Historische goal Rooney levert Everton punt op bij City

21 augustus 2017, 23:01   Bijgewerkt: 21 augustus 2017, 23:56

Everton heeft maandagavond in de Premier League een puntje afgesnoept van Manchester City (1-1). Lang leek Wayne Rooney in het Etihad Stadium met zijn 200ste Premier League-goal uit te groeien tot matchwinner. Invaller Raheem Sterling maakte in de slotfase de gelijkmaker voor City, dat meer dan een helft met een minder speelde. Ook Everton eindigde het duel met tien man.

De Engelse topper stond ook in het teken van de terreuraanslag in Barcelona van vorige week en die van mei in Manchester. Beide ploegen speelden met een bij op het shirt. Een bij is het symbool van de stad Manchester en staat voor eenheid en saamhorigheid. De bij was ook rood en geel gestreept, de kleuren van Catalonië. In de 22ste minuut (vanwege 22 mei) klonk er applaus vanaf de tribune om de slachtoffers van de aanslag in Manchester te herdenken.

Daarvoor hadden Nicolas Otamendi en Kevin De Bruyne Everton-doelman Jordan Pickford al getest. Voor Everton, waar Davy Klaassen op de bank startte, kopte Ashley Williams vrijstaand een corner naast. Maar het waren The Citizens die voor de aanval kozen. Sergio Agüero miste twee goede kansen en David Silva raakte de paal. Everton nam na de pegel van Silva over en werd Rooney in stelling gebracht door Dominic Calvert-Lewin. De Engelsman scoorde van dichtbij en schoot hij zichzelf de recordboeken in. Alleen Alan Shearer maakte in het verleden meer doelpunten (260).

Unieke rode kaart

De problemen voor City werden groter na de rode kaart van Walker. De miljoenenaankoop kreeg vlak voor het rustsignaal zijn tweede gele kaart voor een elleboogstoot. Dat gebeurde nota bene in zijn 200ste Premier League-wedstrijd. Daarvoor had Walker, die deze zomer overkwam van Tottenham Hotspur, nooit een rode kaart gekregen.

Pep Guardiola besloot in de rust Sterling te brengen ten faveure van Gabriel Jesus. Een gouden zet, zo bleek in de laatste tien minuten. De tien man van City waren in de tweede helft op zoek gegaan naar de gelijkmaker. Lang leek Everton, met Klaassen en recordaankoap Gylfi Sigurdsson als invallers, stand te houden. Pickford had in de slotfase echter geen antwoord op een volley van Sterling, die een afvallende bal tegen de touwen schoot. Tot overmaat van ramp kreeg Everton-middenvelder Morgan Schneiderlin ook zijn tweede gele kaart, maar een tweede tegendoelpunt bleef de ploeg van Koeman bespaard. Al moest Everton Klaassen dankbaar zijn, die in blesuuretijd nog een knappe defensieve actie in huis had.