Advocaat: "Het valt echt wel mee hoe slecht we zijn"

25 augustus 2017, 13:10

Door de treurige prestaties van de Nederlandse clubs in de Europese toernooien – alleen Feyenoord en Vitesse komen dit seizoen uit in de poulefase – en de historisch lage 36ste plaats op de wereldranglijst bestaan er veel zorgen over de huidige staat van het Nederlandse voetbal. Dick Advocaat, de bondscoach van Oranje die vrijdag zijn selectie presenteerde, denkt dat de situatie minder zorgwekkend is dan veel mensen vinden.

"Ik denk dat het wel meevalt hoe slecht we zijn. Het kan toch niet in één keer wegvallen?", zegt Advocaat op de persconferentie richting de WK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Frankrijk (donderdag 31 augustus) en Bulgarije (zondag 3 september). "Ik maak me geen grote zorgen. Anderhalve maand geleden stond Ajax nog in de finale van de Europa League. Veel ploegen willen ook spelers van Ajax hebben. Voor het Nederlandse voetbal zijn de vroegtijdige uitschakelingen heel vervelend, maar in zo'n korte tijd kan het toch niet van alles naar niets gegaan zijn? De kwaliteiten lopen echt nog wel rond op de Nederlandse velden. De jongens hebben echt nog wel de potentie die het de komende jaren gaan doen", beklemtoont Advocaat, die bijvoorbeeld lovend is over Donny van de Beek en Matthijs de Ligt.

Toch is Advocaat niet naïef. Hij beseft als geen ander dat het zeer ongunstig is dat de Nederlandse clubs zo matig presteren in Europa. "Het is jammer voor het Nederlandse voetbal en voor de jonge spelers die we hebben. Internationaal voetbal is namelijk heel belangrijk en bepalend. De feiten zijn dat we er niet bij zitten en dat zal ook wel een reden hebben", stelt Advocaat, die niet denkt dat de situatie van invloed is op het Nederlands elftal. "Iedereen kent de belangen daar goed, ik ben er niet bang voor."

Advocaat heeft er vertrouwen in dat Oranje, weliswaar via een wat hobbelige weg, het WK 2018 kan bereiken. "We hebben nog steeds een elftal dat tegen Frankrijk een resultaat kan neerzetten. De intentie is ook altijd om te winnen. Iedereen was heel negatief over het feit dat Zweden van Frankrijk won, maar ik zie dat land echt niet alles nog winnen. Het gaat er vooral om wat we zelf doen. Het is duidelijk dat het moeilijk is, maar het is niet onmogelijk", vindt Advocaat.

Naast de slechte optredens van de Nederlandse clubs denkt Advocaat dat ook alle transferactiviteiten niet van invloed zijn op de prestaties van Oranje. "Het geldt ook voor Frankrijk, daar is ook een aantal spelers bezig met transfers. We moeten niet te negatief zijn. We moeten hier altijd een angstige houding hebben, lijkt het wel. Als we een goede organisatie neerzetten, dan hebben wij gewoon een goede ploeg. Net als Frankrijk. Je ziet het bij Rosenborg: ze hebben geen topploeg, maar ze verslaan Ajax wel. En je ziet het ook bij Utrecht. Zenit heeft een veel betere ploeg, maar Utrecht ging wel bijna door. Je moet niet angstig zijn, ook al staat op iedere wedstrijd druk. Spanning is ook het mooiste wat er is. Daar leef je voor. We hebben genoeg kwaliteiten voorin. Ik probeer de spelers vertrouwen te geven, zodat het allemaal weer positiever wordt. Dat voelt Ruud Gullit ook. Daarom is het geweldig dat hij erbij is", besluit Advocaat.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen