NAC wint Kleine Klassieker en promoveert ten koste van NEC

28 mei 2017, 18:39

NAC is na twee jaar teruggekeerd in de Eredivisie, terwijl NEC na twee jaar op het hoogste niveau de omgekeerde weg bewandelt. De Bredanaars moesten in de uitwedstrijd tegen NEC een 1-0 voorsprong verdedigen, maar slaagden daar ruimschoots in met een 1-4 overwinning. NAC had het voor rust nog moeilijk, in een eerste helft waarin op basis van video-arbitrage twee penalty's werden gegeven. Na de 1-2 van Cyriel Dessers, die nog tweemaal het net wist te vinden, was de wedstrijd echter gespeeld.

NEC zocht vanaf het eerste fluitsignaal de aanval, maar kreeg al direct een mokerslag te verwerken. Lorenzo Burnet vergreep zich buiten het zich van arbiter Kevin Blom aan Korte, maar had de pech dat videoscheidsrechter Jochem Kamphuis wel oplette. NAC kreeg dus een strafschop, die koeltjes werd benut door Dessers: 0-1.

De Nijmegenaren gaven echter niet op en drongen NAC direct weer naar achteren. Taiwo Awoniyi vond echter de vuisten doelman Jorn Brondeel. Na een half uur spelen moest Kamphuis weer in actie komen, nadat Blom een tackle van Bart Meijers op Awoniyi niet had waargenomen. Gregor Breinburg bracht de stand in evenwicht door de toegekende penalty binnen te schieten.

In het vervolg van de eerste helft kwam NAC het eigen strafschopgebied niet uit, maar wist het de druk van NEC te weerstaan. Op slag van rust kreeg invaller Ferdi Kadioglu nog een grote kans na een slippertje van Meijers, maar de zeventienjarige spelmaker schoot recht op Brondeel af.

Mohamed Rayhi kon deze tegentreffer moeilijk verkroppen:  de NEC-aanvaller kreeg na een invalbeurt van tien minuten rood vanwege een doldrieste tackle op Arno Verschueren. Blom gaf in eerste instantie geel aan Rayhi, maar bedacht zich even later, wellicht werd hij opnieuw van advies voorzien door Kamphuis.

Met tien man was het lamgeslagen NEC een gewillig slachtoffer van NAC, dat in het slotkwartier nog uitliep na een ruime zege. Korte tekende op aangeven van Garcia de 1-3 aan en Dessers maakte zijn hattrick vol nadat een poging van Agyepong tegen de paal belandde.