Goodwin schiet Sparta naar punt bij buurman Excelsior

21 oktober 2017, 21:43   Bijgewerkt: 21 oktober 2017, 21:54

De Rotterdamse derby tussen Excelsior en Sparta, die bol stond van de overtredingen, heeft geen winnaar opgeleverd. Pas na rust kwam het duel pas echt los toen Milan Massop via een Sparta-verdediger scoorde. De club uit Spangen moest daar wat tegenover stellen, perste er een slotoffensief uit en zag dat worden beloond via een vrije trap van invaller Craig Goodwin. Sparta dacht in blessuretijd nog een aan penalty, maar kreeg die niet.

Op voorhand mocht in het Rotterdamse Kralingen een heet potje voetbal worden verwacht. De Rotterdamse eer stond op het spel, evenals drie belangrijke punten en mogelijk de baan van Sparta-trainer Alex Pastoor. Het verschil tussen beide ploegen was vijf punten, Excelsior stond tiende en Sparta onderaan met vijf punten. Sinds 10 september had Sparta alle wedstrijden verloren, terwijl Excelsior thuis nog geen punt had gepakt.

Voorafgaande aan de wedstrijd was er een vuurwerkshow, maar veel vuurwerk bood de eerste helft niet. Sparta was de meest dreigende ploeg en had het meeste balbezit, Excelsior probeerde vanuit de omschakeling wat te forceren. Kansen waren er voor beide ploegen. Zo kopte Ryan Koolwijk uit een corner hoog over en stuitten hij en Mike van Duinen op doelman Roy Kortsmit.

Namens Sparta waren Robert Mühren en Sander Fischer dicht bij een goal, maar keeper Ögmundur Kristinsson dook een krullend schot van Mühren uit de hoek en werd bij een inzet van Fischer gered door Khalid Karami die de bal van de lijn haalde. De eerste helft eindigde dus doelpuntloos, waarschijnlijk was geen van beide ploegen daar blij mee.

Aan die doelpuntloosheid kwam vroeg in de tweede helft een einde. Sparta lette niet op bij een ingooi, Milan Massop schoot en via een been van Sparta-verdediger verdween de bal in het doel van Kortsmit. Sparta antwoordde binnen zes minuten twee keer bijna: Mühren schoot maar net voorlangs en Stijn Spierings zag zijn inzet door Kristinsson gekeerd worden.

Twintig minuten voor tijd had Pastoor genoeg gezien, hij haalde Michel Breuer eraf en bracht een aanvaller, Craig Goodwin. Hij was een van de drie doelpuntenmakers van Sparta dit seizoen (naast Ragnar Ache en Mühren) en liet ook vanavond zien dat hij kon scoren. Zijn vrije trap vijf minuten voor tijd leek houdbaar, maar werd niet gekeerd door Kristinsson: 1-1. Zo werd het slotoffensief van Sparta beloond en het aasde in blessuretijd op meer.

De hele bank van de uitploeg sprong op toen Ryan Koolwijk een overtreding leek te maken in de zestien, maar scheidsrechter Siemen Mulder deed niks en dus kon alles en iedereen weer gaan zitten. Na het laatste fluitsignaal discussieerden de spelers met elkaar nog even door, geheel in de lijn van de wedstrijd. De kleine Rotterdamse derby zat bomvol met strijd en de sfeer was er, maar Excelsior en Sparta moesten het uiteindelijk doen met een gelijkspel.