KNVB gaat voetbalpiramide evalueren en hervormen waar nodig

26 november 2017, 08:42

De kans is groot dat de Nederlandse voetbalpiramide binnenkort weer op de schop gaat. Volgens Jan Dirk van der Zee, de directeur amateurvoetbal, zijn de gemaakte keuzes verkeerd uitgepakt. Ook zijn 'de gevolgen en complicaties' onderschat, vindt hij. 

Belofteteams in de Jupiler League. Ploegen die wel en niet kunnen promoveren. De gemaakte keuzes van de KNVB zijn volgens Van der Zee niet goed gegaan. "We zijn met zijn allen, de bond én de clubs, een doodlopende weg ingeslagen", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

"Dat betekent dat alle opties weer openliggen. Er zijn de laatste maanden twee verkenners op pad gestuurd. Die zijn met tal van clubs uit allerlei geledingen in gesprek gegaan. Hun bevindingen leggen ze deze week voor het eerst voor aan een speciale projectgroep. Op zichzelf ligt er een heel heldere vraag op tafel: hoe ziet de ideale voetbalpiramide er uit? Dat er straks een goed plan ligt mét draagvlak.''

Oplossingen?

Volgens de voetbalbond willen zowel de profs als de amateurs meedenken over een vernieuwing en verandering van de huidige voetbalpiramide. Op 12 december moet er een nieuw concept worden voorgesteld met ideeën om de huidige opzet te verbeteren. In maart 2018 moet er een concreet plan liggen dat wel bij iedereen draagvlak vindt. Daarbij kan het ook voorkomen dat de KNVB teruggaat naar de tijd dat er geen teams konden degraderen uit de Jupiler League.

"Misschien moeten we wel concluderen dat de Nederlandse voetbalcultuur dusdanig is ingericht, dat het beter is om profs en amateurs weer volledig te gaan scheiden. Nederland heeft een prachtig, maar heel specifiek voetballandschap. Neem alleen al het fenomeen zaterdag- en zondagclubs. Dat bestaat nergens in de wereld", aldus Van der Zee, die tevens de geruchten ontkracht dat de KNVB werd verplicht om de doorstroom naar de profcompetities open te gooien van de FIFA en UEFA. "Als wij in Nederland tot de conclusie komen dat we de boel tussen profs en amateurs weer willen afsluiten, dan kan dat."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen