Jong Oranje na verlenging in EK-finale

1 juni 2006, 20:57

Jong Oranje gaat naar de finale van het EK onder 21 jaar in Portugal. De mannen van Foppe de Haan versloegen in een bloedstollende wedstrijd favoriet Frankrijk na verlenging met 3-2. Nicky Hofs was man of the match met twee doelpunten, waaronder de winnende treffer. De andere finalist volgt uit het duel tussen Servië & Montenegro en Oekraïne, die vanavond wordt gespeeld.

In de eerste seconden waren de Fransen dicht bij de openingstreffer, maar Stijn Schaars voorkwam dit door de bal tegen de rotsen van het Braga-stadion te schieten. Klaas-Jan Huntelaar, die constant dubbel werd gedekt, scoorde al in de vierde minuut, maar dat doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Nog geen twee minuten later stond Nederland dan toch op voorsprong door een soloactie van Nicky Hofs, die de bal bekeken langs de doelman schoot. De equipe van bondscoach Foppe de Haan kreeg vleugels en bracht sprankelend voetbal met veel strijdlust op het veld. Dit werd in de 27ste minuut beloond met een comfortabele 2-0 voorsprong na een magnifieke stift van Huntelaar.

Direct na rust gingen 'de haantjes' alles of niets spelen en maakten binnen drie minuten de aansluitingstreffer in naam van Julien Faubert. Hij kopte de bal via een vrije trap in de kruising zodat Oranje-goalie Vermeer kansloos was. De Fransozen kregen vertrouwen en gingen opzoek naar de gelijkmaker. Tot in de 85ste minuut leek de klus geklaard voor Oranje. Echter, door een onnodige handsbal van Nicky Hofs, scoorden de Fransen wederom via een standaardsituatie. Ditmaal was het Bryan Bergougnoux die met een fluweel ingeschoten vrije trap de stand op gelijke hoogte bracht. Jong Oranje was desondanks niet aangeslagen en kreeg in de laatste seconden van de reguliere speeltijd drie dotten van kansen: Romeo Castelen kwam vrij bij de eerste paal, Nicky Hofs schoot in het zestienmetergebied tegen een verdediger en Klaas-Jan Huntelaar kopte net naast.

De verlenging was bloedstollend. Het spel golfde op en neer. Oranje had een licht overwicht, maar de bal wilde er niet in. Jong Frankrijk kreeg een rode kaart, nadat Faubert een slaande beweging maakte richting Stijn Schaars. De Fransen, die al drie keer gewisseld hadden en kapot waren van een zware tweede helft, kregen het hierdoor extra moeilijk. Het was wederom Nicky Hofs die de Fransen pas in de 107de minuut de das omdeed. De Feyenoord-speler nam een dieptepass van Schaars mooi aan en schoot Jong Oranje, voor het eerst in deze leeftijdscategorie, naar de finale.