De Haan bezorgd: "Het is echt een puinhoop geworden"

4 oktober 2017, 07:57

Als ervaren oefenmeester, oud-bondscoach van Jong Oranje en assistent van de Oranje-vrouwen op het afgelopen EK is Foppe de Haan zeer begaan met het lot en de toekomst van het Nederlandse voetbal. De 74-jarige Fries maakt zich veel zorgen over de huidige staat van het Nederlands elftal en de Nederlandse clubs.

In gesprek met de NOS stelt De Haan dat het van kwaad tot erger is gegaan bij Oranje en de gelouterde coach wijst hierbij een breekpunt aan. "Het is eigenlijk al misgegaan bij de wisseling Guus Hiddink-Danny Blind", vindt hij. Dat moment speelde zich af in juni 2015. "Hiddink begon natuurlijk niet goed, maar toen hij het naar mijn idee net een beetje op de rit kreeg werd hij eruit gegooid. Daarna is het echt een puinhoop geworden."

Hiddink werd door de treurige prestaties in de EK-kwalificatiecampagne opgevolgd door zijn assistent Blind, maar de resultaten bleven vervolgens slecht. Het EK werd niet bereikt, maar Blind mocht daarna wel op zijn post blijven zitten. Na de ontluisterende 2-0 nederlaag in Bulgarije werd Blind alsnog weggestuurd, om vervangen te worden door Advocaat. Die was drie maanden eerder nog vertrokken als assistent-bondscoach, nadat hij als ervaren steun voor Blind was aangesteld.

"Toen Fenerbahçe op de deur klopte was Advocaat ook net zo snel weer weg", zegt De Haan daarover. "Ook Marco van Basten besloot te vertrekken. Hij ging naar de FIFA. Als klap op de vuurpijl werd Blind ontslagen als bondscoach. Daarna kwam Advocaat toch weer terug. En dan heb ik het nog niet eens over de bestuurlijke onrust. Onrustiger dan het was kan het nooit meer worden...", aldus De Haan, die ziet dat de onrust zijn weerslag heeft op de prestaties van Oranje. "Als de groep sterk is overleef je deze storm wel. Maar Oranje heeft een jonge groep en de oude spelers als Wesley Sneijder en Robin van Persie, van wie je wat mag verwachten, vallen weg. Ook Arjen Robben is niet meer zo goed als hij was."

De Haan verwacht dat het 'op korte termijn niet beter wordt' en stelt dat het mede daarom lastig zal worden om een opvolger van Advocaat te vinden. Het WK 2018 bereiken wordt volgens De Haan een te lastige klus. "Ik denk niet dat Oranje het WK haalt. Dat dacht ik al vanaf het moment dat Hiddink vertrok bij Oranje. Ik hoop natuurlijk wel dat Nederland in Rusland gaat spelen. Dus ik hoop echt dat ik fout zit..."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen