In beeld: de geweldige interlandloopbaan van Arjen Robben

11 oktober 2017, 16:19   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Na veertien jaar, 96 interlands, 37 doelpunten, drie WK's en drie EK's zet Arjen Robben een punt achter zijn interlandloopbaan. Het betekent het einde van één van de beste Nederlandse voetballers aller tijden in het Oranje-tricot. Zijn lange periode bij het Nederlands elftal kende enkele dieptepunten, maar bestond voor het grootste deel uit prachtige momenten. Een terugblik.

De stormachtige entree

De interlandloopbaan van Arjen Robben begon op 30 april 2003 in het Philips Stadion met een invalbeurt tegen Portugal. Als negentienjarig toptalent van PSV mocht de buitenspeler van Dick Advocaat in het laatste kwartier zijn kunsten vertonen. Naast Robben mocht in de persoon van Wesley Sneijder nog een andere grootheid debuteren in die oefenwedstrijd. Het talent speelde in het jaar daarna nog vijf duels voor Oranje, alvorens hij in de basis startte op het EK 2004 in Portugal. Tijdens het eerste groepsduel met Tsjechië was de aanvaller de grote smaakmaker, tot hij tot zijn verbazing in de 59ste minuut werd gewisseld door Advocaat. Dat EK betekende voor Robben zijn grote doorbraak, met als mooiste hoogtepunt misschien wel zijn strafschop tegen Zweden in de kwartfinale. In de strafschoppenserie verzilverde het pas twintigjarige talent de beslissende penalty. Een toptalent en een blijvertje in Oranje had zich aangediend.

[photo,109414,left,]

[photo,109415,left,]

Geen hoofdrol in 2006 en 2008

Belangrijk was Arjen Robben ook voor Oranje op het WK van 2006 en het EK van 2008, al bleef zijn inbreng in die toernooien beperkt. Op het WK in Duitsland maakte Robben de enige treffer in het openingsduel met Servië en Montenegro, maar kwam hij vervolgens nog maar twee keer in actie. Tegen Portugal in de achtste finale speelde Robben negentig minuten, waarin de speler van destijds Chelsea een eliminatie niet kon voorkomen. Op het EK in Zwitserland en Oostenrijk was Robben een van de hoofdrolspelers in de befaamde 4-1 zege op Frankrijk. De vleugelflitser knalde vanuit een vrijwel onmogelijke hoek de derde goal tegen de touwen. In het eerste groepsduel met Italië (3-0) was Robben niet in actie gekomen. In de wedstrijd tegen Rusland, die na verlenging verloren werd, deed de aanvaller 84 minuten mee.

[photo,109416,left,]

[photo,109417,left,]

Diepte- en hoogtepunten in Zuid-Afrika

Op een warme zomerdag in juni 2010 ging het mis. Tijdens de met 6-1 gewonnen (twee goals van Robben) uitzwaaiwedstrijd tegen Hongarije raakte de aanvaller geblesseerd aan zijn hamstring bij het geven van een hakje. Het WK kwam daardoor serieus op de tocht te staan voor Robben, die uiteindelijk het openingsduel met Denemarken miste maar wel inviel tegen Kameroen. Het betekende het begin van een beladen toernooi voor Nederland en Arjen Robben. Bij zijn eerste basisplaats (tegen Slowakije) scoorde hij direct, waarna hij ook in de sensationele zege op Brazilië een hoofdrol vertolkte. In de halve eindstrijd tegen Uruguay kwam Robben tot scoren met een fraaie kopgoal, waardoor Oranje zich plaatste voor de finale. In de eindstrijd tegen Spanje had Robben dé kans om de openingsgoal te maken, maar de teen van Iker Casillas zat hem en Nederland dwars. Het betekende het grootste dieptepunt in de interlandloopbaan van de Bedumer.

[photo,109418,left,]

[photo,109420,left,]

Malaise in Oekraïne

Arjen Robben speelde met Oranje zes eindtoernooien (3 WK's en 3 EK's) en bleef slechts één keer steken in de eerste ronde. Dat was in 2012 op het EK in Oekraïne en Polen. De drie groepsduels met Denemarken, Portugal en Denemarken gingen alle drie verloren. Robben maakte, op een late wissel tegen Duitsland na, alle minuten op het teleurstellende EK vanaf het veld mee. Het was een eindtoernooi om snel te vergeten.

[photo,109421,left,]

Fenomenale Robben neemt revanche op Spanje

Lionel Messi werd verkozen tot de beste speler van het WK van 2014 in Brazilië, maar het is niet chauvinistisch om te zeggen dat Arjen Robben die titel eigenlijk had moeten krijgen. Wat de destijds 29-jarige speler liet zien op dat WK zullen de voetbalminnende Nederlanders nooit vergeten. In Brazilië kwam Nederland weliswaar minder ver dan op het WK van 2010, maar de rol van Robben was op dit toernooi veel groter. In het team dat Louis van Gaal had gecreëerd was de speler van Bayern München de man die voor de aanvallende kwaliteiten moest zorgen en dat deed hij met verve. Hoogtepunt was het eerste groepsduel met Spanje, de regerend wereldkampioen. Oranje klopte de vijand van 2010 met 5-1, terwijl de aanvoerder revanche nam op Casillas en Spanje. Eén van zijn twee treffers was een geweldige rush richting het doel, waarbij hij Casillas en de Spaanse verdedigers in de luren legde. In totaal scoorde Robben drie keer op dat toernooi, maar het zijn naast zijn goals ook de fenomenale rushes en acties die beklijven.

[photo,109422,left,]

[photo,83651,left,]

Een interlandeinde in mineur

Na zijn waanzinnige prestatie in 2014, waarbij Robben met Oranje uiteindelijk derde werd op het WK, braken zware jaren aan. In 2014 behoorde Nederland tot de drie beste voetballanden ter wereld, maar de successen in Brazilië werden door Oranje niet voortgezet. Door een abominabele kwalificatiereeks plaatste Nederland zich niet voor het EK van 2016 in Frankrijk. Aanvoerder Robben kampte gedurende die cyclus veelvuldig met blessureleed, waardoor hij uiteindelijk niet verder kwam dan vier optredens en twee goals. Dieptepunt was het thuisduel met IJsland, waaraan Robben al enigszins geblesseerd begon en waarin hij al na een halfuur moest worden gewisseld.

Vol goede moed begon de routinier aan de cyclus voor het WK van 2018, maar ook dit toernooi zal gemist worden door Nederland. Na een povere kwalificatiereeks van Oranje viel deze week het doek. In Borisov scoorde Oranje zaterdag te weinig goals, waarna het vonnis dinsdag werd voltrokken tegen concurrent Zweden. Dat het niet aan Arjen Robben heeft gelegen, liet de Oranje-sterspeler nog maar eens zien. De buitenspeler nam beide goals tegen Zweden voor zijn rekening, waarna hij zichtbaar geëmotioneerd afscheid nam van Oranje.

Na veertien jaar verliest het Nederlands elftal een fenomenale speler, een geweldige persoonlijkheid en een ambassadeur van Oranje. Robben zal gemist worden, maar de herinneringen zijn blijvend.  

Door: Remco Jacobi

[photo,101442,left,]

[photo,109390,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen