Fortuna laat het liggen, Jong Ajax en NEC slaan toe

27 oktober 2017, 22:06   Bijgewerkt: 29 oktober 2017, 10:24

Fortuna Sittard begon als koploper aan de laatste speelronde van de eerste periode in de Jupiler League, maar heeft de winst daarvan in rook op zien gaan. De Limburgse revelatie ging met 2-0 ten onder bij De Graafschap en heeft daardoor de periodetitel aan Jong Ajax moeten laten. Ook bij NEC is het feest.

Jong Ajax en NEC juichen

Fortuna, Jong Ajax en NEC stonden allemaal op zeventien punten voor aanvang van de laatste speelronde van de periode. Bij winst op De Graafschap zou Fortuna zeker zijn van de periodetitel, maar dat feestje ging niet door. Op bezoek in Doetinchem werd er namelijk met 2-0 verloren, waardoor de club langer moet wachten op de eerste prijs in 22 jaar.  Daryl van Mieghem zette De Graafschap na een halfuur koeltjes op voorsprong, een kwartier voor tijd gooide Fabian Serrarens het duel in het slot.

Jong Ajax is door de misstap van Fortuna de winnaar van de periode geworden. Op bezoek bij FC Eindhoven begonnen de Amsterdammers desondanks niet goed. Mateo Cassierra faalde al na vijf minuten vanaf elf meter, waarna Mart Lieder Eindhoven op slag van rust de 1-0 aantekende. Na de pauze nam Jong Ajax het heft in handen, wat resulteerde in goals van Dani de Wit (2) en Carel Eiting. Lieder maakte het nog wel spannend door de 2-3 te maken, maar Jong Ajax trok de winst en de periodetitel over de streep. De talentenploeg van Michael Reiziger blijft bovendien koploper in het algemene klassement.

Crisis in Leeuwarden

Ondertussen boekte Go Ahead Eagles een zwaarbevochten zege op Jong AZ. Een doelpunt van Fred Friday in de 42ste minuut werd door de thuisploeg na de pauze ongedaan gemaakt. Pieter Langedijk produceerde in de zeventigste minuut de gelijkmaker, waarna Sam Hendriks zijn team een kwartier voor tijd de drie punten bezorgde. Go Ahead blijft zodoende prima meedoen in het linkerrijtje.

FC Oss bleef tegen FC Emmen steken op een 1-1 gelijkspel en heeft daardoor nagelaten om Fortuna in te halen en de derde plaats te pakken. Cas Peters scoorde de 1-0 namens Emmen en Rick Stuij van den Herik maakte tien minuten voor het einde gelijk.