Wegloper loopt weer terug: "Wij durven tenminste"

6 juni 2017, 16:19

Dick Advocaat is op deze dinsdag samen met zijn rechterhand Ruud Gullit officieel weer in de armen gesloten door de KNVB. De 69-jarige Hagenaar staat voor zijn derde tijdperk als keuzeheer van Oranje en voor zijn zesde (!) dienstverband bij de Nederlands voetbalbond. Volgens velen een onlogische keuze van de KNVB. Daar kan Advocaat zich eigenlijk wel in vinden. "Maar wij durven tenminste."

In een nogal winderig Noordwijk werd Advocaat in Oranjes vaste onderkomen Hotel Huis ter Duin 'voorgesteld' aan de media. De aanstelling van de gelouterde trainer als opvolger van de ontslagen Danny Blind deed begin mei menig wenkbrauw fronsen, omdat Advocaat dezelfde persoon was die in augustus na drie interlands al afzwaaide voor een lucratief contract bij Fenerbahçe. Praten over het verleden werd echter vakkundig vermeden op de persbijeenkomst. Ook over de gang van zaken rond de aanstelling van Advocaat. "Jullie hebben er zes weken over kunnen schrijven."

Niet logisch

De nieuwe toenadering van de KNVB kwam voor Advocaat dus ook als een grote verrassing. "Het was ook logischer geweest als hier iemand anders had gezeten. Maar op een gegeven moment komen ze dan toch weer bij jou uit. Het was moeilijk om daar tegenin te gaan", stelt De Kleine Generaal. "Dit blijft namelijk een geweldige baan, met een geweldige uitdaging. Laat dat duidelijk zijn. Het WK bereiken is moeilijk, maar zeker mogelijk. Dat gevoel heeft de doorslag gegeven om het te doen. Ruud en ik hebben het gevoel dat we genoeg kwaliteit in de groep hebben om het waar te maken."

Alleen vervelend voor Blind

Toch voelt het wrang. In augustus keerde Advocaat het Nederlandse elftal in een poep en een scheet de rug toe, waardoor er enorme vraagtekens gezet werden achter zijn loyaliteit. Voelde de spelersgroep zich ook in de steek gelaten? "Voetballers denken niet zo, geloof ik", reageerde Advocaat op dit vraagstuk. "Maar als dat zo is, dan moeten zij voor zichzelf een besluit nemen. Ik ga daar geen moeite voor doen", is de man uit Den Haag duidelijk. Een van de spelers die verrast waren was Arjen Robben. "Ik heb al een aantal keren met hem gesproken, maar niet over het feit dat ik toen weg ben gegaan."

Wegloper

Na het te hebben gehad over het spelen op 'onze manier', door een goede organisatie neer te zetten, een duidelijke taakverdeling te hanteren en strijd te leveren ("daar zijn we succesvol mee geweest"), werd Advocaat weer geconfronteerd met de stelling dat hij een wegloper is. "Daar hebben de mensen gelijk in", reageerde Advocaat lachend. "Ach, ik ben ook weggegaan omdat ik ook merkte dat ik geen assistent ben. Ik moet mezelf kunnen zijn. Maar desondanks heb ik drie keer 'nee' gezegd tegen een club, in de periode van juni tot augustus. De vierde keer ben ik toch overstag gegaan, mede vanwege mijn clausule. Die heb ik er niet zomaar in laten zetten." Ditmaal heeft Advocaat géén clausule. "Als ik nu wegga, moet er afgetikt worden", lachte de bondscoach weer.

Dat deed Advocaat vaker; lachen als hem het vuur aan de schenen werd gelegd. Hopelijk lachen we met z'n allen ook op 10 oktober, als de kwalificatiereeks voor het WK wordt afgesloten met de thuiswedstrijd tegen Zweden.

Door: Koen Jans

[photo,106925,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen