Oranje: keepersconflict, wisselvalligheid en Dick's decision

3 november 2017, 13:33   Bijgewerkt: 3 november 2017, 14:42

Na de uitschakeling in de WK-kwalificatie zou bondscoach Dick Advocaat vermoedelijk de komende oefenwedstrijden tegen Schotland en Roemenië liever niet spelen. Toch stond de keuzeheer vrijdagmiddag goedgemutst de pers te woord, in aanloop naar wat vermoedelijk zijn laatste duels als eindverantwoordelijke zullen zijn. Naast zijn toekomst ging het over de rel rondom Jeroen Zoet, Wesley Sneijder, Georginio Wijnaldums wisselvaligheid en de keuze van Sofyan Amrabat. En, oh ja: Schotland en Roemenië.

In de selectie van Advocaat is plaatsgemaakt voor liefst 25 spelers. Dat zijn er meer dan normaal. "Maar er is een aantal spelers dat niet weet hoe ze komend weekend doorkomen", legde de keuzeheer uit. Onder de geselecteerden zijn onder andere Wesley Sneijder ("Hij speelt weer en is dus nu wel opgeroepen"), Virgil van Dijk en Michel Vorm.

Wie er niet bij is, is Stefan de Vrij. Dat had overigens niet zozeer te maken met zijn prestaties bij SS Lazio. De centrale verdediger had de laatste tijd (wederom) last van zijn knie. "En met dergelijke vriendschappelijke wedstrijden willen we geen riscio met hem nemen", was Advocaat duidelijk.

Keepersconflict

"Dat hij ontstemd is, begrijp ik nog wel. Maar ik vind het vreemd dat hij dat via de VI laat weten. Hij is bij mij nog niet langsgeweest, dan had ik hem verteld waarom hij niet keept", aldus de bondscoach, die naar aanleiding van het interview de PSV-goalie nog wel zal spreken. Ook om uitleg te geven: "Ik vind Cillessen gewoon een betere keeper. Daarom speelt hij."

Sofyan's selectie

Hoewel Zoet zich openlijk uitsprak over de keuze voor Cillessen, waren niet de keepers, maar Feyenoorder Amrabat het meestbesproken de afgelopen week. Na lang wikken en wegen koos de middenvelder ervoor om uit te komen voor Marokko. "Dat is een besluit van hemzelf geweest. We hebben er alles aangedaan om hem voor Oranje te laten kiezen. Het gesprek dat we met hem gevoerd hebben was goed, maar uiteindelijk moet hij de keuze maken. En dat Marokko het WK nog kan halen, zal ook meegespeeld hebben."

Wijnaldums wisselvalligheid

"Hoe dat kan? Tsja, met diezelfde vraag is Georginio ook naar mij gekomen", onthulde Advocaat. "Maar hij is toch de enige die dat kan veranderen. Hij doet het heel goed bij Liverpool, maar bij Oranje heeft hij kennelijk een andere rol. Of ik hem dan verkeerd gebruik? Dat hebben mijn vier voorgangers dan blijkbaar ook gedaan. Hij zal vooral bij zichzelf te rade moeten gaan."

Dick's decision

Een ander heet hangijzer wat sinds de aanstelling van Advocaat vaker werd besproken dan de formatie van het kabinet, is de toekomst van 'onze' bondscoach. Blijft Dick wel of blijft Dick niet? Zelf weet 'ie het antwoord al, maar hij wil het pas na de wedstrijd tegen Roemenië delen met de rest van de wereld.

Aangezien hij nog met de KNVB om tafel moet over zijn toekomst, lijken de oefenpotjes met Schotland en de Roemenen de laatste kunstjes van Dick. Hoewel hij niet over zijn eigen graf wilde regeren, is er volgens Advocaat één ding echt heel belangrijk. "Je moet iemand vinden, die heel erg graag wil. En dan is een aantal kandidaten heel erg geschikt. En een aantal ook heel erg niet."

Overbodige oefenduels

Ging het dan helemaal niet over de wedstrijden die het Nederlands elftal staan te wachten in Schotland en Roemenië? Jawel. Zij het erg kort. Advocaat: "We willen het op onze manier goed afsluiten. Ook met het oog op de ranking. De spelers kunnen bovendien laten zien dat ze graag bij het Nederlands elftal willen blijven."

Dat er van de 25 geselecteerde spelers welgeteld nul voetballers bijzitten die kunnen debuteren, zegt meer over het gebrek aan talent dan aan het feit dat Advocaat talent geen kans wil geven. "Noem jij de spelers maar die op de deur kloppen", sprak de bondscoach, die overigens niet helemaal de stemming negatief wilde drukken.

Volgens Advocaat is er namelijk wel degelijk hoop voor het Nederlandse voetbal. "Het is niet zo dramatisch als iedereen denkt. We kunnen nog steeds een elftal samenstellen dat kan meedoen om WK-kwalificatie. Maar vedettes zoals Arjen Robben, Sneijder en Robin van Persie zijn er niet echt meer. Maar als er een goede organisatie staat, kun je meespelen om het WK. Kijk naar Real Madrid en Tottenham Hotspur: zij zakken in om de tegenstander voorin op snelheid te pakken. Zo kunnen wij dat ook altijd nog doen."

De 25-koppige spelersgroep

Doel: Jasper Cillessen (FC Barcelona), Michel Vorm (Tottenham Hotspur), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Nathan Aké (Bournemouth), Virgil van Dijk (Southampton), Wesley Hoedt (Lazio Roma), Matthijs de Ligt (Ajax), Karim Rekik (Hertha BSC), Kenny Tete (Olympique Lyon), Joël Veltman (Ajax).

Middenveld: Donny van de Beek (Ajax), Daley Blind (Manchester United), Georginio Wijnaldum (Liverpool), Marco van Ginkel (PSV), Davy Pröpper (Brighton), Wesley Sneijder (OGC Nice), Kevin Strootman (AS Roma), Tonny Vilhena (Feyenoord).

Aanval: Ryan Babel (Besiktas), Steven Berghuis (Feyenoord), Memphis (Olympique Lyon), Bas Dost (Sporting Lissabon), Vincent Janssen (Fenerbahce), Jürgen Locadia (PSV, Quincy Promes (Spartak Moskou).

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen