Steijn en Post overtuigd: "VVV is klaar voor de Eredivisie"

12 juni 2017 – Met twee vingers in de neus werd VVV-Venlo afgelopen seizoen kampioen in de Jupiler League. Het betekent dat de eredivisieclubs na de zomer weer de bekende trappen van de immer sfeervolle Koel zullen betreden. Zijn de Venlonaren na vier opbouwjaren op het tweede niveau klaar voor de rentree in de Eredivisie? Absoluut, zeggen coach Maurice Steijn en captain Danny Post tegen FCUpdate.nl.

Steijn en Post overtuigd: "VVV is klaar voor de Eredivisie"

Het net zo herkenbare als irritante nummer 'Alles heej is VVV' is volgend seizoen weer te horen voor alle eredivisionisten, die weer een bezoekje naar Venlo kunnen inplannen. Omdat de Venlose grasmat in een kuil ligt, moeten de spelers op hun noppen ongeveer vijftig tredes trotseren. Naar beneden, en dus ook weer naar boven. De langste stadiontrap van Europa past in het plaatje van de sympathieke club uit Limburg, voor wie Steijn en Post passende uithangborden zijn. Met passie en enthousiasme vertellen de trainer en kapitein dat VVV de afgelopen jaren echt weer iets moois opgebouwd heeft. Het tijdperk met surprises als Keisuke Honda, Michael Uchebo, Ahmed Musa en Maya Yoshida heeft plaatsgemaakt voor een tijdperk met een zorgvuldig samengesmeed team.

Nummer 10 = nummer 1

VVV won slechts drie van haar laatste acht duels van het seizoen, maar kon zich dit wegens een grote marge met de concurrentie ruimschoots permitteren. De druk voor het kampioenschap was er al af, omdat de ploeg uit Limburg het maandenlang voortreffelijk had gedaan. "Het is ongelofelijk dat je met bijna de tiende begroting van de Jupiler League vrijwel het hele seizoen bovenaan staat", glimlacht Steijn, als hem gevraagd wordt naar het kampioensjaar. VVV sloot het seizoen af met tachtig punten uit 38 duels en een doelsaldo van 75-35.

"Het is geweldig dat we geen play-offs hoefden te spelen en meteen promoveerden. Ik heb er lang op gewacht", zegt Steijn, die verkozen werd tot Trainer van het Jaar in de Jupiler League. "Dat maakt het hele verhaal nóg meer bijzonder. Het is de ultieme waardering en maakt het seizoen voor mij echt af", aldus de oefenmeester. Aanvoerder Post vult aan: "Het was een prachtig jaar, waarin we al lang wisten dat het kampioenschap eraan zat te komen. De druk was daarom uiteindelijk niet heel groot. Die was veel meer aanwezig geweest als de voorsprong op Jong Ajax kleiner was geweest."

Verstandig beleid als de basis

De sleutel tot de victorie van VVV is volgens Steijn en Post het feit dat de club uit Venlo de afgelopen jaren uitstekend doorgeselecteerd heeft. Steeds bleef een kern van zeven of acht spelers aan boord en werd deze aangevuld met drie of vier gerichte versterkingen. "De basis voor dit kampioenschap werd een tijdje geleden al gelegd", vertelt Steijn. "We zijn drie jaar geleden begonnen. In mijn eerste jaar werden we zevende, daarna hebben we doorgeselecteerd. We hebben toen spelers als Jonathan Opoku, Ralf Seuntjes, Moreno Rutten en Torino Hunte gehaald. Vorig jaar eindigden we als tweede en daarna hebben we weer gerichte versterkingen gezocht op de benodigde posities."

Dat resulteerde dit jaar dus in het kampioenschap. "De sleutel tot succes is goed beleid voeren, rustig blijven als het even tegenzit en zorgen dat je de juiste spelers bij elkaar zet. Dat is ons verhaal", verklaart Steijn. "VVV is een verstandige club. We hebben goede keuzes gemaakt en prima spelers binnengehaald met beperkte middelen. VVV creëert van bovenaf ook rust. De club geeft mij de tijd en ruimte om de ploeg te ontwikkelen. Je ziet waar dat toe heeft geleid", aldus Steijn. "En we hebben ook grote talenten. Tristan Dekker bijvoorbeeld. Eigenlijk nog A-junior, maar lid van Oranje onder 19 en basisspeler bij ons. Of Vito van Crooij, die als enige Jupiler League-speler voor Jong Oranje speelde, veertien goals heeft gemaakt en ook pas 21 is."

Post is het hier roerend mee eens. "We speelden in de voorbereiding al heel goed, omdat we met zeven of acht jongens aantraden die hier vorig jaar ook al speelden. In de Jupiler League en de Eredivisie zie je maar weinig dat een club zoveel spelers behoudt. We halen niet meer dan twee of drie versterkingen per jaar en dan zie je dat je echt goed op elkaar ingespeeld raakt. We kennen elkaar gewoon heel goed. Vorig jaar besloten spelers als Jerold Promes, Seuntjes, Opoku en ik om samen te blijven en mede daarom hebben we een heel goed seizoen gedraaid."

Klaar voor de Eredivisie

"Nu wordt het waarschijnlijk hetzelfde verhaal", denkt Post. "Veel jongens hebben een doorlopend contract en de club wil met flink wat spelers verder. Misschien hebben we iets meer versterkingen nodig omdat we de Eredivisie in gaan, maar het is ook belangrijk dat het gros van de spelers blijft", aldus de captain van VVV. "En als ik kijk naar de clubs onderin het rechterrijtje van de Eredivisie, dan denk ik niet dat we daar voor onderdoen. We zijn gelijkwaardig, zeker als we in de breedte nog versterking krijgen. De organisatie van VVV is er ook klaar voor. Na de vier jaren in de Jupiler League zijn de financiën beter op orde. De hele club is er klaar voor."

VVV wordt komend seizoen niet het lelijke eendje van de Eredivisie, verzekert Steijn. "VVV is zonder meer klaar voor de Eredivisie. We hebben de kern intact gehouden en dat is belangrijk. Veel spelers moeten zich nog op het hoogste niveau bewijzen, maar ik ben ervan overtuigd dat ze dat kunnen. Met een aantal gerichte versterkingen en het behouden van een aantal spelers moeten wij er klaar voor zijn", aldus Steijn. Tot dusver komt doelman Lars Unnerstal over van Fortuna Düsseldorf en verlengden Jerold Promes en Jonathan Opoku hun contract in Venlo.

"Gewoon de Eredivisie in met VVV"

Het zou goed kunnen dat er binnenkort witte rook te zien is bij De Koel, vanwege een contractverlenging van Steijn. De coach wordt weleens in één adem genoemd met andere clubs, maar lijkt zijn toekomst aan VVV te verbinden. "Ik heb duidelijk uitgesproken dat ik er met VVV een mooi seizoen van wil maken in de Eredivisie, met handhaving als doelstelling. Dat is zoals het is. Met geruchten en berichten uit binnen- en buitenland kan ik verder niets. Dat is niet relevant. Ik ben ook met VVV in gesprek om eventueel langer bij de club te blijven", stelt Steijn.

De succescoach werd onder meer genoemd bij Ipswich Town. "Alles wat eventueel naar mij toe zou komen, moet beduidend beter zijn dan VVV. En dat is tot nu toe nog niet het geval. Ik heb eerder de kans gehad om naar een andere club te gaan, maar dat heb ik niet gedaan omdat ik heel erg geloofde in het verhaal van VVV en mijn spelersgroep. Dat geloof heb ik nu nog steeds."

Dat Steijn een belangrijke man is voor VVV, staat volgens Post buiten kijf. "Hij is cruciaal geweest in het behouden van jongens en het aantrekken van goede spelers, samen met Stan Valckx. Hij heeft ook met mij gesproken toen mijn contract afliep. Hij zei dat wij ons echt het doel moesten stellen om voor het kampioenschap te gaan. Het is mooi dat dit uiteindelijk is uitgekomen. Ik hoop dat hij blijft, maar ik snap het ook wel weer als er interesse voor hem komt."

"Net als de trainer zeg ik ook dat ik volgend jaar bij VVV zit, maar dat je in het voetbal nooit weet hoe het loopt", houdt ook Post een kleine slag om de arm. "Als er een bod komt en de club gaat akkoord, dan kan je zomaar weg zijn. Maar natuurlijk wil je met deze groep, zeker nu de sfeer zo goed is dankzij het behaalde kampioenschap, de Eredivisie in. In het voetbal heb je echter nooit zekerheid. Je moet realistisch zijn: als die mooie stap zich aandient, dan moet je dat misschien wel doen omdat die kans anders niet meer komt. Als er iets moois komt, dan ga je toch nadenken. Maar ik vind het prachtig dat ik als aanvoerder kampioen ben geworden met VVV. Dat was ook echt mijn doel toen ik vorig jaar bijtekende, terwijl ik ook naar eredivisieclubs kon. En nu het gelukt is om kampioen te worden, wil ik ook gewoon de Eredivisie in met VVV."

Door: Koen Jans


gerelateerd

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. dinsdag 26 januari 2021

 2. Willem II neemt na tegenvallende resultaten afscheid van Koster 10:12

  Willem II neemt na tegenvallende resultaten afscheid van Koster

  Willem II heeft per direct afscheid genomen van trainer Adrie Koster. Dat meldde de club dinsdagochtend op de eigen website.…

 3. PSV akkoord met schorsing: Schmidt afwezig in Emmen 10:01

  PSV akkoord met schorsing: Schmidt afwezig in Emmen

  PSV zal het vanavond in en tegen Emmen moeten stellen zonder trainer Roger Schmidt. Zijn uitlatingen richting Bas Nijhuis na…

 4. Van Hooijdonk blijft deze winter bij NAC; toekomst is ongewis 09:47

  Van Hooijdonk blijft deze winter bij NAC; toekomst is ongewis

  Waar de toekomst van NAC Breda-topscorer Sydney Van Hooijdonk ligt, staat nog niet vast. De spits blijft in ieder geval de rest…

 5. Arzani na mislukt avontuur vroegtijdig weg bij Utrecht 09:24

  Arzani na mislukt avontuur vroegtijdig weg bij Utrecht

  FC Utrecht heeft eerder dan verwacht afscheid genomen van Daniel Arzani. De 22-jarige Australiër werd gehuurd van Manchester…

 6. Verslaggever ziet Ziyech als sleutelspeler onder Tuchel 08:57

  Verslaggever ziet Ziyech als sleutelspeler onder Tuchel

  Voor Hakim Ziyech is het de vraag wat het ontslag van Frank Lampard en de waarschijnlijke komst van Thomas Tuchel voor gevolgen…

 7. Kritiek op ontslag Lampard: "Ze leren het nooit" 08:38

  Kritiek op ontslag Lampard: "Ze leren het nooit"

  Met veel kritiek is maandag gereageerd op het ontslag van Chelsea-trainer Frank Lampard. Het clubicoon werd ontslagen wegens…

 8. Schmidt wil niks weten van 'gezeur': "Ik vertel waar dat aan ligt" 08:08

  Schmidt wil niks weten van 'gezeur': "Ik vertel waar dat aan ligt"

  Roger Schmidt kreeg op de persconferentie in aanloop naar de uitwedstrijd tegen FC Emmen van dinsdagavond opnieuw enkele vragen…

 9. Pusic waarschuwt Willem II: "Elke club kan degraderen" 07:45

  Pusic waarschuwt Willem II: "Elke club kan degraderen"

  Willem II kende een droomseizoen door vorig jaar als vijfde te eindigen in de Eredivisie en zo Europees voetbal te halen. Hoe…

 10. Mourinho over ontslag Lampard: "Wreedheid van het voetbal" 07:30

  Mourinho over ontslag Lampard: "Wreedheid van het voetbal"

  José Mourinho heeft zich maandagavond na afloop van de zege van zijn Tottenham Hotspur op Wycombe Wanderers uitgelaten over het…

 11. Spoorboekje: PSV op bezoek in Emmen, Arsenal aast op revanche 07:00

  Spoorboekje: PSV op bezoek in Emmen, Arsenal aast op revanche

  Aan het begin van iedere dag brengt FCUpdate.nl haar eigen spoorboekje. Met een handig overzicht brengen we in kaart wat het…

 12. Gisteren gemist: Spurs komt met schrik vrij, enorme schuld Barça 00:30

  Gisteren gemist: Spurs komt met schrik vrij, enorme schuld Barça

  In de rubriek 'Gisteren gemist' zet FCUpdate.nl het belangrijkste nieuws van de avond daarvoor op een rijtje. Met een…

 13. maandag 25 januari 2021

 14. Harde kernen beschermen hun stad tegen relschoppers 23:54

  Harde kernen beschermen hun stad tegen relschoppers

  Supportersgroeperingeren verspreid over het hele land pikken het niet dat er gereld wordt in hun stad. In onder meer Alkmaar…

 15. 'PEC Zwolle doet zaken met Antwerp en huurt recordaankoop' 23:25

  'PEC Zwolle doet zaken met Antwerp en huurt recordaankoop'

  PEC Zwolle gaat zich op korte termijn versterken met Manuel Benson, zo verzekert Het Nieuwsblad. De Zwollenaren nemen de…

 16. NEC geeft bekerstunt goed vervolg met zege in Eindhoven 22:58

  NEC geeft bekerstunt goed vervolg met zege in Eindhoven

  NEC heeft maandagavond de bekerstunt tegen Fortuna Sittard een goed vervolg gegeven door in de Eerste Divisie met 0-1 te winnen…

 17. Spurs maakt het zichzelf moeilijk, maar bekert verder 22:40

  Spurs maakt het zichzelf moeilijk, maar bekert verder

  Tottenham Hotspur heeft zich met moeite geplaatst voor de achtste finale van de FA Cup. De ploeg van trainer José Mourinho…

 18. Van de Ven leert van 'weergaloze' De Ligt: "Een monster achterin" 22:11

  Van de Ven leert van 'weergaloze' De Ligt: "Een monster achterin"

  FC Volendam heeft met Micky van de Ven zijn eigen Matthijs de Ligt. De negentienjarige centrumverdediger timmert aan de weg in…

 19. 22:00

  Dit zijn de speeldata in de kwartfinale van de KNVB Beker

 20. Lampard reageert voor de eerste keer op zijn ontslag bij Chelsea 21:34

  Lampard reageert voor de eerste keer op zijn ontslag bij Chelsea

  Frank Lampard heeft maandagavond voor het eerst gereageerd op zijn ontslag bij Chelsea. De 42-jarige oefenmeester schrijft in…

 21. Den Bosch benieuwd naar plannen Sneijder: "Niets is concreet nu" 21:20

  Den Bosch benieuwd naar plannen Sneijder: "Niets is concreet nu"

  De handen van Wesley Sneijder jeuken om aan de slag te gaan bij FC Den Bosch, maar het is voorzitter Huub van Mackelenbergh nog…

 22. Video: De Roon plaagt Ibrahimovic en krijgt lachers op zijn hand 21:01

  Video: De Roon plaagt Ibrahimovic en krijgt lachers op zijn hand

  Marten de Roon heeft weer toegeslagen op social media. Ditmaal speelt de Nederlandse middenvelder van Atalanta in op het…

 23. Go Ahead slaat pas laat toe op De Toekomst bij rentree Traoré 20:42

  Go Ahead slaat pas laat toe op De Toekomst bij rentree Traoré

  Go Ahead Eagles is maandagavond ontsnapt aan duur puntenverlies. Het uitduel met Jong Ajax leek af te stevenen op een bloedeloze…

 24. Belgen hakken knoop door: seizoen amateurs nu al voorbij 20:14

  Belgen hakken knoop door: seizoen amateurs nu al voorbij

  Het amateurvoetbalseizoen in België is al ten einde. De Belgische voetbalbond heeft besloten dat de competities bij de amateurs…

 25. Barça is andere clubs nog 200 miljoen euro verschuldigd 19:44

  Barça is andere clubs nog 200 miljoen euro verschuldigd

  FC Barcelona heeft een schuld van bijna tweehonderd miljoen euro bij andere clubs openstaan, zo blijkt uit de door de Catalaanse…

 26. Castaignos tekent bij Griekse club De Guzmán en Waterman 19:00

  Castaignos tekent bij Griekse club De Guzmán en Waterman

  Luc Castaignos is na een Zuid-Koreaans avontuur neergestreken in Griekenland. De 28-jarige aanvaller heeft zich tot de zomer van…

 27. Schmidt loopt na 'stomme vragen' boos weg bij interview 18:35

  Schmidt loopt na 'stomme vragen' boos weg bij interview

  PSV-trainer Roger Schmidt is maandag boos weggelopen bij een interview met Veronica Inside. Na een minuut of 5 in het…

 28. ADO Den Haag haalt Mokhtar terug naar Nederland 18:05

  ADO Den Haag haalt Mokhtar terug naar Nederland

  ADO Den Haag heeft Youness Mokhtar aangetrokken. De 29-jarige aanvaller komt over van het Amerikaanse Columbus Crew, waarmee hij…

 29. 'Feyenoord verhuurt Bannis, Silva en Johnsen aan FC Dordrecht' 17:47

  'Feyenoord verhuurt Bannis, Silva en Johnsen aan FC Dordrecht'

  Feyenoord schiet FC Dordrecht te hulp. De Rotterdamse club staat op het punt om meerdere spelers te stallen bij de hekkensluiter…

 30. Plannen Sneijder met FC Den Bosch nemen serieuze vormen aan 17:16

  Plannen Sneijder met FC Den Bosch nemen serieuze vormen aan

  De plannen van Wesley Sneijder om aan de slag te gaan bij FC Den Bosch beginnen serieuze vormen te krijgen, zo schrijft het…

 31. Kieftenbeld aan de slag bij 'meest beruchte club van Engeland' 16:48

  Kieftenbeld aan de slag bij 'meest beruchte club van Engeland'

  Maikel Kieftenbeld heeft een binnenlandse transfer in Engeland gemaakt. De dertigjarige middenvelder verruilt Birmingham City…

 32. FC Groningen zwaait verdediger met nul speelminuten uit 16:18

  FC Groningen zwaait verdediger met nul speelminuten uit

  De wegen van Görkem Can en FC Groningen scheiden per direct. Het contract van twintigjarige verdediger is in onderling overleg…

 33. Supporters FC Groningen zien massaal af van tegemoetkoming 16:00

  Supporters FC Groningen zien massaal af van tegemoetkoming

  Supporters van FC Groningen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om hun club opnieuw te steunen tijdens de coronacrisis.…

 34. Onana over ophef: "Waarom moest ik de bal uittrappen?" 15:52

  Onana over ophef: "Waarom moest ik de bal uittrappen?"

  Ajax-keeper Andre Onana heeft zondag niet getwijfeld om de bal over de zijlijn te trappen toen een speler van de tegenpartij op…

 35. Hertha BSC haalt oude bekende Dárdai (44) weer van stal 15:17

  Hertha BSC haalt oude bekende Dárdai (44) weer van stal

  Hertha BSC heeft Pál Dárdai (44) maandag weer aangesteld als hoofdtrainer van de club. De oefenmeester die eerder al jarenlang…

 36. Großkreutz volgende vroege stopper in rijtje Duits internationals 14:43

  Großkreutz volgende vroege stopper in rijtje Duits internationals

  Kevin Großkreutz (32) is officieel profvoetballer af. De rechtsachter werd in 2014 nog wereldkampioen met de nationale ploeg…

 37. 'FC Barcelona richt blik op NAC-verdediger Riera voor B-ploeg' 14:05

  'FC Barcelona richt blik op NAC-verdediger Riera voor B-ploeg'

  Roger Riera (25) mag transfervrij vertrekken bij NAC Breda momenteel en kan zich daarom mogelijk opmaken voor een mooie…

 38. Kanté vindt Ziyech de meest getalenteerde speler van Chelsea 13:44

  Kanté vindt Ziyech de meest getalenteerde speler van Chelsea

  Een mooi compliment voor Hakim Ziyech van N'Golo Kanté. De Franse wereldkampioen heeft de Marokkaanse spelmaker naar voren…

 39. PSV mist tegen Feyenoord na Madueke ook Gakpo en Götze 13:11

  PSV mist tegen Feyenoord na Madueke ook Gakpo en Götze

  PSV-trainer Roger Schmidt heeft in de topper tegen Feyenoord komend weekend in elk geval niet de beschikking over Mario Götze…

 40. Seuntjens haalt mosterd uit de kast: "Verschrikkelijk kunstgras" 13:09

  Seuntjens haalt mosterd uit de kast: "Verschrikkelijk kunstgras"

  De inbreng van Ralf Seuntjens tegen FC Volendam bleef zondag beperkt tot 44 minuten. De aanvalsleider van De Graafschap moest…

 41. Abramovich: "Dit was een erg lastige beslissing voor de club" 12:46

  Abramovich: "Dit was een erg lastige beslissing voor de club"

  Met pijn in het hart heeft Chelsea maandag afscheid genomen van Frank Lampard. De trainer werd verantwoordelijk gehouden voor de…

 42. Chelsea ontslaat Lampard vanwege povere prestaties 12:29

  Chelsea ontslaat Lampard vanwege povere prestaties

  Het doek is gevallen voor Frank Lampard. Chelsea heeft maandagmiddag definitief afscheid genomen van de 42-jarige hoofdtrainer…

 43. Nijhuis fluit AZ - Ajax, Higler krijgt Feyenoord - PSV 12:19

  Nijhuis fluit AZ - Ajax, Higler krijgt Feyenoord - PSV

  Er staan komende zondag twee krakers op het programma in de Eredivisie. Op die dag namen AZ en Ajax het in Alkmaar tegen elkaar…

 44. 'FC Den Bosch gaat De Gier aanstellen, Sneijder wil Kruys' 12:06

  'FC Den Bosch gaat De Gier aanstellen, Sneijder wil Kruys'

  Jack de Gier lijkt de nieuwe hoofdtrainer van FC Den Bosch te worden. De ervaren coach is in gesprek met de laagvlieger in de…

 45. Willem II krijgt eindelijk goed nieuws: rood Wriedt geschrapt 12:01

  Willem II krijgt eindelijk goed nieuws: rood Wriedt geschrapt

  Eindelijk eens goed nieuws voor Willem II. De Tilburgers zagen spits Kwasi Wriedt een directe rode kaart krijgen tegen PEC…

 46. ErediVisie: Baaszoer, Dry januari, Sébastien-Sebastian 12:00

  ErediVisie: Baaszoer, Dry januari, Sébastien-Sebastian

  Het Eredivisie-weekend kreeg met Feyenoord – AZ een heerlijke kers op de taart, maar de taart zelf was niet geweldig. Weinig…

 47. Madueke mist door blessure clash met Feyenoord 11:36

  Madueke mist door blessure clash met Feyenoord

  Noni Madueke is voorlopig geen optie voor trainer Roger Schmidt bij PSV. De buitenspeler liep zaterdag een spierblessure op in…

 48. 'Tuchel volgt Lampard op, mede vanwege Havertz en Werner' 11:12

  'Tuchel volgt Lampard op, mede vanwege Havertz en Werner'

  Chelsea moet Frank Lampard officieel nog ontslaan, maar diens opvolger staat al klaar: de bij Paris Saint-Germain ontslagen…

 49. 'Lampard moet 24 uur na zege het veld ruimen bij Chelsea' 10:56

  'Lampard moet 24 uur na zege het veld ruimen bij Chelsea'

  Groot nieuws uit Engeland, waar de laatste uurtjes van Frank Lampard als trainer van Chelsea mogelijk geslagen hebben. De…

 50. Woord 'kampioenschap' valt niet na zevende zege op rij Atlético 10:50

  Woord 'kampioenschap' valt niet na zevende zege op rij Atlético

  Het begint er steeds meer op te lijken dat niet FC Barcelona of Real Madrid, maar Atlético Madrid kampioen van Spanje gaat…

 51. Fernandes: "Als ik in Donny's positie zou zitten, was ik niet blij" 10:23

  Fernandes: "Als ik in Donny's positie zou zitten, was ik niet blij"

  Eindelijk mocht Donny van de Beek zondag weer eens in de basis starten bij Manchester United, dat in de FA Cup met 3-2 van…

 52. Jordania wil twee miljoen van Den Bosch, KKD-club eist tonnen 10:03

  Jordania wil twee miljoen van Den Bosch, KKD-club eist tonnen

  FC Den Bosch moet de juridische afwikkeling met Kakhi Jordania nog altijd definitief afronden. De club en de man die een deel…

Meer nieuws