Oranje vloert Bulgarije maar wacht lastige opdracht

3 september 2017, 20:11   Bijgewerkt: 3 september 2017, 20:31

Het Nederlands elftal heeft zich vanavond in Amsterdam enigszins weten te herstellen van de ruime nederlaag die het afgelopen donderdag in Frankrijk leed. In de Johan Cruijff Arena had de ploeg van Dick Advocaat in grote fases van de wedstrijd meer moeite met zichzelf dan met tegenstander Bulgarije, waardoor het lang spannend bleef. Davy Pröpper kopte uiteindelijk de bevrijdende goal binnen, nadat eerdere treffers van diezelfde Pröpper, Arjen Robben en een tegengoal van Georgi Kostadinov zorgden ervoor dat Nederland niet echt aan het doelsaldo kon werken: 3-1.

Oranje kreeg dus de start die het wenste, maar wist het goede begin niet door te zetten. De ploeg kreeg nog wel een goede kans op de 2-0, toen eerst Pröpper en later Promes de score konden verdubbelen maar beiden tegen een tegenstander opschoten. Na ruim een kwartier voetballen verzandde Oranje in een moeizame fase, waarin met name de middenvelders Tonny Vilhena en Georginio Wijnaldum grote moeite hadden om het tempo hoog te houden. Er werd bij vlagen slordig gespeeld, waardoor de overhand die Nederland in het begin had eigenlijk volledig was verdwenen. Het had daarbij het geluk dat Bulgarije ook totaal niet bij machte was om het Nederland moeilijk te maken. De bezoekers kregen de eerste helft welgeteld één uitgespeelde kans en dat was gelijk een levensgrote. Georgi Kostadinov werd gevonden met een uitstekende voorzet en leverde een dito kopbal af. Jasper Cillessen strekte zich en was verslagen, maar de paal stond een gelijkmaker in de weg. Nederland had in het vervolg van de eerste helft de controle, maar speelde slordig en kon door het ingezakte tempo niet echt meer gevaarlijk worden. De vroege 1-0 was dus tevens de ruststand.

Voor Oranje was het dus zaak om na de rust weer een tandje bij te schakelen en de overwinning binnen te halen. Het scenario was min of meer hetzelfde als dat van voor de rust, want Nederland had bijna non-stop het balbezit. De linkerflank bleef net als in de eerste helft een een gevaarlijk wapen, met name door de goed lopende tandem tussen Daley Blind en Quincy Promes. Doordat ook Pröpper veel diepgang bleef houden kon Nederland regelmatig gevaarlijk worden, zonder echt de trekker over te halen. Het moest daardoor lang wachten op wat de bevrijdende 2-0 leek. Die treffer kwam er uiteindelijk zo'n twintig minuten voor het einde van de wedstrijd, toen de bal na een combinatie tussen Promes en Janssen terecht kwam in de voeten van Blind. De linksback van Manchester United kwam buitenom en zette vervolgens goed voor. Aanvoerder Arjen Robben stond op de goede plek en verdubbelde de marge: 2-0.

Hiermee leek het pleit wel beslecht, hoewel Bulgarije kort na de 3-1 opnieuw had kunnen scoren. Chochev knalde de bal echter ruim over en Nederland kon opgelucht ademhalen. Het herstelt zich met deze overwinning dus van de nederlaag tegen Frankrijk, maar zal nog vol aan de bak moeten om de tweede plaats in de poule binnen te halen. Zweden won vanavond namelijk met 0-4 in Wit-Rusland, waardoor het doelsaldo volgende maand zeer waarschijnlijk doorslaggevend gaat zijn.