Oranje Leeuwinnen staan voor laatste duel in bijzonder 2017

28 november 2017 – De Nederlandse vrouwen staan dinsdagavond voor hun allerlaatste interland van 2017. Ierland is in de derde wedstrijd van WK-kwalificatie de tegenstander waarmee de Leeuwinnen een bijzonder jaar afsluiten. Een jaar waarin ze de Europese titel wonnen, uitgroeiden tot bekende Nederlanders en nog veel meer. "Mijn leven is voorgoed veranderd", knikt Kika van Es.

Oranje Leeuwinnen staan voor laatste duel in bijzonder 2017

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

De aankomst bij Het Goffertstadion voor de afsluitende training voor het duel met Ierland is weliswaar nog niet overmatig druk, maar dat zal dinsdagavond na het duel heel anders zijn. "Dan wordt het proppen", laat persvoorlichter Bram Groot met een knipoog weten. Niemand wil de laatste interland in 2017 van de Oranje Leeuwinnen missen, zo ook de mannen en vrouwen van de pers niet.

"Mijn leven is in 2017 voorgoed veranderd", leest verdediger Kika van Es hardop een voor haar opgeschreven stelling voor. "Zeker. Op meerdere manieren. Een EK-titel had ik nog niet gewonnen. Maar ook omdat we bekend zijn geworden in Nederland. Ook weleens op plekken waarvan ik denk: 'Mwah, hier hoef ik niet meteen herkend te worden'. Maar dat hoort erbij. Daar zijn we heel goed mee omgegaan. Een van onze doelen was om het vrouwenvoetbal dit jaar op de kaart te zetten. Dat is gelukt en dan accepteren we dit soort bijkomstigheden."

Aanvoerderschap?

Voor Sherida Spitse was het in meerdere opzichten een bijzonder jaar. Maar niet in de laatste plaats omdat ze halverwege het toernooi de aanvoerdersband van Mandy van den Berg overnam en die nog altijd met trots draagt. "Natuurlijk was dat voor Mandy lastig, maar zij heeft het uiteindelijk heel goed opgepakt. Voor mij was het niet heel verschillend. In het veld ben ik sowieso een leiderstype, met of zonder band. Ik blijf dezelfde Sherida. Het was bovendien niet mijn keuze", vertelt ze aan FCUpdate.nl.

Toch was zij een van de belangrijke factoren die het elftal bij elkaar hield en zorgde dat de grote hype niet oversloeg naar de spelers en staf. Want ondanks de gekte in Nederland, bleven de Oranje-vrouwen rustig in 2017. Tijdens het EK, tijdens een vroege achterstand in de finale en ook toen ze in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen op 0-0 een strafschop tegenkregen. Niets of niemand kreeg de dames gek. En dat is een van de dingen die ze leerden in 2017 en wat ze mee moeten nemen naar de komende jaren, vindt Van Es.

"Er komt toch wel veel over je heen, ook op social media", legt zij uit. "Dat moet je een plek geven en goed mee omgaan. We hebben duidelijke richtlijnen binnen ons team gesteld en daar heeft iedereen zich aangehouden. Dat moeten we meenemen naar een volgend eindtoernooi."


Ierland

Dat eerst volgende eindtoernooi is het WK 2019 in Frankrijk. Het is de eerstvolgende droom van de Leeuwinnen. Maar stap één daar naartoe is dinsdagavond een overwinning op Ierland. Is een zege met drie doelpunten verschil genoeg? "Ik ben nooit zo van de voorspellingen", grinnikt Spitse, die na de 0-5 zege op Slowakije niet geheel tevreden was. "We gaan voor een mooi resultaat en dat begint met winnen. Met hoeveel goals verschil dat gaat worden, is pas een tweede."

Ook Van Es waakt voor onderschatting. "Natuurlijk moeten we winnen, maar zij hebben ook de eerste twee wedstrijden gewonnen en in hun selectie zitten een aantal speelsters die actief zijn Engeland, Duitsland en Frankrijk. Of dit de nummer drie van de poule is? Misschien wel de nummer twee", vindt Van Es, die het doelsaldo ook belangrijk acht. Al gaat de uiteindelijke rangordebepaling in de poule, anders dan bij de Oranje mannen, op basis van het onderling resultaat. "Tenzij we alles winnen, dan gaan we sowieso naar het WK", besluit Van Es lachend.

De kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Ierland is om 20.00 uur live te volgen bij FCUpdate.nl!

Reacties

Eredivisie

gerelateerd