Mattheij roemt ervaring en hiërarchie bij succesvol Excelsior

19 november 2017 – Jurgen Mattheij oogt als een onschuldige VWO-scholier, spreekt als een Rotterdammert en voetbalt als een volwaardige Eredivisiesubtopper. Hoewel je hem bijna nooit ziet of hoort, is hij een van de vaste krachten bij een van de grootste Nederlandse verrassingen: Excelsior. "Er is een goede hiërarchie in ons team", vindt hij.

Mattheij roemt ervaring en hiërarchie bij succesvol Excelsior

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Dat VWO-uiterlijk, een goede bos krullen, komt er overigens niet vanzelf. Als we met de verdediger bellen om een afspraak te maken, zit hij net bij de kapper. "Ik ben blij dat ik er weer heen kan", lacht hij. Tijdens het duel met FC Twente (1-3 winst) kreeg hij een tik tegen zijn hoofd, dat vervolgens flink ging bloeden. "Sindsdien kon ik niet naar de kapper. Dus het was wel weer eens tijd voor een knipbeurt."

Straight

De sfeer is goed in Rotterdam. Er wordt gelachen. Excelsior staat op de zevende plaats in de Eredivisie, slechts één punt achter haar grote broer Feyenoord. Mattheij, die debuteerde in 2011 bij Excelsior, eindigde nooit hoger dan de twaalfde plaats in de Eredivisie, die vorig jaar behaald werd. "Onze doelstelling is dan ook nog niet veranderd, hoor. We willen handhaven in de Eredivisie, rechtstreeks. Niemand had verwacht dat we zo hoog zouden staan, dus laten we vooral realistisch blijven."

Mattheij is een van de vaste krachten in het Rotterdamse succeselftal. Naast de karrevracht aan spelers dat elk seizoen naar Excelsior wordt gehaald of juist vertrekt, is er op Kralingen ook een aantal vaste namen dat het DNA van de club bewaakt: Khalid Karami, Luigi Bruins en Ryan Koolwijk. Én Mattheij? "Een cultuurbewaker wil ik mezelf niet noemen. Maar het is prettig om belangrijk te zijn. Sinds vorig seizoen onder Mitchell van der Gaag heb ik een basisplaats. Dat is fijn. Sowieso werkt het prettig onder hem. Hij is duidelijk, straight en durft je zo nu en dan ook hard aan te pakken."

Cultuurbewakers

Waarom is het zo belangrijk dat je een paar ervaren cultuurbewakers in je team hebt?
"Het is belangrijk dat er een soort natuurlijke hiërarchie in de ploeg is. Dat is bij Excelsior al jarenlang een van de wapens. Toen ik in het elftal kwam, had je Leen van Steensel als sterkhouder en natuurlijke leider. Als het nodig was, zette hij spelers op hun plek. Mij ook. Dat is goed. Dat soort spelers hebben we op dit moment ook in onze selectie. Het zorgt voor een goede balans."

Is dat de grote kracht van Excelsior ten opzichte van andere ploegen onderin de Eredivisie? Denk aan het vreemdelingenlegioen van Roda JC en het jonge huurlingen-team van NAC Breda?
"Het is wel prettig als je spelers hebt die geen gekke dingen doen. Die het team neerzetten, duidelijk coachen. Als we een keer achterkomen, raken wij niet in paniek. Daarnaast zitten we momenteel in een goede flow. Er ontstaat iets. Dat helpt ook mee. Maar nogmaals, we zijn wel realistisch. We denken echt niet dat we nu wel even Europees voetbal zullen halen."

Jij bent na al die jaren een van de spelers met de meeste wedstrijden ooit voor Excelsior. Van de huidige selectie doen alleen Ryan Koolwijk (176) en Khalid Karami (135) het beter dan jij (131). "Dat is eervol, maar het is niet zo dat ik per se 'Mister Excelsior' wil worden. Afgelopen zomer had ik een aflopend contract en had ik wel een stap willen maken. Er was contact met PEC Zwolle, dat kwam uiteindelijk niet rond. Er was ook interesse vanuit het buitenland, maar daar vond ik mezelf niet klaar voor. Ik wil niet ergens in een vreemd land een bijrol spelen. Om een serieuze(re) rol te spelen in het buitenland, vond ik mezelf niet goed genoeg. Daarvoor ben ik nog niet uitgeleerd bij Excelsior."

Na je jeugdperiode bij Sparta Rotterdam en je tijd nu bij Excelsior is er nog één Rotterdamse profclub die ontbreekt op jouw lijstje van clubs...
"Feyenoord? Haha, dat klopt. Ik zou liegen als ik zeg dat ooit niet te willen. Maar of dat realistisch is, weet ik niet. Voorlopig zit ik bij Excelsior goed. Uiteindelijk wil ik het hoogst mogelijke halen. Welk niveau dat is? Dat is lastig te zeggen."

FC Utrecht

De prestaties van Excelsior mogen dan wel groot zijn dit seizoen, de bescheidenheid is nog groter. Dat is misschien wel een van de voorwaarden om als kleine club overeind te blijven. Zodra je gaat zweven, ben je verloren. En juist de oudere garde van de Rotterdammers, beseft dat als geen ander. Overigens kunnen die 'oudjes' ook goed voetballen. "Bruins is de beste speler met wie ik heb samengespeeld bij Excelsior", noemt Mattheij zonder twijfel. "Hij heeft zo veel kwaliteit."

Met Bruins, de topscorer van Excelsior dit seizoen in de ploeg, reist Mattheij komend weekend af naar FC Utrecht. Op vreemde bodem verloor Excelsior nog niet en staat het op de ranglijst van uitwedstrijden samen met Ajax en Vitesse aan kop van de Eredivisie. "Utrecht heeft een goed elftal staan, dus het wordt een zware wedstrijd. Of het een nadeel is dat we de interlandperiode hadden? Natuurlijk zit je in een flow en wil je dan graag door. Maar een periode vrij was ook wel even lekker." Aan zijn kapsel zal het in de Domstad in elk geval niet liggen.

Door: Nathan Sprey

Reacties

Eredivisie

gerelateerd