Achtergrond: de honderdprocentscore van Mourinho

25 mei 2017, 15:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

In zijn twee deelnames aan de Europese supercup greep José Mourinho telkens naast de hoofdprijs, maar in grote Europese finales is zijn honderdprocentscore nog steeds intact. Het spel van zijn teams is misschien niet altijd even fraai om naar te kijken, maar de Portugese oefenmeester greep woensdag wel zijn vierde internationale prijs in vier finales door met Manchester United de eindstrijd van de Europa League tegen Ajax met 2-0 te winnen.

2003: Mourinho breekt door in UEFA Cup

In januari 2002 werd Mourinho bij FC Porto aangesteld om de club uit het moeras te trekken. Daar slaagde hij met verve in. In het seizoen 2002/2003 leidde hij de club niet alleen naar een overtuigende titel in de nationale competitie - Porto pakte 86 van de mogelijke 102 punten - ook was hij de grondlegger van de UEFA Cup-winst in dezelfde jaargang.

De opstelling van FC Porto in de finale tegen Celtic: Vítor Baía; Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente; Dmitri Alenichev, Costinha, Maniche; Deco; Derlei, Nuno Capucho.

2004: ijskoud de beste van Europa

Na het succes in de UEFA Cup slaagde Porto erin vrijwel de hele basisploeg van de finale bij elkaar te houden. Nuno Capucho was de enige speler die in de zomer van 2003 vertrok uit het Estádio do Dragão. Dankzij het behalen van de Portugese titel mocht Porto in het seizoen daarop uitkomen in de Champions League. Na een tweede plaats achter Real Madrid in de groepsfase verraste het in de achtste finales Manchester United, waarna ook Olympique Lyon en Deportivo La Coruna aan de zegekar werden gebonden.

De opstelling van FC Porto in de finale tegen AS Monaco: Vítor Baía; Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente; Costinha; Pedro Mendes, Maniche; Deco; Carlos Alberto, Derlei.

2010: leermeester Van Gaal verslagen

Chelsea en Mourinho, het leek een gouden combinatie. Op Stamford Bridge stromen sinds 2003 Russische olieroebels uit de kraan na de overname van Roman Abramovich en Mourinho had alle vertrouwen in zichzelf. "Noem me alsjeblieft niet arrogant, maar ik ben wel Europees kampioen en denk dat ik 'The Special One' ben", deed de Portugees bij zijn presentatie in Londen geen moeite om bescheiden te blijven. De samenwerking leverde genoeg nationale prijzen op, maar Europees gezien bleef Chelsea droogstaan. In september 2007 vertrok Mourinho bij The Blues.

De opstelling van Internazionale in de finale tegen Bayern München: Júlio César; Maicon, Lúcio, Walter Samuel, Cristian Chivu; Javier Zanetti, Esteban Cambiasso; Wesley Sneijder; Samuel Eto'o, Diego Milito, Goran Pandev.

2017: "Dichters winnen niet veel prijzen"

Na veelbewogen periodes bij Real Madrid en Chelsea trad Mourinho afgelopen zomer in dienst bij Manchester United, waar hij zijn oude leermeester Van Gaal opvolgde. Ook in dienst van The Red Devils koos de nu 54-jarige trainer uit Setubal ervoor om veelvuldig 'de spelersbus voor het doel te parkeren', oftewel: een defensieve speelwijze te hanteren. In de Premier League kwam Manchester United niet verder dan de zesde plek, maar het won wel de Community Shield, League Cup én Europa League.

De opstelling van Manchester United in de finale tegen Ajax: Sergio Romero; Antonio Valencia, Chris Smalling, Daley Blind, Matteo Darmian; Juan Mata, Marouane Fellaini, Ander Herrera, Paul Pogba, Henrikh Mkhitaryan; Marcus Rashford.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen