Oranje staat voor een loodzware én een lastige opgave

5 oktober 2017, 09:01   Bijgewerkt: 7 oktober 2017, 22:23

De papieren zijn allesbehalve gunstig, maar het Nederlands elftal hoopt zich via een tweede plaats in de poule en de daaropvolgende play-offs nog te plaatsen voor het WK 2018 in Rusland. Mocht Oranje ten koste van Zweden beslag leggen op de tweede plaats, dan moet het ook nog tot de beste acht van de negen nummers twee behoren, op basis van de resultaten tegen de landen die geen zesde in de groep staan. FCUpdate.nl werpt een nadere blik op de situatie en de twee opdrachten die liggen te wachten.

Tweede in de groep: een hels karwei

Met nog twee speelronden te gaan – Nederland stuit nog op Wit-Rusland (uit, zaterdag) en Zweden (thuis, dinsdag) – moet Oranje een achterstand van drie punten en een doelsaldo van +6 goedmaken op Zweden, dat op de slotdag langskomt in de Amsterdam ArenA. Zweden is de nummer twee met zestien punten, terwijl Oranje dus dertien punten heeft. Frankrijk staat bovenaan met zeventien punten.

Wat gebeurt er precies bij een gelijke stand?

Als twee ploegen hetzelfde aantal punten behalen in de kwalificaties, dan wordt er gekeken naar het doelsaldo en vervolgens naar het aantal doelpunten. Het onderling resultaat komt pas om de hoek te kijken als zowel het puntenaantal en het doelsaldo gelijk is tussen de concurrenten.

[photo,108547,left,]

Bij de beste acht nummers twee: ook lastig, maar te doen

Op het lijstje van de beste nummers twee (zonder de resultaten tegen Wit-Rusland) staat Zweden, toch een beetje een graadmeter voor Nederland, als zevende genoteerd. Bosnië-Herzegovina en Wales zijn samen de nummer laatst met acht punten. Opvallend is dat Wales, op doelsaldo de minst goede nummer twee, nog geen wedstrijd verloren heeft. De brigade van vedette Gareth Bale speelde maar liefst vijf keer gelijk in zijn zes wedstrijden. Wales treft nog Georgië (uit) en Ierland (thuis), de Bosniërs spelen nog tegen België (thuis) en Estland (uit).

De beste nummers twee op dit moment

1: Portugal – 6 wedstrijden (5-0-1), doelsaldo 21-3 (+18), 15 punten

2: Noord-Ierland – 6 wedstrijden (4-1-1), doelsaldo 9-2 (+7), 13 punten

3: Italië – 6 wedstrijden (4-1-1), doelsaldo 10-7 (+3), 13 punten

4: IJsland – 7 wedstrijden (4-1-2), doelsaldo 9-6 (+3), 13 punten

5: Slowakije – 7 wedstrijden (4-0-3), doelsaldo 11-5 (+6), 12 punten

6: Montenegro – 6 wedstrijden (3-1-2), doelsaldo 10-7 (+11), 10 punten

7: Zweden – 6 wedstrijden (3-1-2), doelsaldo 10-7 (+3), 10 punten

8: Bosnië-Herzegovina, 6 wedstrijden (2-2-2), doelsaldo 10-8 (+2), 8 punten

9: Wales, 6 wedstrijden (1-5-0), doelsaldo 6-5 (+1), 8 punten

Uiteraard kunnen de beste negen nummers twee nog zomaar eerste of derde worden in hun poule. Zo hebben respectievelijk Ierland en Griekenland slechts één punt minder dan Wales en Bosnië-Herzegovina in de desbetreffende groepen. Het is vooral koffiedik kijken, omdat de kaarten nog flink geschud kunnen worden. Enerzijds door de prestaties van de virtuele nummers twee, anderzijds door landen die nu nog laatste staan maar de rode lantaarn nog overdragen. In vier poules is de nummer laatst definitief of zo goed als bekend, maar er zal vermoedelijk nog veel veranderen.

Uiteindelijk worden de tweeluiken in de play-offs om WK-plaatsing op dinsdag 17 oktober om 14.00 uur geloot in het Zwitserse Zürich. Vier ploegen hebben een beschermde status, en dat wordt gebaseerd op de plaats op de FIFA-ranking die op 16 oktober gepubliceerd wordt. Maar liefst zeven van de negen landen die nu als beste nummers twee genoteerd staan, staan hoger gerangschikt dan Nederland. Waarschijnlijk kan Nederland zich dus opmaken voor een lastige loting, met pakweg Portugal of Italië als tegenstander. De heenwedstrijden in de play-offs worden tussen 9 en 11 november gespeeld, de returns volgen tussen 12 en 14 november.

Maar voordat het zover is, moet Oranje eerst tweede zien te worden. En dat is een zeer lastige opgave.

[photo,106984,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen