Speleranalyse: A-type Ederson haalt Pep's hoofd van hakblok

20 oktober 2017, 12:58

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de zestiende editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Ederson Moraes, de doelman van Manchester City die hard op weg is het keepersprobleem van Manchester City voor lange tijd op te lossen.

Op papier is de technisch directeur bij een club verantwoordelijk voor het transferbeleid, op de achtergrond ondersteund door de scoutingsafdeling. Maar omdat het halen en verkopen van spelers valt en staat met de speelwijze van de zittende hoofdtrainer, krijgt die vaak een belangrijke stem in het proces.

Zo ook Pep Guardiola, die in zijn eerste weken bij Manchester City direct aandringt op de komst van Claudio Bravo. De Chileense doelman, dan nog spelend voor FC Barcelona, past goed binnen de speelwijze die Guardiola nastreeft: hij is opbouwend sterk, proactief en goed in het bespelen van de ruimte achter de defensie.

A-type

Toch wil het bij City niet vlotten met Bravo op doel. De fouten stapelen zich op en hij verliest op een gegeven moment zelfs zijn basisplaats aan Willy Caballero. De kritiek op Bravo is indirect ook kritiek op Guardiola: hij haalt Bravo naar City, maar die kost meer punten dan hij oplevert. Tel daarbij op dat City, ondanks de aanwezigheid van sterren als Kevin de Bruyne en David Silva, op geen enkel front echt meestrijdt voor de hoofdprijs, en Guardiola kent een uitermate teleurstellend debuutseizoen. Nog zo'n jaar en zijn hoofd ligt op het hakblok.

Het betekent ook dat er nog meer nadruk komt te liggen op het halen van een goede vervanger van Bravo. Een 23-jarige keeper met slechts één jaar ervaring bij een topclub, eentje buiten de top-vijf grote competities ook nog, ligt dan niet echt in de lijn der verwachting. Maar Guardiola zou Guardiola niet zijn als hij geen gedurfde keuze zou maken, buiten de gebaande paden om.

Aanvalsmachine

Hoe was dat gelopen als de jonge Ederson Moraes het volgende plekje had gereserveerd op het keeperskerkhof in Manchester? Als hij met een foutje een topwedstrijd in het nadeel van City had beslist? Of als hij structureel een onzekere indruk maakte en de gepasseerde Bravo het weer over zou moeten nemen? Wat zou dit doen met de opbouw van City en het vertrouwen in de hoge verdedigingslinie?

Allemaal vragen die niet meer relevant lijken nu Ederson Moraes uitstekend is gestart. De 1,88 meter lange doelman zou van Frans Hoek zonder meer het A-label krijgen. In kwaliteit én in type, want anticiperen is het grootste wapen van de Braziliaanse sluitpost. Zo onderschepte hij afgelopen dinsdag, in de topwedstrijd tegen Napoli, maar liefst acht diepteballen. Voetballend vond hij telkens de oplossingen, met een nauwkeurige lange trap op een hoogstaande back of een strakke inspeelpass op een middenvelder.

Carrièreverloop

Het carrièreverloop van Ederson is bijzonder te noemen. Al op zestienjarige leeftijd maakt hij de overstap van de jeugdopleiding van São Paulo naar die van Benfica. Daar maakt hij in twee seizoenen echter weinig indruk, waarna hij transfervrij mag vertrekken. Ribeirão, een subtopper op het derde niveau van Portugal, ziet wel wat in de jonge doelman en biedt hem de kans op een basisplek.

Rio Ave merkt zijn ontwikkeling op en haalt hem naar de Primeira Liga. Het eerste seizoen komt Ederson slechts tot twee duels, maar in de jaargangen die volgen maakt hij indruk in langdurige fases als eerste keeper. Benfica is hem ondertussen blijven volgen en besluit hem opnieuw naar de club te halen. Good old Júlio César is nog eerste keeper, maar raakt in het seizoen 2015/2016 tien wedstrijden voor het einde geblesseerd.

Record

Het verleidt Manchester City ertoe 35 miljoen pond voor hem op tafel te leggen. In die munteenheid een record, hoger dan de 33 miljoen pond die Gianluigi Buffon opbracht toen Parma hem verkocht aan Juventus. In euro's overigens niet, als gevolg van de schommelende wisselkoersen.

Die 40 miljoen euro is tot op heden in elk geval uitstekend besteed. Met Ederson beschikt Manchester City over een doelman die past binnen de manier van spelen. Datzelfde geldt voor Bravo, maar om wat voor reden dan ook kwam die niet uit de verf. Ederson is bovendien pas 23 jaar oud. Als hij zo blijft presteren, hoeft City zich het komende decennium over een keepersprobleem in elk geval geen zorgen meer te maken.

Door: Marco van der Heide 

[photo,109655,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen