Salah schiet Egypte in slotseconden naar WK

8 oktober 2017, 21:15   Bijgewerkt: 8 oktober 2017, 22:04

Egypte heeft zich als tweede Afrikaanse land geplaatst voor het WK. Mohamed Salah benutte zondag tegen het al uitgespeelde Congo in de laatste seconde een strafschop, wat voldoende was voor de o zo belangrijke 2-1 zege. Egypte deed in 1990 voor de laatste keer mee aan een WK.

In een groep met Ghana, Oeganda en Congo was Egypte ongenaakbaar. In eigen huis kon Egypte zichzelf zondag belonen. Salah zette zijn vaderland na ruim een uur op het juiste spoor. De aanvaller van Liverpool kwam eerder bij de bal dan de doelman van Congo en zette de 1-0 op het scorebord.

Maar Congo was niet van plan mee te werken aan een feestje. Drie minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd maakte Arnold Bouka Moutou de gelijkmaker. Bij die stand was Egypte niet zeker van het WK en zou alles aankomen op de laatste ontmoeting met Ghana. Tot grote opluchting van Egypte kwam het zover niet. De bal kwam in de laatste seconden van de blessuretijd op de stip te liggen. Salah bleef koel en zorgde voor een gekkenhuis.

Vanuit Afrika doen komende zomer vijf landen mee aan het WK. Nigeria kwalificeerde zich eerder al en zijn er nog drie tickets te verdelen. Onder andere Marokko heeft goede papieren.