Voorbeschouwing: wie wint de tiende Confederations Cup?

19 juni 2017, 16:05

Na het einde van het clubseizoen en de WK-kwalificatiewedstrijden is het nog geen tijd voor een zomerreces. Komende zaterdag begint in Rusland de Confederations Cup, het voorproefje op het WK van volgend jaar in Rusland. Acht deelnemers, waaronder drie Europese landen, strijden met elkaar om de eindzege op het toernooi dat traditiegetrouw een jaar voor het WK in het gastland wordt gespeeld. FCUpdate.nl blikt vooruit.

Test voor Rusland

Confederations Cup
Vladimir Poetin
Gianni Infantino

Vladimir Poetin

Gianni Infantino]}De Confederations Cup speelt zich dit jaar af in Rusland, waar over een jaar dus het WK plaatsvindt. Als gastland is Rusland automatisch geplaatst voor het toernooi, dat afgewerkt wordt in vier verschillende speelsteden. Het Krestovsky Stadium van Zenit St. Petersburg (68.134 toeschouwers), de Kazan Arena van Rubin Kazan (45.379 toeschouwers), de Otkrytiye Arena van Spartak Moskou (45.360 toeschouwers) en het Olympisch stadion van Sochi (47.659) zijn de stadions waarin gevoetbald wordt in de WK-opwarmer. Sint-Petersburg en Moskou liggen vrij westelijk in Rusland, Sochi bevindt zich meer in het Zuid-Westen en Kazan ligt bij het midden van het enorme land.

De openingswedstrijd Rusland – Nieuw-Zeeland wordt afgewerkt in het Krestovsky Stadium en start om 17.00 uur Nederlandse tijd. De finale wordt op 2 juli in de Otkrytiye Arena gespeeld. Rusland hoopt met het organiseren van de Confederations Cup te laten zien dat het in staat is om het WK van volgend jaar soepel en probleemloos te laten verlopen. Leeft het toernooi? Niet echt. De kaartverkoop valt wat tegen en onder meer het Duitse kamp liet weten dat het niet echt warmliep voor de Confed Cup. Dat is ook wel te zien aan het keurkorps.

Brazilië eindelijk onttroond

Het is de tiende keer dat de Confederations Cup georganiseerd wordt, al ging het toernooi bij de eerste twee edities nog als de King Fahd Cup door het leven. De eerste keer triomfeerde Argentinië, in 1992. Daarna trokken Denemarken (1995), Brazilië (1997), Mexico (1999), tweemaal Frankrijk (2001 en 2003) en nogmaals drie keer Brazilië (2005, 2009, 2013) aan het langste einde. Sinds 2003 heeft geen enkel ander land door de Braziliaanse hattrick het toernooi dus gewonnen. Winst van de Confederations Cup levert overigens een prijsbedrag van 5 miljoen dollar op.

{image[319272][right-half][Confederations Cup

voetbal]}Daar komt dit keer verandering in, aangezien Brazilië geen ticket voor deelname heeft. Chili vertegenwoordigt de Zuid-Amerikaanse CONMEBOL als winnaar van de Copa América in Rusland. De ploeg van sterkhouders Arturo Vidal en Alexis Sánchez is een van de favorieten om de Confed Cup te winnen. Duitsland en Portugal zijn op papier minstens zo kansrijk om de titel te pakken, terwijl Mexico en Rusland outsiders zijn. Portugal en Duitsland, respectievelijk de regerend kampioen van Europa en de wereld, kunnen elkaar in de finale ontmoeten als ze beiden poulewinnaar of nummer twee in de groep worden. Een groepswinnaar treft namelijk een nummer twee in de halve finale.

Pouleverdeling

Groep A

Rusland (organisator)

Nieuw-Zeeland (OFC Nations Cup)

Portugal (Europees Kampioen)

Mexico (CONCACAF Cup 2015)

Groep B

Duitsland (wereldkampioen 2014)

Chili (Copa América 2015)

Kameroen (Africa Cup)

Australië (AFC Asian Cup 2015)

Blikvangers

Sterren

{image[319274][right-half][]}Er zijn meerdere spelers die in het oog springen bij de Confederations Cup. In de eerste plaats vanwege hun status in het topvoetbal. Wie in de eerste plaats de potentie heeft om zich tot Speler van het Toernooi te kronen, is natuurlijk Cristiano Ronaldo. Mocht de Portugees de trofee winnen met zijn land, dan heeft in één jaar tijd bijna alles gewonnen wat er te winnen viel, op de Copa del Rey na met Real Madrid. Talenten als André Silva (AC Milan), Raphaël Guerreiro (Dortmund) en Bernardo Silva (Manchester City) zijn interessant om tevens in de gaten te houden bij de Portugezen.

Duitsland is natuurlijk een van de favorieten voor de Confederations Cup, maar is niet op volle oorlogssterkte afgereisd naar Rusland. Slechts zes spelers uit de selectie van Die Mannschaft waren actief op het EK 2016, terwijl er zelfs maar drie in 2014 wereldkampioen werden. De smaakmaker wordt wellicht Julian Draxler. De aanvaller van Paris Saint-Germain is in ieder geval door bondscoach Joachim Löw benoemd tot aanvoerder. Chili heeft in principe de twee van de grootste sterren in huis, met Alexis Sánchez en Arturo Vidal.

Eredivisie-bekenden

{image[319258][right-half][]}Er doen daarnaast meerdere spelers uit de Eredivisie mee met de Confederations Cup. Ajax wordt door twee spelers vertegenwoordigd. Andre Onana staat op doel bij Kameroen, dat met een 0-4 verlies tegen Colombia een slechte generale kende voor het toernooi. Naast Onana acteert Amin Younes met Duitsland op de Confed Cup. De vleugelaanvaller debuteerde tegen San Marino (7-0 winst) met een doelpunt bij de Duitse ploeg, waardoor hij vooralsnog één op één loopt.

Bij Mexico is de door Los Angeles FC begeerde Andrés Guardado een van de bekende gezichten uit de Eredivisie. Héctor Moreno zit ook bij de Mexicaanse selectie, maar is al van PSV overgestapt naar AS Roma. Fans van PSV zullen overigens bij de Mexicanen nieuwsgierig zijn naar de verrichtingen van het vermeende transfertarget Hirving Lozano. Met Ryan Thomas (Nieuw-Zeeland) en Ajdin Hrustic (Australië) doen er verder spelers van respectievelijk PEC Zwolle en FC Groningen mee. Thomas is niet de enige bekende in de selectie van Nieuw-Zeeland, omdat RKC Waalwijk-goalie Tamata Williams ook in Rusland is met de Kiwi's.

[photo,107047,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen