Speleranalyse: Pulisic, als eerste Amerikaan naar wereldtop

13 oktober 2017, 14:39

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de vijftiende editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Christian Pulisic, die te boek staat als groot talent bij Borussia Dortmund en als de hoop van de natie in de Verenigde Staten.

Landon Donovan en Tim Howard worden algemeen beschouwd als de twee beste spelers ooit in de VS, een land waar voetbal niet tot de grote vier sporten (honkbal, basketbal, ijshockey en American Football) behoort. Los daarvan is de discussie niet of Pulisic in de toekomst de beste Amerikaanse voetballer aller tijd zal worden, maar of hij dat niet nu al is, op negentienjarige leeftijd.

Die discussie is niet verwonderlijk, gezien zijn spel bij Dortmund én het nationale team. Met zeven goals in de kwalificatiereeks neemt hij zijn land bij de hand, al blijkt het niet genoeg voor kwalificatie voor het WK 2018. Dat betekent dat de VS voor het eerst sinds 1986, toen Diego Maradona Argentinië naar de wereldtitel leidde, afwezig is op de mondiale titelstrijd.

Roots

Zoals veel huidige (potentiële) wereldsterren dribbelde en scoorde Pulisic er als kind al lustig op los. Op beeldmateriaal uit een treffende documentaire van VICE Sports is bijvoorbeeld te zien hoe hij op jonge leeftijd, in een shirt van het Nederlands elftal, een tennisbal hooghoudt.

Wat ook opvalt is zijn tweebenigheid, nu ook wekelijks te zien is bij Borussia Dortmund. Ter illustratie: van zijn 46 schoten in de Bundesliga zijn er twintig met zijn 'mindere' linkerbeen. Zijn vader Mark legt uit hoe Pulisic dit in zijn jonge jaren ontwikkelt: "Al vanaf zijn derde maakte Christian er een sport van alles wat hij met rechts kon ook met links aan te leren. Daar heeft hij nu veel profijt van."

Europa

Voor het grote publiek komt de snelle opkomst van Pulisic wellicht als een verrassing, maar dat hij op een dag tot de grootste talenten van de wereld zou behoren, zit er al langere tijd aan te komen. Eind 2013 speelt Pulisic met USA onder 17 de leeftijdsgenoten van Brazilië compleet van de mat, voor het oog van scouts van topclubs uit heel Europa.

"Toen wisten we pas echt dat hij daar zou belanden, al was die wens er al sinds hij nog klein was", vertelt zijn moeder daarover. "Dan zat hij voor de televisie, naar beelden uit Europa te kijken, en wist hij me al te vertellen dat hij daar later wilde spelen. Al kwam dat moment natuurlijk veel eerder dan verwacht."

Spaß

Maar Pulisic geeft al snel aan niet bij de pakken neer te gaan zitten en zijn plek in Duitsland te willen vinden. Kort na zijn debuut en eerste goals in het shirt van Dortmund, waarmee hij verschillende records breekt in de Bundesliga, geeft hij in zijn eerste grote televisie-interview, in zeer goed verstaanbaar Duits, aan hoeveel Spaß hij al heeft tijdens wedstrijden bij het eerste elftal.

De vraag is niet langer of Pulisic de beste speler uit de Verenigde Staten ooit wordt, nu hij op zijn negentiende door veel kenners al zo wordt bestempeld. Veel interessanter is hoe ver hij kan komen in het Europese topvoetbal. Wordt hij 'slechts' een belangrijke speler voor Borussia Dortmund of kan hij ooit meedingen voor een Gouden Bal? Alle ingrediënten zijn in elk geval aanwezig, nu is het aan Pulisic om te laten zien waar zijn plafond ligt.

Door: Marco van der Heide

[photo,105296,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen