UEFA-baas wil actie: "Minder contractspelers per club"

7 september 2017, 12:28

Aleksander Ceferin volgt de ontwikkelingen op de transfermarkt nauwlettend, als voorzitter van de UEFA. In een vraaggesprek met het Duitse Sportschau spreekt de 49-jarige Sloveen uitgebreid over de gang van zaken in de voetbalwereld. Omdat spelers als Neymar en Kylian Mbappé voor respectievelijk 222 en 180 miljoen euro verhandeld zijn, vragen veel mensen zich af waar het heen gaat. Ceferin ook.

"Het is wel een cruciaal moment, ja", zegt Ceferin over het transfergeweld. "Financial Fair Play is niet voor niets geïntroduceerd. We moeten dingen aanpassen en moderniseren. De kloof tussen grote en kleine clubs wordt groter en groter. Hoewel we deze ontwikkeling niet volledig kunnen laten stagneren, kunnen we het proces wel vertragen. We moeten nu iets doen", aldus Ceferin.

Sportschau vroeg Ceferin wat dat voor concrete gevolgen kan hebben. "We hebben veel opties in gedachten, maar we denken vooral aan een sterke limiet voor het aantal contractspelers per club. We moeten het aantal verhuurde spelers beperken. Sommige clubs hebben op één moment vijftig spelers onder contract staan. Veel clubs leiden zelf niet meer talenten op, maar kopen ze en lenen ze vervolgens uit."

Dat de maatregel van minder contractspelers er komt, is nog wel zeer onzeker. "Ik weet dat ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge en voormalig UEFA-president Michel Platini er moet de Europese Commissie over gesproken hebben, maar zeiden dat het onmogelijk was wegens de Europese wetgeving. Het is onzeker, maar we gaan kijken wat we kunnen doen."

Transfermarkt

Iets wat ook al een tijdje leeft in diverse Europese landen is de behoefte om de transfermarkt voor aanvang van het nieuwe seizoen te laten sluiten, zodat er meer duidelijkheid en eerlijk is. Onder meer de KNVB wil hier wat aan doen. Daar is Ceferin ook een voorstander van. "Ik denk inderdaad dat de transfermarkt te lang open is. Het is raar dat het seizoen al begonnen is en dat je dan nog een transfer kan maken. We voeren serieuze gesprekken over dit onderwerp. Het zou niet slecht zijn om de window in juli te laten eindigen", aldus de UEFA-baas. Momenteel sluit de markt op 31 augustus om 23.59 uur.

[photo,108597,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen