Lech Poznan: Spoorwegman, Lewandowski en dolle fans

27 juli 2017, 16:17   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nadat tegen het Maltese FC Valletta de eerste horde werd genomen, komt FC Utrecht in de derde voorronde van de Europa League in actie tegen Lech Poznan. Vanavond (donderdag) spelen de Domstedelingen eerst thuis tegen de Poolse club, volgende week volgt de return in Polen. FCUpdate.nl stelt je voor aan de tegenstander van Utrecht.

Historie

Lech Poznan is niet alleen vernoemd naar haar plaats van afkomst, maar ook naar Lech, de legendarische oprichter van de Poolse natie. In 1922 begon de club als Lutnia Debiec, maar inmiddels speelt de club al jaren onder de naam Lech Poznan. De club, die in het seizoen 2006/2007 fuseerde met Amica Wronki, speelt haar thuiswedstrijden in het in 2010 flink vernieuwde Stadion Miejski, dat plaats biedt aan 43.269 toeschouwers. De meest gebruikte bijnaam voor de ploeg is Kolejorz, dat vertaald kan worden als 'De Spoorwegman'. Dat komt omdat de club tussen 1930 en 1994 een sterke link had met de Poolse equivalent van de NS.

De tegenstander van Utrecht werd in totaal zeven keer kampioen van Polen. Dat gebeurde twee keer in de 21ste eeuw; in 2010 en 2015. Het afgelopen seizoen werd door Lech afgesloten op de derde plaats, die goed was voor plaatsing voor de eerste voorronde van de Europa League. Daarin werd het Macedonische Pelister over twee duels met maar liefst 7-0 verslagen. In de tweede kwalificatieronde kon het Noorse Haugesund net niet genoeg tegenstand bieden. Het was wel spannend, aangezien het tweeluik in een 4-3 overwinning voor Lech Poznan uitmondde.

Lewandowski

Fans

Lech Poznan heeft het rugnummer negen voor altijd gereserveerd voor Piotr Reiss, de meest populaire speler in de clubhistorie, die lange tijd aanvoerder van de club was. Rugnummer twaalf wordt echter ook niet in gebruik genomen door de Poolse club, omdat deze toegewijd is aan de fanatieke fans van de nummer drie van het afgelopen seizoen in de Ekstraklasa. Lech Poznan heeft namelijk een grote achterban, die voor een flinke heksenketel kan zorgen. Utrecht is dus alvast gewaarschuwd voor de return in het Miejski.

We hopen natuurlijk dat Lech Poznan niet tot scoren zal komen tegen Utrecht, maar als dat toch het geval is, dan is het leuk om even te kijken naar het vak met de meest fanatieke supporters van de Poolse club. De fans gaan dan namelijk geregeld met zijn allen met de rug naar het veld staan en springen dan met de armen om elkaars schouder op en neer. Dit wordt ook wel 'De Poznan'' genoemd. Bij Manchester City werd deze manier van juichen, na hun EL-duels met Lech Poznan, zelfs even overgenomen.

Mooie beelden van de fanatieke fans van Lech Poznan:

Utrecht is al negen Europese thuiswedstrijden in eigen huis ongeslagen (W4, G5), maar verloor haar beide duels met een Poolse tegenstander in het verleden. Hoe loopt het vanavond af? Volg het, vanaf iets voor 19.00 uur, live via FCUpdate.nl!

[photo,107665,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen