Zweden: de lastigste horde tot dusver voor de Leeuwinnen

29 juli 2017 – De volgende tegenstander voor de Oranje Leeuwinnen op weg naar de finale van het EK in het eigen land is Zweden. Met de nummer negen van de wereld heeft Oranje nog wel een appeltje te schillen: Zweden ging ten koste van Nederland naar de Olympische Spelen in Rio. Zaterdag om 18.00 uur in Doetinchem dient zich een uitgelezen kans op revanche aan. De halve finales bereiken door de Scandinaviërs uit het toernooi stoten is echter niet zomaar gedaan. Een voorbeschouwing.

Revanche

Zweden werd tweede in groep B achter titelhouder en -favoriet Duitsland. Het had de poulewinst voor het grijpen, maar in de laatste wedstrijd tegen Italië (2-3) in Doetinchem ging het mis. De Italianen kwamen drie keer op voorsprong en gaven de derde keer de leiding niet meer uit handen. Zo eindigde Zweden op vier punten. Het gelijkspel tegen Duitsland (0-0) en de winst op Rusland (2-0) waren dus wel voldoende voor het bereiken van de kwartfinales.
Zweden: de lastigste horde tot dusver voor de Leeuwinnen

Daarin is Nederland als groepswinnaar van poule A de tegenstander. Voor Zweden is Oranje geen onbekende. Op de Algarve Cup in maart 2017 was de laatste confrontatie. Nederland (met een heel andere basiself dan nu) won met 1-0 door een benutte penalty van Mandy van den Berg, maar aan de laatste officiële clash hebben de Oranje Leeuwinnen hele andere gevoelens overgehouden. Op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in eigen land zat Nederland in een poule met Noorwegen, Zwitserland en Zweden. In de laatste wedstrijd moest er gewonnen worden van Zweden, maar Nederland kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Zo ging Zweden naar Rio, waar het uiteindelijk zelfs zilver behaalde.

Een jaar later zijn de kaarten heel anders geschud. Nederland heeft een nieuwe bondscoach, heeft veel speelsters bij buitenlandse topclubs rondlopen, Lieke Martens is er weer bij en Jackie Groenen en Kika van Es hebben zich in het elftal geknokt. Bovendien is de populariteit van de Oranje Leeuwinnen enorm gestegen en speelt Oranje zaterdag opnieuw in een uitverkocht stadion. Daarnaast zitten er gemiddeld ook nog eens gemiddeld ruim twee miljoen mensen voor de televisie.

Zweden is nog iets verder

Die twee miljoen kijkers zullen zaterdag vermoedelijk de moeilijkste wedstrijd voor Oranje tot nu toe te zien krijgen. Natuurlijk had het team van bondscoach Sarina Wiegman het al lastig tegen Denemarken en België, maar Zweden is van een heel ander kaliber. De Europees kampioen van 1984 behoort al jaren tot de internationale top en zat tijdens de laatste zes edities steevast bij de laatste acht. Het vorige EK organiseerde Zweden zelf, daarin reikte het tot de halve finales.

De absolute ster in de EK-selectie van Zweden is Lotta Schelin (33). De routinier is voor Zweden wat Lieke Martens op dit moment voor Oranje is. De interlandteller van Schelin loopt alleen al wel langzaam op richting de tweehonderd, ze maakte daarin al ruim tachtig doelpunten voor de Zweedse ploeg. Twee daarvan scoorde ze op dit EK: één tegen Rusland en één tegen Italië. De EK-selectie van de geel-blauwen bestaat verder uit speelsters die minimaal 21 jaar oud zijn, het is een mix van begin en eind twintigers en wat dertigers, die voornamelijk in de eigen competitie spelen.

In Zweden is het vrouwenvoetbal nog een stuk beter ontwikkeld dan in Nederland, vandaar dat veel Nederlandse internationals al vroegtijdig kozen voor een transfer naar een van de Zweedse clubs. Er heerst een topsportklimaat, de omstandigheden voor de vrouwen zijn beter dan in Nederland en dus komt daar beter voetbal uit. Zweden (179.000) heeft na Duitsland (bijna 210.000) de meeste speelsters geregistreerd staan. Nederland is de nummer drie op dit lijstje, met 153.000 voetbalsters.

Dat het vrouwenvoetbal in Zweden een stuk verder is dan in Nederland, komt ook tot uiting in de nationale ploeg. De Zweedse vrouwen zijn al jaren gewend om gestructureerd en goed verzorgd voetbal te spelen en onder bondscoach Pia Sundhage valt dat ook te zien aan de attractieve speelstijl. Voor de Oranje Leeuwinnen is de wedstrijd tegen Zweden daarom even wat andere koek dan de duels in de poulefase. Een plek in de halve finale afdwingen door Zweden te elimineren zou een knappe prestatie zijn, maar uitschakeling zou zeker geen schande zijn. Presteert Oranje het, dan zal dat voor nog meer enthousiasme en respect zorgen binnen Nederland. En dan wacht in de halve finales de winnaar van de wedstrijd Engeland - Frankrijk.

De kwartfinale van het EK tussen Nederland en Zweden is, uiteraard, live te volgen via FCUpdate.nl.

Door: Alex Devilee

Eredivisie

gerelateerd