Geen Vitesse-fans bij JC Schaal: duidelijke les voor KNVB

6 augustus 2017, 07:00

Feyenoord heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken, maar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is nog steeds niet het feest wat het duel moet zijn. Sterker nog: de vernieuwde opzet heeft alleen maar voor meer kritiek gezorgd. Er zaten wegens de enorm scheve ticketverdeling en de bijkomende boycot geen Vitesse-fans in De Kuip en daar balen alle partijen van.

Figurant op eigen feest

Vitesse kreeg een tijdje voor de Supercup te horen dat het slechts 1.200 tickets zou krijgen voor de kans op de tweede hoofdprijs in de clubhistorie. Het probeerde, net als de supportersvereniging van de bekerwinnaar, meer kaarten te verkrijgen, maar deed dat tevergeefs. Mede omdat de Rotterdamse veiligheidsdriehoek niet genoeg capaciteit kon regelen. "Met dit aantal voelen we ons een figurant in een evenement waar we met het winnen van de beker toch echt de hoofdrol hebben verdiend. Het voelt alsof je niet welkom bent op je eigen feest", sprak Vitesse-directeur Joost de Wit woedend.

De supportersgeledingen van Vitesse voelden zich geschoffeerd door de KNVB en besloten daarom de strijd om de Johan Cruijff Schaal te boycotten. Het gevolg: geen Vitesse-fans in De Kuip. Op twee na dan. De supportersverenigingen van vrijwel alle eredivisieclubs staken namelijk de handen ineen en waren met twee fans vertegenwoordigd in het Rotterdamse uitvak. Het was een mooie actie, waarin de clubs dus opkwamen voor elkaars belangen, maar het bleef natuurlijk teleurstellend dat er geen Vitesse-supporters aanwezig waren.

Slechteriken

Bryan Linssen gaf voor de camera van FCUpdate.nl aan dat hij de situatie betreurt. "Het is gewoon zonde. Je wilt spelen voor je eigen fans, ook in een uitwedstrijd. Zeker als het om een prijs gaat. Voor Feyenoord, Ajax en PSV is dit misschien geen hoofdprijs, maar voor Vitesse wel. Het is zonde dat je de supporters moet thuislaten en dat we moesten spelen in een Kuip met alleen maar vijandigheid."

{image[320093][right-half][Danny Makkelie]}Het was dan ook niet raar dat het dik gesteunde Feyenoord als winnaar uit de penaltyserie kwam, nadat Jens Toornstra en Alexander Büttner (penalty) in de wedstrijd hadden gescoord. "Natuurlijk was het thuispubliek toen een voordeel. De fans hoor je steeds. Zodra wij een penalty moesten nemen leek het wel of er een paar slechteriken op het veld stonden. Zo werden we uitgejoeld. Maar we wisten van te voren natuurlijk al wel dat het een groot voordeel zou zijn voor Feyenoord. Uiteindelijk waren we er nog wel erg dichtbij, maar is het balen dat we de loterij verloren hebben", doelt Linssen op de strafschoppenreeks.

Feyenoord vinden het ook jammer

De mensen die denken dat Feyenoord het eigenlijk wel lekker vond dat er louter Feyenoord-fans aanwezig waren in De Kuip, hebben het mis. "Ik vond het jammer", zegt Eric Botteghin bijvoorbeeld. "Het is altijd mooi als beide teams supporters in het stadion hebben zitten. Dat is altijd goed voor de sfeer, die wordt dan mooier. Helaas was dat niet het geval."

{image[320085][right-half][]}Ook Kevin Diks, oud-speler van Vitesse en momenteel de rechtsback van Feyenoord, vindt het eveneens een slechte zaak. "Ik vind het jammer dat er geen uitsupporters aanwezig waren. Vitesse had natuurlijk gehoopt dat er weer 17.000 man konden zitten. Dat is niet gebeurd en dat was de beslissing van de KNVB. Daar moeten we mee leren leven", stelt Diks.

Vernieuwde opzet is een flop

De situatie kent alleen maar verliezers. Vitesse komt er het meest bekaaid vanaf, maar Feyenoord heeft er dus ook geen lekker gevoel bij. De neutrale toeschouwer hekelt het gebrek aan eerlijkheid, de KNVB ligt onder vuur en de andere clubs kunnen met een dergelijke constructie ook zomaar een keer aan de beurt zijn, al zou dat natuurlijk wel betekenen dat ze de beker dan hebben gewonnen. Feyenoord zou vorig seizoen de pineut zijn geweest als de regel rond de thuisspelende landskampioen toen al was ingevoerd.

Nee, een succes was dit niet. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal blijft op deze manier verliezen aan charme en prestige. De verwachting is, gelukkig, dat de KNVB wat gaat doen aan de situatie.

Door: Koen Jans

[photo,107872,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen