Het bewijs is geleverd: vrouwenvoetbal staat op de kaart

23 juli 2017, 13:34

Natuurlijk zijn er veel criticasters en moet je het niet vergelijken met het mannenvoetbal. Maar na één week kunnen we concluderen dat het vrouwen-EK een toernooi is dat nog meer leeft dan verwacht en gehoopt. De uitverkochte wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen zijn een feest, de overige duels zijn spannend en de kijkcijfers zijn bovendien uitstekend. Het bewijs wordt weer geleverd: het vrouwenvoetbal zit in de lift.

Niet vergelijken

De grootste fout die gemaakt kan worden is het vrouwenvoetbal vergelijken met het mannenvoetbal. "Dat doen ze in geen enkele sport, waarom zou dat in het voetbal wel gedaan moeten worden?", sprak Kika van Es tegen FCUpdate.nl. De linksback van Oranje heeft een punt, maar het is voor velen wel moeilijk om over te schakelen. Ze zijn een hoger niveau en tempo gewend en dan is dit wel even wat anders. Natuurlijk hebben de vrouwen over het algemeen minder fysieke en technische mogelijkheden, maar daar moet overheen gekeken worden.

Los van het voetballende aspect zal er ook geaccepteerd moeten worden dat de sfeer in en rondom de stadions anders is. Waar het in het mannenvoetbal ondenkbaar is om de tegenstander toe te juichen, kon de Noorse spelersbus rekenen op een applaus van de Nederlandse fans. Er wordt door de stadionspeaker en het publiek luid afgeteld tot de aftrap, de wave gaat meerdere malen per wedstrijd rond, er worden klappers uitgedeeld en er is veel gegil te horen op het veld en op de tribunes, waar vrouwen en kinderen het best vertegenwoordigd zijn. Bij het nummer 'Freed from Desire' werd in Het Kasteel zelfs het 'Will Grigg-nummer' niet gezongen. Zonder gekheid: de verschillen zijn ook gewoon te groot om de vrouwen met de mannen te vergelijken. Daar moet de focus dan ook niet op gericht zijn.

Enorme groei

Deze tijden zijn nu vervlogen. Op jonge leeftijd kunnen meiden zich op veel plekken al voegen bij een meidenploeg en dat zorgt voor enorme groei. Het vrouwen- en meidenvoetbal heeft zich de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. In 2016 stonden er 153.000 vrouwelijke leden bij de KNVB ingeschreven, wat vier procent meer is dan het jaar ervoor. Bij de pupillen was er zelfs sprake van 6,7 procent groei. Meer dan 2.000 verenigingen hebben al één of meerdere vrouwenteams geregistreerd. En het gaat maar door: in 2020 verwacht de KNVB maar liefst 183.000 vrouwelijke leden te hebben.

Het gaat gepaard met de groei van de Oranje Leeuwinnen. In 2015 plaatsten ze zichzelf voor de eerste keer in de historie voor het WK, waarin de knock-outfase werd bereikt. In 2009 en 2013 kwalificeerde Nederland zich ook al voor het EK, waarop de eerste keer direct de halve eindstrijd behaald werd. Ook Oranje onder 19 excelleert, met EK-winst in 2014 en een halvefinaleplaats op het EK 2016.

Dat lukt tot dusver absoluut. Niet alleen werden de wedstrijden tegen Noorwegen en Denemarken knap met 1-0 gewonnen, er werden ook uitstekende kijkcijfers neergezet. De EK-opener tegen de Noren scoorde al 2,1 miljoen televisiekijkers en alsof dat nog niet genoeg was, deed het tweede pouleduel het nog beter met 2,2 miljoen kijkers.

"Zou het een miljoentje zijn?"

De Oranje Leeuwinnen genieten van de aandacht en populariteit. Anouk Dekker ook, zo zegt de verdedigster tegen FCUpdate.nl. "Achteraf hoorden we dat er 2,1 miljoen mensen naar de wedstrijd tegen Noorwegen keken. Dat is absurd. Van tevoren had niemand dat verwacht. We hadden wel een beetje zitten gokken – zou het een miljoentje zijn? – en het is echt gaaf dat het gewoon het dubbele was. Het toont zeker aan dat het vrouwenvoetbal in de lift zit."

Wauw

Jackie Groenen, de grote uitblinker tegen Noorwegen, geniet ook van alle aandacht. "We zijn natuurlijk met het voetbal bezig, maar alles eromheen is ook mooi. Ik ben zo blij om iedereen zo te zien. Het is fantastisch dat de tribunes vol zitten en dat bijna iedereen in het oranje komt", aldus de middenveldster. "Ik heb op voorhand niet echt nagedacht over de aandacht die we zouden krijgen, maar als je dit allemaal meekrijgt, dan denk je wel 'wauw'".

Het sfeertje rond het EK vindt Daniëlle van de Donk ook bijzonder. "Het is echt super. Ik voel echt dat het leeft. Het is hartstikke mooi dat er meer aandacht voor het vrouwenvoetbal komt", aldus de nummer tien van Oranje. "Iedereen had ook al zo'n goed gevoel over het EK en gaat er vol voor. We hebben een zeer hecht team en hebben daardoor echt het gevoel dat we heel ver kunnen komen."

Acceptatie

Het moge duidelijk zijn: dit EK moet het vrouwenvoetbal verder op de kaart zetten, hoe ver de Oranje Leeuwinnen ook komen. Van Es verwoordde het doel treffend: "We willen wat laten zien, voor al die jonge meiden die nu ook aan het voetballen zijn. Toen wij klein waren, was er gewoon nog helemaal niets voor meiden. Nu willen wij laten zien dat het vrouwenvoetbal in de lift zit. Het is heel belangrijk dat wij aantonen wat we kunnen, zodat steeds meer mensen het vrouwenvoetbal accepteren."

Lees ook: "Waarom zou je ons met de mannen moeten vergelijken?"

Lees ook: Tweet Van Persie doet Oranje Leeuwinnen glimlachen

Lees ook: "Willen laten zien dat het vrouwenvoetbal in de lift zit"

Door: Koen Jans

[photo,107469,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen