"Trots dat Ajax weer zo speelde zoals het altijd deed"

31 mei 2017, 12:42

Voor Ajax was het een seizoen waarin het in zowel de Eredivisie als de Europa League als nummer twee eindigde, maar toch kijkt de club uit Amsterdam met trots terug op de afgelopen jaargang. Coach Peter Bosz vindt dat zijn team ondanks de landstitel voor Feyenoord met de veelgeprezen Ajax-filosofie kampioenscijfers heeft neergezet in de Eredivisie en is ook van mening dat zijn ploeg in Europa oude tijden heeft laten herleven.

In het FOX Sports-programma 'Het seizoen van...' gaat Bosz uitgebreid in op het afgelopen seizoen. "Het was een jaar waarin we heel moeizaam gestart zijn, maar gaandeweg steeds beter zijn gaan voetballen en de resultaten daardoor ook beter zijn geworden. Uiteindelijk was het echter niet genoeg voor de titel", berust Bosz. "Na de winterstop werd het een inhaalrace voor ons, maar PSV ging ook beter presteren en Feyenoord bleef ook maar winnen. Uiteindelijk kwamen we net een puntje tekort, en dat is geen schande. Feyenoord draaide een geweldig seizoen. Ik baal er natuurlijk wel van, ik was graag kampioen geworden."

Toch zag Bosz mooie dingen in de ArenA. Hij vindt dat Ajax erin geslaagd is om de speelwijze in te passen in de huidige ploeg. "Het aanbrengen van deze manier van voetballen was een van de redenen waarom Ajax mij heeft aangeteld. Ik moest dat zo snel mogelijk erin krijgen bij de spelers. Ik heb bij al mijn clubs weerstand gevoeld bij mijn manier van spelen, maar hier niet. Ondanks het slechte begin kwamen de spelers niet tegen de speelwijze in opstand. De manier van spelen past bij Ajax. Zo herinner ik de club van vroeger en ik denk ook dat Ajax zo hoort te spelen. Het is ook waar ik zelf voor sta als trainer."

"Tijdens het seizoen leefde ik van wedstrijd tot wedstrijd, ik was steeds alles aan het analyseren, maar als ik achteraf kijk, dan zie ik dat we veel progressie hebben geboekt. In de tweede seizoenshelft pakten we ook de meeste punten in de Eredivisie. We hebben het in het begin echter laten liggen", concludeert Bosz. "Maar er ontstond een gevoel in de ploeg. Het gevoel dat de manier van spelen ging werken. De jongens haalden er plezier en vertrouwen uit. Dan groei je vanzelf naar een heel goed niveau. Ik ben er trots op dat we tegenstanders dit seizoen met onze eigen jongens weer bij de strot konden grijpen, terwijl veel mensen dachten dat dit niet meer kon", stelt Bosz.

Ziyech en Dolberg

Opvallend voor Bosz was dat de doorgebroken Dolberg aan het begin de kantjes er van af liep op de trainingen. "Ik heb Kasper toen verteld dat het mij verbaasde dat een jongen van achttien constant achteraan liep en heel vlak trainde. Ik zei 'zo heb ik niks aan je, zo kun je beter naar huis gaan'. Daar is hij wel van geschrokken, want daarna zat hij opeens in de top met de tests op de trainingen. Hij heeft het laten zien. Zijn specifieke voetbalkwaliteiten kwamen eruit. Hij heeft scorend vermogen, het hardste schot van allemaal, is vast in zijn techniek en is een heel intelligente voetballer."

[photo,103718,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen