Het afscheid van een icoon, de start van een nieuw tijdperk

11 oktober 2017, 14:15

Terwijl het Wilhelmus dinsdagavond klonk, moest hij er een traantje bij weg pinken. Na 14,5 jaar in Oranje, 96 interlands en 37 doelpunten is Arjen Robben verleden tijd bij het Nederlands elftal. Iedereen zag het al aankomen en staat vol lof stil bij het afscheid van het icoon, maar toch rijst ook de volgende vraag op: wat nu?

Het is het einde van een tijdperk. Een periode waarin voor Robben vaak twee uitersten centraal stonden: zijn flitsende acties en karakteristieke doelpunten, maar ook zijn blessureleed. De 'man van glas' was door zijn fysieke gesteldheid soms een onzekere factor, maar als het alleen op voetbal aankwam, dan gaf Robben altijd thuis.

Robben: van lichtvoetige debutant tot held

Zijn lichtvoetigheid en doelgerichtheid tentoonstelde Robben bij FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München, de club waar hij nog wél doorgaat. De linkspoot schitterde overal, maar werd ook tijdens al zijn avonturen geplaagd door fysiek malheur. Bij Oranje was het vaak spannend of Robben fit was voor de start van een toernooi. Twee keer was het een race tegen de klok voor Robben: voor het EK 2008 wegens een liesblessure, voor het WK 2010 wegens hamstringklachten. Het moment waarop het erin schoot, in de wedstrijd tegen Hongarije, staat bij veel mensen nog vers op het netvlies. Gelukkig was er wonderdokter Dick van Toorn. Robben hoefde uiteindelijk geen enkel toernooi, wegens fysieke redenen, te missen.

Nadat de blessurezorgen voor en op de start van het WK 2010 weggeëbd waren, werd Robben weer dé man bij Oranje. Met goals tegen Slowakije en Uruguay. De Groninger was letterlijk en figuurlijk op weg naar het grootste succes uit zijn carrière, maar de teen van Iker Casillas bleek een sta-in-de-weg in de verloren WK-finale tegen Spanje. Vier jaar later, na een dramatisch EK 2012, kwam er bijna een herkansing, toen Robben de nationale ploeg naar het brons dirigeerde in Brazilië. Op dat toernooi was Robben op zijn best. Niet te stoppen en ook de grote leider, zonder aanvoerdersband. Hij stal de show, keer op keer, en had gewoon de speler van het toernooi moeten worden. Niet Lionel Messi, maar de held van Oranje.

Wat nu?

Tezamen met het afscheid van een of meer generatiegenoten laat Robben een flinke erfenis achter. Andere spelers moeten nu het stokje over nemen, de leiding pakken. Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Virgil van Dijk, dat soort jongens. Naast het opstaan van nieuwe leiders zal er ook een nieuwe bondscoach gekozen moeten worden, omdat Advocaat hoogstwaarschijnlijk stopt.

FCUpdate.nl vroeg na het met 2-0 gewonnen duel met Zweden, bij lange na niet genoeg voor de play-offs om WK-plaatsing, aan meerdere spelers wie de kar nu moeten gaan trekken. "Robben is fantastisch, dat staat buiten kijf, maar er zijn wel vaker internationals gestopt", reageerde Daley Blind. "Er zullen nieuwe jongens moeten opstaan. We hebben de talenten, dus dat zal wel gaan gebeuren."

Jasper Cillessen deed er ook zijn zegje over. De keeper heeft vertrouwen in de nieuwe generatie. "Er komen genoeg jonge talenten aan en we hebben ook nog genoeg goede spelers rondlopen. Iedereen die zich geroepen voelt moet nu zijn ding gaan doen. De toekomst van het Nederlandse voetbal ziet er wel rooskleurig uit", verwacht Cillessen. "Het afscheid van Robben was aan de ene kant mooi, maar aan de andere kant is het jammer dat een speler als Arjen Robben afscheid neemt van het Nederlands elftal. Hij is in de kleedkamer gefeliciteerd met een mooie interlandcarrière."

Ryan Babel ziet een belangrijke taak weggelegd voor de nationale bond. "Ik denk dat het vooral een vraag is voor de KNVB. Er moet eerst een duidelijk plan komen, met de spelers als puzzelstukjes", aldus de speler van Besiktas. Er ligt al een tijdje een plan op de plank. Het heet 'De Winnaars van Morgen', maar je ziet nog niet bepaald winnaars terug op het veld. "Het is even afwachten wat er gebeurt, het is ook nog de vraag of Dick Advocaat blijft", stelt Babel.

Door: Koen Jans [photo,109394,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen