Oranje Leeuwinnen eenvoudig en ruim langs zwak Slowakije

25 november 2017, 08:55   Bijgewerkt: 25 november 2017, 09:03

De Oranje Leeuwinnen hebben vrijdag op bezoek bij Slowakije op eenvoudige wijze drie punten bijgeschreven voor de WK-kwalificatie. In Senec, een kilometer of vijftien verwijderd van de Slowaakse hoofdstad Bratislava, won Oranje met 0-5. Bij rust stond het al 0-3, direct na de pauze maakte Vivianne Miedema haar tweede. Uitblinker Stefanie Van der Gragt zorgde in blessuretijd met haar tweede de kers op de taart.

Na alle succesvolle thuiswedstrijden op het EK en het thuisduel met Noorwegen als aftrap van de WK-kwalificatie moest Oranje nu een uitwedstrijd spelen. Op steun van publiek kon het niet echt rekenen, er waren welgeteld 342 mensen op het duel afgekomen. Het was koud en nat, de vrouwen konden nu bewijzen dat ze ook zonder publiek en onder slechte omstandigheden een goede partij konden spelen.

Dat Slowakije de tegenstander was, maakte het voor Oranje makkelijker om aan de verwachtingen te voldoen. Nederland controleerde het hele duel en had niets te vrezen van de Slowaaksen. Na tien minuten stond het al 0-1, Stefanie van der Gragt kopte raak uit een corner van Sherida Spitse. De aanvoerster maakte vijf minuten voor rust 0-2 door een vrije trap van een meter of dertig in de goal te schieten. Keepster Maria Korenciova, die bij elke hoge bal een onzeker indruk maakte, leek zich ook op deze bal te hebben verkeken.

De koek was voor Oranje nog niet op, want ook Vivianne Miedema pikte haar doelpunt mee. Ze nam de bal aan uit een hoekschop, keek even en schoot beheerst raak. Direct na de pauze maakte ze haar tweede (intikker) en had ze bovendien haar hattrick kunnen voltooien. Tot twee keer toe wist Korenciova haar ploeg voor meer schade te behoeden.

Zo vergat Oranje de score uit te breiden, net zoals het dat in de eerste helft eigenlijk ook had gedaan. Lieke Martens ging keer op keer de rechtsback van Slowakije voorbij en kwam tot schotkansen, maar ze had haar vizier niet op scherp staan. Na rust zakte het duel een beetje in, de wedstrijd leek in 0-4 te gaan eindigen, totdat Stefanie van der Gragt in de onnodige, maar reglementaire blessuretijd nog raak kopte: 0-5.

Nederland won zo heel eenvoudig en verdiend, maar het duel had wellicht ook anders kunnen lopen. Bij een stand van 0-1 ging Desiree van Lunteren in de fout en leek ze haar tegenstander onderuit te tikken in de zestien. Een penalty kreeg Slowakije echter niet en dus hoefde keepster Angela Christ, die de geblesseerde Sari van Veenendaal verving, niet in actie te komen. Op basis van het spelbeeld had Oranje een eventuele gelijkmaker waarschijnlijk wel weggewerkt, maar daar hoefde verder niet over nagedacht te worden. Met zes uit twee is Nederland uitstekend aan de WK-kwalificatie begonnen. Dinsdag wacht Ierland.