Nations League én kwalificaties: hoe zit het nou precies?

12 oktober 2017, 12:22   Bijgewerkt: 6 september 2018, 12:37

Met de wetenschap dat het Nederlands elftal komende zomer definitief ontbreekt op het WK 2018, kan Oranje niet anders dan puinruimen en alvast vooruitkijken naar de kwalificaties voor het EK 2020, dat zich in dertien landen zal afspelen. Het kwalificatiemodel van de UEFA is flink op de schop gegaan. Hoe werkt dat nieuwe systeem, met de Nationals League en de reguliere kwalificatiereeks, precies? Woensdag om 12.00 uur vindt de loting voor de Nations Cup plaats in Lausanne. 

Aan het EK 2020 zullen 24 landen deelnemen. Voor dit toernooi is een bepaald gastland niet zeker van plaatsing, omdat de organisatie in handen is van dertien verschillende landen. Van de 24 te verdelen toegangsbewijzen worden er twintig uitgedeeld op basis van de reguliere kwalificatiereeks, terwijl er vier tickets te verdienen zijn in een vernieuwd play-offsysteem. In maart 2020 strijden zestien ploegen, die allen uit de Nations League komen, voor de laatste overgebleven toegangsbewijzen voor het EK. Er zijn in de play-offs vier verschillende groepen en per groep komt er één winnaar (lees: EK-deelnemer) naar voren.

Nations League

EK 2020

EK 2020

De divisies worden stuk voor stuk in vier groepen verdeeld. Divisies A en B bestaan uit twaalf landen en worden teruggebracht tot vier groepen van drie, de vijftien deelnemers van Divisie C worden ondergebracht in één groep van drie en vier groepen van vier en Divisie D mondt met zestien landen uit in vier groepen van vier.

De winnaar van elke poule (zestien in totaal dus) plaatst zich automatisch voor de finalerondes van de Nations League (halve finale, wedstrijd om derde plek en finale), die in juni 2019 plaatsvinden. Tussen de uiteindelijke finalisten wordt in december 2018 een gastland voor de finales aangewezen. Omdat er tegen die tijd twintig landen al via de reguliere kwalificaties naar het EK zullen gaan, gaan de play-offplaatsen van groepswinnaars door naar de landen die achter de poulewinnaars als hoogste gerankt zijn in de Nations League. Mocht het voorkomen dat bijvoorbeeld in Divisie A geen landen meer over zijn om een play-offplek aan te geven, dan wordt er gekeken naar de volgende divisie.

De vier ploegen die laatste worden in hun groep degraderen naar een lagere divisie, waar ze uiteindelijk voor de volgende editie van de Nations League (in 2020) in terechtkomen. De vier als hoogst genoteerde ploegen van de divisies, die zich niet via de 'gewone weg' voor het EK kwalificeren, zullen dus automatisch een herkansing krijgen in de play-offs.

Divisie A

Duitsland, Portugal, België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië, IJsland en Nederland.

Divisie B

Oostenrijk, Wales, Rusland, Slowakije, Zweden, Oekraïne, Ierland, Bosnië-Herzegovina, Noord-Ierland, Denemarken, Tsjechië en Turkije.

Divisie C

Hongarije, Roemenië, Schotland, Slovenië, Griekenland, Servië, Albanië, Noorwegen, Montenegro, Israël, Bulgarije, Finland, Cyprus, Estland en Litouwen.

Divisie D

Azerbeidzjan, Macedonië, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Letland, Faroër Eilanden, Luxemburg, Kazachstan, Moldavië, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino en Gibraltar.

[photo,109437,left,]

Reguliere kwalificatiereeks

EK 2020

EK 2020

Mochten mensen het zich afvragen: ploegen kunnen niet vanuit de EK-kwalificatiereeks, met een derde plek bijvoorbeeld, in de play-offs terechtkomen. Deze zijn louter gereserveerd door de groepswinnaars van de Nations League of de ploegen achter deze nummers één (die zich via de reguliere weg geplaatst hebben voor het EK).

Play-offs

Tussen 26 en 31 maart 2020 strijden er dus zestien landen om vier tickets voor het EK. Dit is voor deze teams de laatste kans om erbij te zijn op het continentale eindtoernooi. De deelnemers zijn in theorie de zestien groepswinnaars van de vier groep van de vier divisies van de Nationals League, maar in de praktijk zullen veel play-offplekken doorschuiven naar andere landen, aangezien twintig teams zich via de reguliere reeks plaatsing voor het EK hebben bewerkstelligd. Dat zorgt ervoor dat het voor Oranje voordelig is om in Groep A te zitten, al moet er dan dus nog wel gepresteerd worden in de play-offs.

De uiteindelijke opzet van het EK 2020 is, los van de speellocaties, onveranderd gebleven.

De belangrijkste datums op een rijtje

[photo,109438,left,]

20 november 2018: einde Nations League (zestien groepswinnaars bekend)

2 december 2018: loting groepsfase EK-kwalificatiereeks, te Dublin

21–26 maart, 7-11 juni, 5-10 september, 10-15 oktober, 14-19 november 2019: groepsduels EK-kwalificaties (ieder land speelt er tien)

22 november 2019: loting voor de play-offs om de laatste vier EK-tickets

Begin december 2019: loting voor het EK 2020

26–31 maart 2020: de play-offs voor het EK (laatste vier tickets worden verdeeld)

1 April 2020: mogelijk nog een extra loting voor het EK

12 juni–12 juli 2020 (onder voorbehoud): het EK 2020

[photo,101010,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen