Speleranalyse: Tielemans, aanhaken of afhaken naar absolute top

10 november 2017, 11:30

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de negentiende editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Youri Tielemans, die al jarenlang bekendstaat als hét Belgische toptalent, maar nu moet knokken voor een basisplek bij AS Monaco.

{image[291482][right-half][]}Concurrentie

Tot aan deze zomer loopt de voetbalcarrière van Youri Tielemans eigenlijk volledig volgens het boekje. Met zijn 16 jaar en 148 dagen stormt hij in het seizoen 2013/2014 de top-drie binnen van jongste debutanten in de Champions League. Hij verovert dat seizoen een basisplek, wordt in de twee jaar die volgen steeds belangrijker voor RSC Anderlecht, neemt de aanvoerdersband over en draait een topseizoen met dertien competitiegoals. Op dat moment is Tielemans nog maar net twintig jaar oud.

Arsenal ziet de potentie en brengt een bod uit op de talentvolle Belg, maar hij schuift de interesse eigenhandig terzijde. "Als je ziet welke middenvelders bij Arsenal spelen, dan moet je eerlijk zijn: dat zijn topspelers. Ik weet dat ik daar weinig mogelijkheden zal krijgen om mezelf in het basiselftal te laten zien. Daarom heb ik aangegeven niet eens over een transfer naar Arsenal te willen nadenken."

Evenals onder meer Davy Klaassen (van Ajax naar Everton) en Corentin Tolisso (Olympique Lyon naar Bayern München) stapt Tielemans voor het eerst over naar een club met veel concurrentie op het middenveld. Hij moet zich zien te handhaven tussen kwalitatief betere spelers dan bij zijn oude club.

Dealen met concurrentie en meedoen in een roulatiesysteem behoren tot de nieuwe werkelijkheid. Met vijf basisplekken en vijf invalbeurten tot nu toe krijgt hij zijn kans, maar het komt ook tweemaal voor dat Tielemans wel bij de wedstrijdselectie zit maar geen minuut speelt. Een nieuwe werkelijkheid voor een speler die al jarenlang het label van Belgisch toptalent krijgt opgespeld.

Speelstijl

Die rol ligt hem beter; Tielemans kan aanvallend beter zijn steentje bijdragen. Qua passing, maar zeker ook door zijn grote wapen te gebruiken: screamers, oftewel kiezelharde afstandsschoten. Die lijn trekt hij door en in het seizoen 2016/2017 scoort hij maar liefst zeven keer van afstand, vaak hard en hoog, met rechts én met links. Een unieke kwaliteit waarmee hij menig keeper verslagen achterlaat.

Anderzijds is Tielemans pas twintig jaar oud, heeft hij al ruim tweehonderd wedstrijden betaald voetbal in de benen en speelt hij nu geregeld bij AS Monaco, vorig seizoen nog halvefinalist in de Champions League en kampioen van Frankrijk, boven Paris Saint-Germain. Als hij zich blijft verbeteren en naast zijn afstandsschot echte wapens creëert, zal AS Monaco slechts een tussenstap blijken op weg naar de échte mondiale top.

Door: Marco van der Heide

[photo,110136,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen