Nederland onder-19 ongelukkig onderuit tegen Portugal

12 juli 2017, 17:00   Bijgewerkt: 12 juli 2017, 18:09

Nederland onder-19 heeft de unieke kans op een finaleplaats laten lopen. Nog nooit bereikte een jeugdploeg van Nederland in deze leeftijdscategorie de finale, en ook tijdens dit EK bleek dit te hoog gegrepen. De talenten van Nederland kwamen een blunder van Justin Bijlow in de eerste helft niet te boven, en moesten dus voorrang verlenen aan de leeftijdsgenoten uit Portugal (1-0).

De Nederlandse talenten begonnen in het David Petriashvili Stadion in Tbilisi, waar het 27 graden Celsius was, goed aan de wedstrijd. De Portugese ploeg had moeite met het snelle aanvalsspel van Nederland. Met Che Nunnely en Javairo Dilrosun als diepste spitsen en Ferdi Kadioglu daar kort achter werd er veel gevaar gesticht. De Portugese keeper Diogo Costa moest in de beginfase enkele malen ingrijpen om ervoor te zorgen dat zijn ploeg niet op een vroege achterstand kwam.

In de elfde minuut beet Portugal voor het eerst van zich af, maar Bijlow hoefde niet in te grijpen, het schot ging namelijk naast. Hierna volgde een fase waarin de ploegen in evenwicht waren. Nederland stond uit balverlies behoorlijk compact en leek de wedstrijd onder controle te hebben. Na een fout in de opbouw werd het in de 24ste minuut toch 0-1 voor Portugal: na slap verdedigen kon Gedson Fernandes vrij uithalen, en Bijlow liet de bal onder zich doorglippen. Waar de Feyenoord-goalie tot nu toe een stabiele indruk maakte op dit toernooi, ging hij bij deze openingstreffer opzichtig in de fout.

Nederland kreeg een mentale tik van deze achterstand, en kwam hierna nog maar moeilijk tot kansen. De Portugezen lieten zich bij vlagen inzakken en Nederland mocht gaan opbouwen. De talenten van Nederland hadden echter moeite met het spel te maken, en kwamen bijna op 0-2 toen Mesaque Dju een goede loopactie in huis had. Bijlow lette echter goed op en wist de bal te onderscheppen. In de laatste fase van de eerste helft was Nunnely nog dicht bij de gelijkmaker, maar de door Rodney Kongolo weggestuurde aanvaller kreeg de bal niet achter de Portugese doelman. Zodoende zochten de jongelingen met een 0-1 tussenstand de kleedkamers op.

Nederland zocht in de tweede helft direct de aanval, maar een dribbel van Kadioglu leverde niks op. In de tegenstoot  snelde de razendsnelle João Filipe langs de Nederlandse defensie, maar wist Bijlow te voorkomen dat Nederland op een grotere achterstand kwam. In de 64ste minuut had Bijlow opnieuw een uitstekende redding in huis, toen hij razendsnel zijn goal uit was gekomen. Vlak hiervoor had AZ-middenvelder Teun Koopmeiners een gevaarlijk schot in huis, maar de bal ging net over.

Het bleef dus voor lange tijd 0-1, en in de 78ste minuut kwam Jay-Roy Grot in de lijnen om daar verandering in te brengen. Ook de krachtpatser van NEC wist echter niet de ban te breken, en dus ging de halve finale jammerlijk verloren voor de Nederlandse talenten. Komende zaterdag om 18:00 speelt Portugal onder-19 de finale tegen de leeftijdsgenoten uit Engeland of Tsjechië.