld. Liefst 24 prijzen staan er op zijn palmares, waaronder twee Champions Leagues, een UEFA Cup en acht landstitels in vier verschillende competities. 

Mourinho won de voorloper van de Europa League dus al eens in 2003 met FC Porto. Destijds was Celtic de tegenstander. De Portugezen hadden een verlenging nodig om de 3-2 van Derlei af te dwingen. Het jaar daarop won Mourinho direct de Champions League met Porto. Die dubbel wisten verder alleen Bob Paisley (Liverpool), Giovanni Trappatoni (Juventus) en Rafael Benítez (Valencia/Liverpool) te realiseren. {image[318708][right-half][]}

Overigens komt Benítez vaker voor in de Europa League-lijstjes als het om trainers gaat. Mourinho kan hem gaan vergezellen als de eerste trainer die de UEFA Cup en de Europa League wint. Benítez won de Europa League in 2013 met Chelsea in de Amsterdam ArenA. Verder is Benítez nu nog de oudste trainer die de Europa League won (53 jaar en 21 dagen), maar Bosz (53 jaar en 184 dagen) en Mourinho (54 jaar en 118 dagen) zijn inmiddels allebei ouder. Een van hen gaat de Spanjaard dat record dus ontnemen.

Voor Mourinho wordt het liefst de zevende keer dat hij tegenover Ajax staat. Tijdens alle vorige zes ontmoetingen was hij nog trainer van Real Madrid en keer op keer won zijn elftal overtuigend. Het doelsaldo over die zes potten: 20-2. Eén keer was Mourinho wel geschorst.

Overigens heeft Mourinho ook een zeer goede reputatie als het aankomt op finales. Hij coachte er liefst dertien en daarvan gingen er slechts twee verloren en in beide gevallen gebeurde dat na verlenging. Benfica versloeg in 2004 zijn FC Porto in de beker (1-2) en met Real Madrid verloor hij in 2013 de Copa del Rey aan Atlético Madrid (1-2).

Peter Bosz kan de eerste Nederlandse trainer sinds Dick Advocaat worden die een Europese beker wint. De Kleine Generaal had in 2008 met Zenit Sint-Petersburg de winnende formatie in de UEFA Cup. Glasgow Rangers werd in de eindstrijd verslagen met 2-0.

De spelers {image[318242][right-half][]}

Matthijs de Ligt kan de jongste speler ooit worden in een finale van de Europa League. De mandekker is momenteel slechts zeventien jaar en 285 dagen. Het record staat momenteel op naam van Eduardo Salvio, hij was in 2010 negentien jaar en 303 toen hij met Atlético Madrid de beker won. Dat betekent dat indien De Ligt niet speelt, Justin Kluivert of Kasper Dolberg het record kan overpakken. Overigens kan Michael Carrick de oudste winnaar van de Europa League worden met 35 jaar en 300 dagen. Nu is dat nog Frank Lampard (34 jaar 329 dagen, met Chelsea in 2013). 

Daley Blind en Davy Klaassen stonden dit seizoen al eens in de Friends Arena van Stockholm. Destijds verdedigden ze dezelfde kleur, namelijk het oranje van het Nederlands elftal. De WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden eindigde in 1-1, die uitslag is ditmaal geen optie.

Amin Younes en Paul Pogba zijn dit seizoen de enige finalisten die tijdens alle veertien voorgaande wedstrijden in het veld hebben gestaan. Toch maakte niet een van hen de meeste minuten. André Onana troeft met 1.200 minuten zijn Duitse ploeggenoot (1.197 minuten) daarin net af.

Het zal een doelpuntrijke finale moeten worden, wil de topscorer van het toernooi bij een van de finalisten spelen. Edin Dzeko (AS Roma) en Guiliano (Zenit Sint-Petersburg) hebben er namelijk allebei acht in liggen. De teller van Dolberg staat momenteel op zes, Henrikh Mkhitaryan wist er vijf te maken.

Beide teams missen een speler vanwege een schorsing. Bij Ajax is dat Nick Viergever, Manchester United moet het stellen zonder Eric Bailly. Echter missen de Britten veel meer spelers als gevolg van een blessure. Marcos Rojo, Luke Shaw, Ashley Young, Zlatan Ibrahimovic en James Wilson zitten allemaal in de lappenmand. De selectie van Ajax is in principe fit, al is de pas net herstelde Daley Sinkgraven wel buiten de spelersgroep gelaten.

De balans

Op basis van de historie ligt een verlenging niet voor de hand. In de vier voorgaande ontmoetingen, waren beide teams twee keer winnaar. Al werd de dubbele ontmoeting wel steeds door de Engelsen gewonnen. In het seizoen 1976/77 won Ajax eerst thuis met 1-0 door een treffer van Ruud Krol, maar ging het in de return mis: 2-0.

Vijf jaar geleden begon de dubbele ontmoeting juist met een 0-2 nederlaag in eigen huis (Young en Javier Hernández), maar kon Ajax nog iets terugdoen op Old Trafford. Toby Alderweireld en Aras Özbiliz scoorden, maar een treffer van Hernández vroeg in de wedstrijd was voldoende voor United om door te stoten naar de laatste zestien.

In het huidige Europa League-seizoen is Ajax iets productiever dan haar tegenstander (24 om 23), maar de goals tegen vallen wel een stuk makkelijker (15 om 8). Ook verloren de Amsterdammers een keer vaker dit Europa League-toernooi, namelijk drie keer. Bovendien deed Ajax dit steeds een keer in de voorbije drie rondes, terwijl de laatste nederlaag van Manchester United nog dateert uit de groepsfase (2-1 tegen Fenerbahçe). Daarnaast won Ajax van alle duels buiten de ArenA er maar één: de allereerste groepswedstrijd tegen Panathinaikos (1-2).

Cruijffiaans {image[302366][right-half][]}

De Europa League winnen zou een prachtig eerbetoon zijn aangezien de dag van de finale precies 14 maanden na het overlijden van Johan Cruijff (24 maart 2016) plaatsvindt. Het kan bovendien de 14de internationale prijs worden die Ajax wint. Tot nu toe werd de wereldbeker twee keer gewonnen, de Europacup I vier keer, de Europacup II twee keer, de UEFA Supercup drie keer en ook werd er tweemaal beslag gelegd op de Intertoto Cup.

Een ander mooi datumgerelateerd feitje. De laatste Europese finale die Ajax won, de Champions League van 1995 tegen AC Milan, vond ook plaats op woensdag 24 mei. Twee basisspelers van toen - Marc Overmars en Edwin van der Sar - zitten nu in het bestuur, van matchwinner Patrick Kluivert zit zoon Justin bij de selectie en van aanvoerder Danny Blind speelt zoon Daley voor de tegenstander.

Verder is het precies een jaar geleden dat Bosz trainer werd van Ajax. Het nieuwsbericht verscheen 24 mei 2016 om 22:35 op de site. Het zou dus zomaar kunnen dat Ajax tot op de minuut exact een jaar later de beker omhoog mag tillen. 

Iedereen in Nederland blij?

Als Ajax met de Europa League aan de haal gaat, is het voor het eerst in de geschiedenis dat in één seizoen tijd vier verschillende clubs een prijs pakken. PSV begon het seizoen met de Johan Cruijff Schaal, waarna Vitesse de KNVB-Beker won en Feyenoord kampioen werd. Ajax kan woensdag ook haar seizoen bekronen met een titel.

Dominantie doorbroken

Doordat Manchester United Celta de Vigo uitschakelde is de Spaanse hegemonie in de Europa League in ieder geval even verbroken. De voorbije drie jaar ging steeds Sevilla aan het feest, terwijl twee van de vier edities daarvoor door Atlético Madrid de beker omhoog hield

Ajax zorgt ook voor wat diversiteit in het toernooi. De eerste zeven edities van de Europa League (sinds de naamwisseling in de zomer van 2009) brachten namelijk finalisten uit slechts vier verschillende landen voort, namelijk Spanje (zes), Portugal (vier), Engeland (drie) en Oekraïne (een). Nederland is dus pas het vijfde land ooit met een vertegenwoordiger in de Europa League-finale.

Door: Kasper Hermans

[photo,106372,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen