Hoe een kleurrijke loopbaan Verbeek bij FC Twente bracht

30 oktober 2017, 20:47   Bijgewerkt: 30 oktober 2017, 23:44

Wat iedereen wist dat eens moest gebeuren is er eindelijk van gekomen: Gertjan Verbeek is trainer van FC Twente. De 55-jarige oefenmeester flirtte in het verleden al vaker met de club uit Enschede, die op zijn beurt eveneens al langer geïnteresseerd is in de coach. Nu is het eindelijk zover. Zijn route naar Enschede was er echter één vol hobbels en obstakels. FCUpdate.nl blikt terug.

Dubbele huwelijken met Heerenveen en Heracles

Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek

Die mogelijkheid greep De Tovenaar van Jubbega met beide handen aan. Uiteindelijk werkte Verbeek drie seizoenen bij de Heraclieden, waarin hij in de Eerste Divisie achtereenvolgens achtste, vierde en nogmaals vierde werd. In het laatste seizoen liep de ploeg op een haar na promotie naar de Eredivisie mis. Ondanks dat de teleurstelling overheerste in Almelo, was Verbeek geslaagd voor zijn eerste test als hoofdtrainer. Toen De Haan vervolgens afzwaaide als coach van Heerenveen, was het dan ook niet verwonderlijk dat de Friese club uitkwam bij Verbeek. Hij nam de stap, maar keerde later, in 2009 nog wel terug bij Heracles. In dat seizoen finishte hij met de Almeloërs op de zesde plaats. Die positie is nog altijd de beste eindnotering in de clubgeschiedenis.

Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek

Mislukte tussenstop in Rotterdam

Gertjan Verbeek Feyenoord

Gertjan Verbeek Feyenoord

Vertrek door de achterdeur bij AZ

Ondanks dat zijn periode bij Feyenoord slechte reclame was voor de trainer, stond er met AZ enkele maanden later alweer een nieuwe geïnteresseerde club voor de deur. In Alkmaarse dienst behaalde Verbeek zijn enige prijs uit zijn loopbaan, door in 2013 de KNVB Beker te winnen ten koste van PSV. Opmerkelijk genoeg werd hij enkele maanden na het winnen van die prijs ontslagen door de club.

Al snel na zijn congé werd de coach in verband gebracht met een overstap naar FC Twente, dat net afscheid had genomen van Steve McClaren. Hij solliciteerde hij openlijk naar deze functie. "Toen ik ooit bij Heerenveen voetbalde, was ik een honderd Twente-supporter", sprak hij. Toch koos Twente ervoor om Michel Jansen door te schuiven.

Verbeek ruziet en laat baard staan

Uiteindelijk strandde het huwelijk tussen Nürnberg en Verbeek in april 2014, twee weken nadat de club openlijk de steun in de trainer had uitgesproken. Voor Verbeek betekende het na zijn congé bij AZ zijn tweede ontslag in zeven maanden. Verbeek kreeg het nieuws te horen toen hij op een bruiloft in Friesland was. "Twee keer in een jaar ontslagen worden, eerst bij AZ en nu weer, daar word je niet vrolijk van." Uiteindelijk degradeerde Nürnberg ook zonder Verbeek roemloos uit de Bundesliga.

"Technisch en tactisch is het niet veel"

In de maanden daarna flirtte de in Deventer geboren oefenmeester met NAC Breda, maar tot een verbintenis in Brabant kwam het niet. In december besloot Verbeek bij VfL Bochum wederom een Duitse club te gaan trainen. Directeur Christian Hochstätter sprak bij de presentatie zijn bewondering uit voor de Nederlander. "Hij bouwt met blote handen een eigen huisje in de bossen. Mensen die zoiets doen en kunnen zijn creatief en weten hoe je een team moet smeden", loofde de beleidsbepaler.

Opmerkelijk is dat de oefenmeester ook tijdens zijn periode bij Bochum liet weten interesse te hebben in een dienstverband bij Twente. "Ik vind Twente wel een mooie club, daarin zie ik nog wel een uitdaging", opperde hij. Ondanks dat Verbeek vervolgens nog bijna twee bewogen jaren bij Bochum werkte, werd in juli van dit jaar duidelijk dat de coach zou vertrekken bij Bochum. Het verschil in denken was te groot, liet de trainer weten.

"Ben niet meer de Gertjan van 17 jaar geleden"

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen