Preview: Ajax staat op rand van zeldzame uitschakeling

24 augustus 2017, 16:58

Ajax moet vanavond op bezoek bij Rosenborg BK een historisch dieptepunt voorkomen. Het komt zelden voor dat de Amsterdammers ontbreken in de hoofdfase van een Europees toernooi. Na 1965 gebeurde dat slechts twee keer, waarvan een keer niet eens op sportieve gronden. Het beruchte staafincident was spelbreker.

Het staafincident behoort tot het hoofdstuk 'voetbalvandalisme'. In 1989 speelde Ajax in eigen huis de return tegen Austria Wien. De Amsterdammers moesten een 1-0 nederlaag in Oostenrijk ongedaan zien te maken. De ploeg van Leo Beenhakker sleepte een verlenging uit het vuur, maar daarin scoorden de Oostenrijkers.

Vanuit de F-Side werd door een zeventienjarige fan een ijzeren staaf in de rug van doelman Franz Wohlfahrt gegooid. De wedstrijd werd gestaakt, en Ajax werd twee seizoenen verbannen uit Europa. Na beroep werd die straf teruggebracht tot één jaar.

Gevolgen

Beide landen raakten van hun vijf Europese deelnemers met PSV en Galatasaray ook al eentje kwijt, en dreigen nu nog een club te verliezen. Niet alleen Ajax verschafte zich een slechte uitgangspositie, maar ook Fenerbahçe. Fener moet in eigen huis een 2-0 nederlaag tegen Vardar Skopje weg zien te poetsen.

Ondertussen heeft Nederland ook te maken met Oostenrijk, dat 'ons' als eerste volgt op de coëfficiëntenlijst. De elfde plek is ook belangrijk, omdat deze notering ook recht geeft op directe plaatsing van de Champions League, mits de winnaar van het miljoenenbal uit een top-tien land komt.

Oostenrijk verloor Sturm Graz al, maar wedt met Red Bull Salzburg, Austria Wien en Altach nog op drie paarden. Twee eerst genoemde clubs spelen sowieso in de groepsfase, Altach moet een 0-1 nederlaag in eigen huis tegen Maccabi Tel Aviv ongedaan zien te maken. Het wordt vanavond dus duimen voor Ajax en FC Utrecht, maar ondertussen ook voor Vardar Skopje en Tel Aviv.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen