Wales en Engeland in de ban van talent Woodburn (17)

7 september 2017, 11:20

Ben Woodburn is momenteel hét gespreksonderwerp van de dag in Engeland en Wales. Het grote talent van Liverpool maakte afgelopen week zijn debuut voor de nationale ploeg van Wales en heeft er voor een groot deel voor gezorgd dat zijn land de WK-kansen in leven wist te houden. De pas 17-jarige aanvaller staat voor een grote voetbaltoekomst.

Jongensboek

Woodburn mocht afgelopen seizoen meermaals ruiken aan het eerste elftal van Liverpool, waar hij uiteindelijk negen keer voor in actie kwam. Toen hij in november een doelpunt maakte in de League Cup-wedstrijd tegen Leeds United, werd hij met zijn 17 jaar en 45 dagen de jongste doelpuntenmaker ooit voor Liverpool. Hij verbrak het record van Michael Owen, die 98 dagen ouder was toen hij zijn eerste treffer voor The Reds aantekende.

{image[315168][right-half][]}De groeibriljant uit de Liverpool-academie schreef afgelopen week een nieuw hoofdstuk in zijn jongensboek. Hij kwam als invaller binnen de lijnen tegen Oostenrijk en wist zijn debuut te bekronen met een belangrijk en tevens prachtig doelpunt. Binnen vijf minuten scoorde de aanvaller de belangrijke 1-0 tegen de concurrent in de WK-kwalificaties. "Dit is een droom die uitkomt", sprak hij na afloop met een grote glimlach, met de uitstraling van een jongen op schoolreis en kauwend op een kauwgommetje.

Het smaakte naar meer, en al snel volgde er ook meer. In de uitwedstrijd tegen Moldavië kreeg Woodburn een uur speeltijd en legde hij in de slotfase met een assist de basis voor de bevrijdende 0-1 van Hal Robson-Kanu. Zijn versnelling aan de linkerflank was indrukwekkend. De wedstrijd werd uiteindelijk met 0-2 gewonnen, waardoor Wales nu tweede staat achter koploper Servië.

Woodburn zat dit seizoen nog niet bij de wedstrijdselectie van Liverpool, maar toch is hij veelbesproken. Veel Engelsen vinden het jammer dat de speler voor Wales gekozen heeft, terwijl hij geboren is in Nottingham. De kleinzoon van een Welshman zegt zelf nooit getwijfeld te hebben om voor Wales of Engeland uit te komen. Hij komt ook al zijn hele jeugd uit voor de nationale elftallen van Wales. In november 2015 raakte hij bovendien aan de praat met Gareth Bale, de grote vedette van het land. Tijdens de oefeninterland tegen Oranje zat Bale naast het grote talent. "Ik heb even met hem gesproken. Ik wilde hem aan boord halen. We wisten al dat hij een geweldig talent is. Hij is ook Welsh, waardoor hij van ons is", aldus Bale volgens de BBC.

Te snel?

Chris Coleman, de bondscoach van Wales, heeft het slim gedaan. Nu Woodburn al voor Wales uitgekomen is, kan hij niet meer voor Engeland spelen. "Jürgen Klopp vond het wel wat vroeg", vertelde Coleman. "Maar wij hebben onze opties en dat is mooi aan het voetbal. Ik vond dat hij er klaar voor was, omdat hij al in het eerste van Liverpool gespeeld had. Toen hij die geweldige debuutgoal maakte, wist ik genoeg. Het is een veelbelovend talent. We zorgen er wel voor dat we hem rustig brengen", aldus Coleman.

{image[316028][right-half][]}Klopp had inderdaad aangegeven dat hij het vroeg vond. "Ik ben hier wel door verrast. Misschien is het ook wel gebruikelijk om even de manager van de club te bellen als je een 17-jarige speler oproept", sprak Klopp. Coleman heeft daar weer op gereageerd. "Jürgen en Ben moeten kijken hoe dicht hij nu bij het eerste elftal zit. Zij hebben in de hand wat er de komende zes of twaalf maanden gaat gebeuren."

Ian Rush vindt, in tegenstelling tot wat zijn achternaam impliceert, ook dat Wales het rustig aan moet doen met Woodburn. "Je wil hem niet te veel druk opleggen", aldus de all-time topscorer en 73-voudig international van Wales. "Hij doet het heel goed, maar het heeft nog geen zin om hem te vergelijken met spelers als Gareth Bale en Aaron Ramsey. Eén stap tegelijk", aldus Rush.

Nieuw contract

Ondertussen stelt de krant The Telegraph dat Liverpool het talent een nieuw contract wil voorschotelen. Op 15 oktober wordt Woodburn 18 jaar en dan willen The Reds hem langer vastleggen, voor minstens vijf jaar. Momenteel kan hij voor maximaal drie seizoenen gecontracteerd worden, omdat de aanvaller nog minderjarig is.

[photo,108595,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen