Speleranalyse: Semedo, waardig opvolger van Dani Alves?

21 juli 2017 – Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft van zijn manier van spelen. Voor de derde editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Nélson Semedo, die bij FC Barcelona de leegte moet opvullen die Dani Alves achterliet.

Speleranalyse: Semedo, waardig opvolger van Dani Alves?

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Het kan snel gaan met een voetbalcarrière. In de slotfase van het seizoen 2015/2016 speelt Nélson Semedo – voetbalnaam Nelsinho – zijn wedstrijdjes nog in de Segunda Liga, in het beloftenelftal van SL Benfica. Hij moet zich zien op te laden voor krachtmetingen met SC Freamunde en de tweede elftallen van FC Porto, Vitória Giumarâes en Sporting Braga. Ondertussen ziet hij vanaf de tribune lijdzaam toe hoe zijn concurrent André Almeida zich in het eerste elftal manifesteert.

Op dat moment is Semedo al wel international van Portugal. Na te zijn doorgestroomd vanuit het beloftenelftal bemachtigt hij vanaf de zomer van 2015 een basisplek in het eerste van Benfica. Hij maakt indruk en wordt in oktober opgeroepen voor het nationale team. Daar loopt hij een knieblessure op die hem twee maanden aan de kant houdt. Als hij na de winterstop terugkeert, kampt Semedo met een vormcrisis en ziet trainer Rui Vitória geen reden om de naar behoren presterende Almeida te slachtofferen.

Na de zomer speelt Semedo zijn concurrent wel uit het elftal en trekt hij zijn goede vorm tijdens het seizoen door. De rechtsback, die met rugnummer 50 langs de zijlijn raast, maakt vooral indruk met zijn atletisch vermogen en aanvallende rushes. Dat beweegt FC Barcelona ertoe om, veertien maanden nadat hij zijn wedstrijdjes in de Segunda Liga afwerkt, ruim dertig miljoen euro voor hem op tafel te leggen.

Erfenis

Hij is nog geen wereldtopper, maar toch is de keuze van Barcelona om Semedo aan te trekken goed te rechtvaardigen. Hij past namelijk feilloos in het kenmerkende spel van de 24-voudig landskampioen van Spanje. Barcelona speelt met veel mensen in de as van het veld en beschikt daarom – zeker op rechts – graag over een aanvallende back die de gehele zijkant bestrijkt. Die rol is Semedo op het lijf geschreven.

De Portugees is razendsnel, kan een tegenstander passeren en kwam vorig seizoen tot zes assists voor Benfica. Bovendien heeft hij diepte in zijn spel, waarmee hij Lionel Messi en Andrés Iniesta een extra optie biedt voor hun befaamde steekpasses. Semedo haalt iedere wedstrijd een paar keer de achterlijn. Met een lage voorzet voorlangs of een teruggetrokken bal probeert hij de bal vervolgens op een presenteerblaadje aan te leveren.

Met het aantrekken van Semedo hoopt Barcelona een jaar na het vertrek van Dani Alves een waardig opvolger in huis te halen. Aleix Vidal kreeg die rol toegedicht, maar is vaak geblesseerd. En ook als hij fit is, weet hij lang niet altijd te overtuigen. Jeugdexponent Sergi Roberto werd vorig seizoen regelmatig als rechtsback gebruikt. Hij vulde die rol naar behoren in, maar is van origine een middenvelder en voelt zich op die positie meer thuis.

Defensief

In verdedigend opzicht geldt min of meer hetzelfde als in balbezit: Semedo moet nog laten zien tot de absolute top te behoren, maar past wel goed in de speelwijze die Barcelona nastreeft. Het elftal zet structureel veel druk naar voren en laat de tegenstander niet op adem komen. Dat vraagt van de verdedigers dat ze op het juiste moment doordekken en in grote ruimtes kunnen spelen.

Laat dit nou net twee kwaliteiten van Semedo zijn. Hij stapt graag op volle snelheid uit om door te dekken op een middenvelder die wordt ingespeeld of een buitenspeler die in de bal komt. En met zijn snelheid is hij uitstekend in staat om met veel ruimte in zijn rug te spelen. Zo kan hij waar nodig rugdekking verlenen aan de centrumverdedigers.

Valkuilen zijn er ook. Semedo mist de fysieke kracht om in duels met grote, sterke aanvallers als winnaar uit de strijd te komen. En hij heeft soms moeite met positie kiezen. Zeker op eigen helft wil hij nog weleens te ver aan de buitenkant staan, of niet op één lijn met het centrum. Daarin zal hij snel stappen moeten maken, want in de Spaanse top is er geen ruimte voor fouten.

Vertrouwen

Nadat het terughalen van de gedroomde rechtsback Héctor Bellerín onhaalbaar bleek, schakelde Barça over naar Semedo. Met slechts één heel seizoen in de benen voor Benfica kiest Barcelona niet voor een speler die zich in de absolute top al ruimschoots heeft bewezen. Maar met Semedo haalt Barcelona wel een speler in huis die past bij de speelstijl van de club. Het is nu aan de 23-jarige Semedo om te laten zien dat hij dit vertrouwen terugbetaalt.

Door: Marco van der Heide


Verhoogde odds bij Jacks.nl: 22.23x je inzet als jouw team kampioen wordt!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Eredivisie

gerelateerd