FIFA-klokkenluider en oud-bestuurder Blazer overleden

13 juli 2017, 08:16

Voormalig FIFA-bestuurder Chuck Blazer is woensdag overleden. De 72-jarige Amerikaan staat bekend als een belangrijke klokkenluider voor de FBI in het onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond. Zijn advocaten hebben zijn overlijden bevestigd.

Blazer, die vaak te zien was met een papegaai op zijn schouder, wast zijn handen zelf ook niet in onschuld. Zo nam hij steekpenningen aan bij de WK-bids van de toernooien in 1998 en 2010 en werd hij beschuldigd van omkoping. Later trad Blazer op als klokkenluider en speelde hij een belangrijke rol in de val van oud-FIFA-baas Sepp Blatter.

In een statement vragen advocaten Eric Corngold en Mary Mulligan ook aandacht voor zijn positieve bijdrages aan het voetbal. "Chuck nam zijn verantwoordelijkheid voor de fouten die hij heeft gemaakt. Hij had veel verdriet en spijt van zijn daden, maar zijn dat moet de positieve effecten op het voetbal niet verdoezelen."

In Noord- en Midden-Amerika zette Blazer een professionele bond neer. Later kreeg deze voetbalregio meer WK-tickets. Ook bedacht hij de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika dat op het moment gespeeld wordt in de Verenigde Staten.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen