Speleranalyse: Rashford, toonbeeld van een laatrijpe groeibriljant

3 november 2017, 09:02   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de achttiende editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Marcus Rashford, de net twintig jaar oud geworden aanvaller van wie men zowel bij Manchester United als het Engelse nationale team zoveel verwacht de komende jaren. 

Mogelijkheid

Marcus Rashford is elf jaar oud als hij op school de opdracht krijgt zijn toekomstdoelen te delen. 'Mijn enige doel is om profvoetballer te worden, het liefst bij Manchester United', zo schrijft hij zelfbewust. Op dat moment speelt hij twee jaar in de jeugdopleiding van United.

Hij begint zijn voetballeven bij een bijzondere club: Fletcher Moss Rangers. Maar liefst zeventig spelers die voor deze amateurclub spelen, waaronder ook Wes Brown, Danny Welbeck en Jesse Lingard, halen in 31 jaar tijd uiteindelijk het betaalde voetbal. Tijdens een jeugdtoernooi besluit United ook Rashford aan de opleiding toe te voegen.

Acht jaar later roept Louis van Gaal hem onverwacht op voor het eerste team. Nadat de uitwedstrijd tegen FC Midtjylland verloren gaat, moet er thuis gewonnen worden. Rashford verwacht geen speeltijd en vertelt zijn moeder vooral niet de moeite te nemen naar het stadion te komen. Maar Anthony Martial valt al in de warming-up geblesseerd uit en dus ziet zijn moeder thuis op televisie hoe haar zoon Marcus in de basis begint.

Een beetje geluk dat soms nodig is, noemen sommige mensen dat. Dave Horrocks, Hoofd Opleiding bij Fletcher Moss Rangers, ziet dat anders. "Howard Wilkinson, voormalig interim-trainer van het nationale elftal van Engeland, zei ooit: 'Geluk bestaat niet, het is waar voorbereiding en mogelijkheid elkaar ontmoeten.' Marcus bereidt zich altijd optimaal voor en als de mogelijkheid zich voordoet, pakt hij hem. Dat heeft niets met geluk te maken."

Concurrentiestrijd

Met twee goals bij zijn debuut, in de 5-1 overwinning op de Deense tegenstander, is dat de juiste omschrijving. Achttien maanden later is Rashford winnaar van de FA Cup en Europa League voor Manchester United en kan hij zichzelf inmiddels basisspeler noemen, ook al is hij pas net tiener af.

Veel United-fans zien de twee overigens graag samenspelen, maar dat past (nog) niet in de plannen van José Mourinho, die met Juan Mata op de rechtervleugel voor een ander type speler kiest. De statistieken onderschrijven die keuze. In de vijf Premier League-wedstrijden waarin Rashford en Martial wél tegelijk aan de aftrap verschijnen, wint United geen enkele keer.

Leervermogen

Rashford is een klassiek geval van een speler bij wie zijn potentie in zijn jeugd moeilijk te voorspellen blijkt. Hij loopt als 'laatrijpe speler' – iemand die later in de groeispurt terechtkomt dan zijn leeftijdsgenoten – in fysiek opzicht achter. Bovendien is Rashford een speler met een groot leervermogen, wat hem als jeugdspeler meer potentie biedt dan medespelers van een vergelijkbaar niveau.

Die mentale kwaliteiten ziet ook José Mourinho in. "Na iedere training blijft hij langer op het veld om zijn spel te verbeteren", zegt de Portugese oefenmeester nadat Rashford de heenwedstrijd in de halve finale van de Europa League, op bezoek bij Celta da Vigo, met 0-1 heeft beslist. "Dat betaalt zich terug in de wedstrijd."

Mourinho verwijt Rashford dan ook zelden iets. "Dat is geen psychologische aanpak van me, maar gewoon gezond verstand. Als een speler alles geeft, kan ik niet meer van hem vragen. Ook als Marcus minder goed speelt, geeft hij alles. Dat is alles wat hij kan doen. Dan steun ik hem alleen en zeg ik dat er betere dagen aankomen. Als iemand zo hard werkt, ben ik altijd blij, ook als de prestaties tegenvallen."

"Waar de bal zal landen, hoe andere spelers op het veld zich bewegen, waar de keeper zich bevindt – het zijn allemaal dingen die je probeert zo goed mogelijk in te schatten. Je brein is een soort Zwitsers uurwerk: als je hieraan gewend raakt, kan je brein steeds meer informatie verwerken. Ben je daar continu mee bezig, dan weet je dat je op topniveau speelt."

Cristiano Ronaldo

Ook die manier van kijken naar ontwikkeling komt niet uit de lucht vallen. Als Rashford net bij de Manchester United Academy zit, kijkt hij met een groep teamgenoten ademloos toe hoe een nog jonge Cristiano Ronaldo in een hoekje van de fitnesszaal honderden keren opnieuw dezelfde oefeningen herhaalt.

Inmiddels vormt hij, met een aantal andere Engelse talenten, de hoop in bange dagen van een voetbalnatie die zo naarstig op zoek is naar succes op een groot eindtoernooi. En Rashford vormt een perfect rolmodel voor de nieuwe generatie voetbaltalenten hoe ver volledige toewijding aan het vak als profvoetballer een speler kan brengen.

Door: Marco van der Heide

[photo,109973,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen