NAC steelt zege tegen NEC dankzij messcherpe Dessers

25 mei 2017, 20:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

NAC heeft een eerste stap gezet op weg naar promotie. Onder begeleiding van de onophoudelijke steun van de twaalfde man werd eredivisionist NEC op achterstand gezet in de eerste ontmoeting van de play-off finale: 1-0. Verdiend was het absoluut niet, maar daar zal matchwinner Cyriel Dessers, net als de stad Breda, niet om malen.

Zowel de Noad Advendo Combinatie als de Nijmegen Eendracht Combinatie zijn qua historie als achterban eredivisiewaardig, toch zal slechts één van beide clubs volgend seizoen op het hoogste niveau actief zijn. NAC Breda hunkert naar een terugkeer na twee jaar Jupiler League, waar NEC probeert de in 2015 verkregen eredivisiestatus te behouden.

De belangen waren dan ook groot tijdens het eerste duel in Breda. Het zal één van de redenen zijn geweest voor de KNVB om buiten scheidsrechter Dennis Higler ook videoref Ed Janssen toe te wijzen aan het duel. Higler liep tussen de spelers van twee ongewijzigde teams, Janssen was actief vanuit Zeist.

De inbreng van de videoscheidsrechter bleek cruciaal bij een uniek moment vlak voor rust. Wojciech Golla werd van het veld gestuurd door Higler nadat hij aan de noodrem trok bij Cyriel Dessers, maar de rode kaart werd na een korte onderbreking weer ingetrokken. Na bestudering van de beelden bleek dat het vasthouden aan beide kanten had plaatsgevonden en Dessers de eerste overtreding beging.

NAC had een numerieke meerderheid juist goed kunnen gebruiken, omdat het de eerste helft de onderliggende partij was tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Alleen linksbuiten Thomas Agyepong, die directe tegenstander Michael Heinloth regelmatig te snel af was, zorgde voor wat dreiging. De veelbesproken Cyriel Dessers had het een stuk moeilijker tegen Golla. De Belgische topscorer van NAC kwam voor rust slechts één keer los van zijn opponent, maar kreeg toen zijn hoofd niet echt tegen de bal na een vrije trap van Manu Garcia.

Voor de neus van Jorn Brondeel gebeurde, zowel voor als na rust, een stuk meer. De Bredase goalie verkeek zich in de openingsfase al bijna op een indraaiende hoekschop, waarna Dario Dumic in de rebound de lat trof. Het bleek de opmaat voor een goede eerste helft van NEC, waarin ook Kevin Mayi (volley voorlangs na een slim boogballetje over de defensie van Ali Messaoud) en nogmaals Dumic (poging net naast na voorbereidend werk van opnieuw Messaoud) het doel net niet wisten te vinden.

De Nijmeegse druk hield na de pauze aan en nam in de laatste twintig minuten alleen maar toe. Jay-Roy Grot, tot dat moment de minste aanvaller van NEC, haalde verwoestend uit (redding Brondeel) alvorens invaller Taiwo Awoniyi het houtwerk opnieuw teisterde met een harde kopbal (buiten bereik van Brondeel op de lat).

Omdat zowel Higler als videoref Janssen geen aanleiding zag om de bezoekers een penalty te geven na hands van Fabian Sporkslede (op het oog onopzettelijk) en een onvrijwillige struikelpartij van Jay-Roy Grot (na een tikje van invaller Gianluca Nijholt) bleef het verdiende doelpunt voor de eredivisionist uit.

Ook bij het Bredase publiek, dat de thuisploeg de hele wedstrijd fantastisch had ondersteund, werd er niet meer gerekend op een treffer, zeker toen zowel Garcia als Agyepong al naar de kant waren gehaald door NAC-coach Stijn Vreven. Er was echter nog één speler op het veld die wel het verschil kon maken: Cyriel Dessers.

De aanvoer naar hem was in de tweede helft ook volledig opgedroogd, maar de goaltjesdief kreeg vlak voor tijd steun uit onverwachte hoek. Heinloth schoof de bal bij de opbouw zo in de voeten van Giovanni Korte, die zich geen moment bedacht en zijn spits in stelling bracht. Dessers bleef daarna ijzig kalm en schoot, tegen de verhouding in, de 1-0 op het bord.

NAC heeft zo een goede uitgangspositie voor de return van zondag in Nijmegen. Als de verhoudingen op het veld hetzelfde zijn, maakt NEC echter ook nog een goede kans. Dan zal één van de spitsen wel de scherpte moeten tonen die Dessers in het eerste duel aan de dag legde. Anders eindigt de missie van Ron de Groot, na een start met vier overwinningen, alsnog met degradatie. 

[photo,106707,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen