Een halfjaar na de titel van Feyenoord: "Je hoorde de opluchting"

15 november 2017, 14:37   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het is vandaag precies een halfjaar geleden dat Feyenoord eindelijk weer op de Coolsingel stond om het eerste kampioenschap sinds achttien jaar te vieren. Het was een bijzondere week voor Feyenoord, dat na het echec bij Excelsior ijzersterk terugkwam en de titel op de grootse wijze vierde. Samen met stadionspeaker en Feyenoord-legende Peter Houtman blikt FCUpdate.nl terug.

Fantastische dagen

"Wat gaat de tijd snel zeg." Peter Houtman zucht als hij geconfronteerd wordt met het feit dat de titel een halfjaar geleden werd gevierd. Op zondag 14 mei werd Feyenoord dankzij de 3-1 zege op Heracles Almelo kampioen, een dag later werd het feest groots gevierd op de Coolsingel. Houtman denkt er nog vaak aan terug. "Natuurlijk", zegt hij tegen FCUpdate.nl. "Het waren fantastische dagen, een week na het drama bij Excelsior. Op de dag van de kampioenswedstrijd was het mooi weer en beleefden we een fantastische wedstrijd."

Peter Houtman

Peter Houtman

"De Kuip ontplofte werkelijk"

Terug naar de dag dat Feyenoord kampioen werd. Een week daarvoor ging het op vreselijke wijze mis bij Excelsior, maar in de eigen Kuip kwamen de Rotterdammers sterk terug. "Ik had er wel vertrouwen in", zegt Houtman. "Feyenoord-fans vreesden dat we het op de laatste dag zouden verspelen. Veel fans klampten mij aan en zeiden 'Peter, het gaat toch niet mis?!' Ik zei tegen ze dat ik dacht dat het wel goed zou komen. Godzijdank is dat ook gebeurd. Voor hetzelfde geld loopt het slecht af en dan is het een drama. Ik kon me niet voorstellen dat de selectie zich dit, na het verlies bij Excelsior, uit handen zou laten nemen. Feyenoord bakte er bij Excelsior niets van, maar een week later hebben ze dat goed gemaakt."

Voor Houtman was het bijzonder om de doelpunten tijdens de kampioenswedstrijd om te roepen door De Kuip. "Ik wil niet als een dorpsgek te keer gaan, maar natuurlijk was ik toen enthousiast. In de weken voorafgaand vroegen mensen me al hoe ik de goals zou aankondigen in de kampioenswedstrijd. Ik doe het altijd spontaan en hoe het in me opkomt. Misschien is dat ook wel puur Rotterdams: gewoon nuchter en niet te overdreven."

Stem kwijt

Dat Houtman überhaupt kon praten tijdens het kampioensduel, was voor de speaker een opluchting. Een week daarvoor, toen het duel met Excelsior ook live te volgen was in De Kuip, ging het niet goed met zijn stem. "Ik moest daar ook spreken, maar had bijna geen stem meer. Ik had die weken daarvoor namelijk zoveel geluld, omdat ik overal voor gevraagd werd. Gelukkig was hij een week later weer terug. Je moet er niet aan denken dat je stem weg is op de dag van de kampioenswedstrijd…"

De voormalig aanvaller maakte het feestgedruis bij Feyenoord van dichtbij mee. "Ik was met name blij voor de mensen, daar had ik ook het meest mee te doen toen het minder ging. Tijdens mijn actieve loopbaan speelde ik ook altijd voor de fans. Feyenoord heeft een enorm loyaal publiek. De mensen hebben het hart op de tong, maar ze blijven achter de club staan. Zo lang hebben ze hierop moeten wachten, elk jaar was er wel wat. Vaak ging het lekker, maar dan klapte het later weer in elkaar. Juist daarom vond ik dit het mooiste voor het trouwe publiek. Eindelijk eens een keer een feest", glimlacht Houtman. [photo,110184,left,]

Veranderde perspectieven

De oud-spits, die Feyenoord in drie verschillende periodes diende, ziet met lede ogen aan dat het minder gaat met zijn club. "Het heeft meerdere oorzaken. Er is een stukje pech bij, maar daar mag je niet alles op af schuiven. Bij Roda JC kreeg Feyenoord zoveel kansen dat het met 1-6 kan winnen, maar niet één daarvan werd benut. Dat zit allemaal tegen. We hebben natuurlijk de golf van blessures, wat ook weer meespeelt in het vertrouwen. Dat is gewoon minder dan wanneer je je wedstrijdjes wint", weet hij.

"Eredivisie is een knotsgekke competitie"

De zestigjarige Rotterdammer hoopt in elk geval niet dat er voor Feyenoord weer een lange periode zonder kampioenschap aanstaande is. "Het is niet te hopen dat het weer zolang gaat duren…" Gebeurt dat wel, dan zijn er voor Houtman nog altijd de prachtige herinneringen aan de meimaand in het jaar 2017.

Door: Remco Jacobi

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen