Van Hanegem: "Wie het niet uitstraalt, moet vertrekken"

9 oktober 2017, 07:52

Willem van Hanegem stelt dat het Nederlands elftal al vier jaar aan het dolen is, ondanks de derde plek op het WK 2014. Deze bronzen plak in Brazilië heeft de staat van het vaderlandse voetbal volgens Van Hanegem verbloemd. Omdat de twee eindtoernooien na het WK van drie jaar terug zo goed als zeker gemist worden, luidt de oud-international de noodklok. De glans moet terugkomen, vindt hij.

Van Hanegem constateert in zijn column in het Algemeen Dagblad dat de clubteams inmiddels beter aan het worden zijn dan de landenteams. Daarom wordt het volgens De Kromme extra belangrijk om een hecht team te zijn; iets wat Oranje lukte op het WK 2014, maar daarna niet meer. Van Hanegem noemt het 'armetierige voetbal' van Zweden als een voorbeeld van zijn standpunt dat tactiek niet het belangrijkst is. Wat betreft de andere kant van de medaille stipt hij Argentinië aan. "Zij hebben dan nog veel kwaliteit en redden het al niet. Zweden heeft nauwelijks kwaliteit, maar komt wel ver. Net als Wales, IJsland, zelfs Ierland en Griekenland. Ze hebben bij die landen vaak een duidelijk plan, speldiscipline en de ijzeren wil om er iets van te maken. Dat moet ons een sprankje hoop geven."

Daar is het Van Hanegem om te doen: Nederland kan ervan leren dat andere elementen belangrijker zijn dan tactiek en misschien ook wel kwaliteit. "Want zelfs als het slecht is, is er dus iets mogelijk", aldus Van Hanegem. "In Borisov speelden we zwak, maar hadden we voor de pauze zomaar vier of vijf goals kunnen maken. Maar Vincent Janssen zag ik weer vooral blind op zoek gaan naar eigen succes, terwijl hij gewoon Ryan Babel tweemaal had moeten laten scoren. En Arjen Robben, zo'n geweldige speler, maar zo matig bij het Nederlands elftal. Bijna een mysterie. Laat zo zijn back lopen en het is 1-1."

De uitstraling van Oranje, daar moet volgens Van Hanegem aan gewerkt worden. "Voor de volgende kwalificatiereeks hebben we straks wederom niet de allerbeste ploeg. Maar in Zeist zullen ze vanaf nu heel duidelijk moeten zijn. Het chagrijn bij mij en andere voetballiefhebbers verdwijnt sneller als het nieuwe Oranje uitstraalt alles te willen geven. Dat is de basis. Wie niet wil of uitstraalt liever niet te willen, moet zijn spullen pakken en vertrekken", aldus Van Hanegem. "Ik zag zelfs bij Jong Oranje deze week weer iets van plichtmatigheid. Jongens die dat hebben; gewoon niet meer oproepen. En hou het simpel, speel vooruit. En bouw op jongens die zo'n vervelende ploeg als Wit-Rusland wél ten koste van alles een draai om de oren willen geven. Jongens die het net als ik inmiddels spuugzat zijn dat we in Europa nu al jarenlang worden uitgelachen."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen