De eerste Klassieker van De Ligt was meteen een intense

23 oktober 2017, 07:00   Bijgewerkt: 22 oktober 2017, 22:51

Hij had al 35 officiële wedstrijden in Ajax 1 achter zijn naam staan, maar De Klassieker ontbrak nog op zijn cv. Matthijs de Ligt stond zondag voor het eerst in zijn carrière binnen de lijnen in een clash met Feyenoord. Het was meteen een mooie pot, aangezien er met 1-4 gewonnen werd in De Kuip. FCUpdate.nl sprak na afloop van de riante winst met het 18-jarige talent van Ajax.

Op 21 september 2016, toen De Ligt nog maar net zeventien jaar was, debuteerde hij in de bekerwedstrijd tegen Willem II al in de hoofdmacht van Ajax. Hij oogde meteen al volwassen, scoorde direct met een puike kopbal uit een corner en groeide vervolgens binnen een mum van tijd uit tot een vaste basiskracht bij de Amsterdamse grootmacht. Het kind van de club maakte zelfs al zijn opwachting in een Europa League-finale, tegen Manchester United. Een Klassieker ontbrak nog voor De Ligt, maar ook deze staat nu achter zijn naam.

Volop rivaliteit

De Klassieker was de wedstrijd met de meeste overtredingen (38) en de laagste passnauwkeurigheid (67,5 procent) in dit eredivisieseizoen, iets wat wel wat zegt over het niveau. Dat was echter de intentie van Ajax, iets wat Klaas-Jan Huntelaar ook aangaf. "Ik denk dat wij de eerste helft ook wel goed speelden", stelt De Ligt. "Zij kwamen er niet echt aan te pas."

"Juist lekker als de fans zo tegen ons zijn"

Het is toch gek dat zo'n situatie ontstond, aangezien Feyenoord wel support had en Ajax niet. "Ach, je hoeft niet per se door de fans beter te gaan spelen", zegt De Ligt. "Wij hebben de rivaliteit omgezet in intensiteit. Wij vinden het juist lekker als de supporters zo tegen ons zijn. Als je dan scoort, is de ontlading nog groter. Dat zag je ook steeds na de goals", zegt de verdediger. "Het blijft wel heel zonde dat onze supporters niet welkom zijn in De Kuip. Het liefst vier je de doelpunten met uitfans, dat verdienen onze supporters ook. Het mag niet zo zijn helaas, maar hopelijk komt daar binnenkort een einde aan." Er zijn inderdaad gesprekken gaande over de 'terugkeer' van uitsupporters bij De Klassieker.

Of Feyenoord nu, met een achterstand van respectievelijk acht en drie punten op PSV en Ajax, uitgeschakeld is in de titelrace? "Dat durf ik niet te zeggen", antwoordt De Ligt op deze vraag. "Ik heb weleens gezien dat Ajax in de winterstop met dertien punten achter stond en daarna alsnog kampioen werd. Je mag niks uitsluiten. We staan ook nog maar drie punten voor op Feyenoord", benadrukt De Ligt.

Bedankje voor Kasper

Andre Onana keerde de pingel van Jørgensen, maar ging vlak daarna samen met De Ligt de fout in bij de gelijkmaker van Toonstra. "Die bal van Andre was natuurlijk niet handig. In de wetenschap dat je met 0-1 voor staat, moet je niet zoveel risico nemen. Maar ik had zelf ook wat anders kunnen doen. Ik had de bal kunnen laten gaan, omdat het lastig was om hem te controleren. Ik deed in ieder geval iets wat niet goed was en dat werd afgestraft. Dan is het uiteindelijk wel extra lekker als je de wedstrijd nog wint. Ik heb Kasper (Dolberg, red.) ook bedankt voor zijn twee goals. Het was een mooie middag", glundert De Ligt na zijn eerste Klassieker.

Door: Koen Jans

[photo,109740,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen