De poule van de Oranje-dames: wie zijn de tegenstanders?

15 juli 2017, 09:35   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Als organisator van het EK is Nederland als groepshoofd ingedeeld in poule A. In deze groep krijgen de Oranje Leeuwinnen te maken met Noorwegen, Denemarken en België. Op papier moet deze poule te doen zijn voor Oranje, dat in uitverkochte stadions tegen deze landen aantreedt. Maar hoe goed zijn de tegenstanders en voor welke speelsters moet Nederland oppassen? Dat lees je in onze voorbeschouwing op de groep waarin de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zit.

Noorwegen

Het Scandinavische land is de eerste tegenstander van Oranje op zondag 16 juli en ook meteen het hoogstgeplaatste land (11) in deze groep. Noorwegen staat niet voor niets op de elfde plek op de ranking, want het komt bijna elk eindtoernooi de groepsfase wel door. Tijdens de laatste vier EK's zaten de Noren standaard bij de laatste vier. Twee keer werd de finale gehaald, maar ook verloren. Rond de jaren negentig werd Noorwegen tweemaal Europees kampioen (1987 en 1995) en één keer wereldkampioen (1993).

De Nederlandse verdediging mag tijdens de openingswedstrijd vooral Ada Hegerberg niet uit het oog verliezen. De 22-jarige spits vormt met de Franse Eugény Le Sommer het spitsenduo van Olympique Lyon en prolongeerde afgelopen seizoen met haar Zuid-Franse ploeg de Champions League. Daarin kwam ze tot vier doelpunten, in de Franse competitie was ze twintig keer trefzeker in 22 optredens. Ook bij de Noorse ploeg deed ze het goed: in de zes kwalificatiewedstrijden maakte ze er tien. Bovendien zag bondscoach Martin Sjögren dat Noorwegen in elke wedstrijd de nul hield en zich zo overtuigend plaatste voor dit EK. Nederland is gewaarschuwd.

Denemarken

Net als Noorwegen is Denemarken, vijftiende op de wereldranglijst, een defensief sterke ploeg. In totaal kreeg het tijdens de EK-kwalificatie slechts één doelpunt tegen. Als beste nummer twee plaatsten de Denen zich achter Zweden voor dit EK. Opmerkelijk is dat ze net als Nederland ook weer Noorwegen tegenkomen. De Noren schakelden tijdens het vorige EK Denemarken na strafschoppen uit in de halve finale. Denemarken had de halve finale gehaald door derde te worden in een groep met Zweden, Italië en Finland en vervolgens Frankrijk te verslaan in een penaltyserie.

België

Onze zuiderburen maken hun debuut op een eindtoernooi, want nog nooit deed België (de nummer 22 op de FIFA-ranking) mee aan een wereld- of Europees kampioenschap. België eindigde in de kwalificatiegroep achter Engeland als tweede, bij winst op Engeland in de laatste wedstrijd had het team van bondscoach Ives Serneels nog eerste kunnen worden. Tessa Wullaert droeg de grootste steen bij aan de plaatsing voor het EK, de topscoorster van de Belgen maakte vier doelpunten en leverde acht assists af.

Door: Alex Devilee

[photo,107353,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen