Advocaat zou 'grootheid' Gullit goede opvolger vinden

20 september 2017, 10:34

Nog twee speelronden in de kwalificatiereeks, het uitduel met Wit-Rusland en de thuiswedstrijd tegen Zweden, en dan weten we of het Nederlands elftal naar het WK 2018 in Rusland mag. Dick Advocaat hoopt in deze missie te volslagen, maar lukt dat niet, dan houdt het na drie verschillende periodes voor hem op bij Oranje. Dan zou hij zijn huidige assistent Ruud Gullit wel een goede vervanger vinden.

In een uitgebreid en interessant vraaggesprek met Voetbal International weidt Advocaat uit over zijn carrière en vraagstukken die het Nederlandse voetbal bezighouden. Er heersen veel zorgen over de staat van het voetbal: Oranje presteert al meerdere jaren ondermaats en dit jaar komen alleen Feyenoord en Vitesse uit in Europese hoofdtoernooien. Is deze generatie dan zo slecht? "Er is echt wel kwaliteit, geloof me", zegt Advocaat. "Ik ben ervan overtuigd dat we ons met twee goede uitslagen gaan plaatsen voor de play-offs. En lukt dat niet, dan houdt het voor mij op", aldus De Kleine Generaal.

"Ik wil niet over mijn graf heen regeren, maar Ruud Gullit zou daarna een uitstekende bondscoach kunnen zijn", gaat Advocaat verder. "Nederland vergeet echt wat voor een grootheid Gullit is. Na afloop van Frankrijk liepen al die Franse spelers als eerste naar Ruud. Als je toch zo'n ambassadeur in huis hebt, profiteer er dan van, zou ik denken."

Tot slot ging Advocaat ook in op zijn niet al te goede imago. "Aan mij kleeft het imago van iemand die de boel achterlaat als hij ergens anders een beetje meer kan verdienen. Eigenlijk is dat ook wel waar, hè. Ik ging alleen nooit voor een béétje meer, maar voor een paar nullen meer. Ik heb dat trouwens altijd eerlijk verteld bij de clubs of bonden waar ik werkte", aldus Advocaat, die na zijn huidige functie nog niet weet wat hij gaat doen. "Als ik stop en er belt niemand meer, heb ik er vrede mee. Maar ze zullen wel weer bellen. Ze hebben namelijk altijd gebeld. Dat is toch bijzonder? Als je ziet van hoe ver ik ben gekomen en wat ik uiteindelijk allemaal heb gepresteerd, dan is mijn carrière een succesverhaal", stelt Advocaat aan de vooravond van zijn zeventigste verjaardag.

Oranje moet uitmuntende resultaten boeken tegen Wit-Rusland (7 oktober, uit) en Zweden (10 oktober, thuis) om nog kans te maken op WK-plaatsing.

[photo,106928,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen